Cocktail blog

Την 1η Μαρτίου 2013 είναι η ημερομηνία της νέας ΔΕΘ – Helexpo


Η 1η Μαρτίου 2013 είναι η ημερομηνία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης της νέας ΔΕΘ – Helexpo, που θα προκύψει από την απορρόφηση της Helexpo AE από τη ΔΕΘ ΑΕ.
Ηδη στη Βουλή έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη συγχώνευση των δύο εταιριών. Οι διαδικασίες της συγχώνευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, το ελληνικό Δημόσιο ως αποκλειστικός μέτοχος θα μπορεί να αποφασίσει τη μεταβίβαση μετοχών σε φορείς της Θεσσαλονίκης υπό όρους, όπως -για
παράδειγμα- δωρεάν ή έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Παράλληλα, ο υπό ψήφιση νόμος προβλέπει ρητά ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, οι μετοχές που θα αποκτήσουν οι φορείς θα είναι αμεταβίβαστες, δηλαδή δεν θα μπορούν να γίνουν αντικείμενο αγοραπωλησίας.
Στο διοικητικό συμβούλιο της νέας ΔΕΘ, το οποίο δεν μπορεί να έχει περισσότερα από 11 μέλη, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Το ερώτημα είναι αν μετά την -επίσης χτεσινή- ανακοίνωση της υποχρεωτικής κατάργησης της εγγραφής επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια από το 2015 θα υπάρχει διάθεση των φορέων να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του εκθεσιακού φορέα.
Παρόλο που στο σχέδιο νόμου για την απορρόφηση της Helexpo από τη ΔΕΘ αναφέρεται ότι η εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση δεν θα υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και άρα θα μπορεί να διαμορφώνει δική της μισθολογική πολιτική, όπως συμβαίνει και σήμερα, οι… συνήθειες του παρελθόντος δεν εκλείπουν. Καταρχήν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας θα υπάρχει εκ του νόμου εκπρόσωπος των εργαζομένων, κάτι που δε συνηθίζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Η βιασύνη με την οποία συντάχθηκε το νομοθέτημα για τη συγχώνευση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε αυτό συμπεριλήφθηκε -προφανώς το αντέγραψαν- μια διάταξη που υπήρχε στο νομικό κείμενο με βάση το οποίο λειτουργούσε η ενιαία Helexpo - ΔΕΘ μέχρι το 1999, αλλά και οι Helexpo και ΔΕΘ αργότερα, που δεν ίσχυσε ποτέ. Πρόκειται για την παράγραφο που λέει ότι «η διενέργεια δράσεων στο εξωτερικό καθώς και η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στην αλλοδαπή πραγματοποιείται μετά από σύμφωνη γνώμη και υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών». Κάτι τέτοιο παρότι προβλέπεται επί 25 χρόνια δεν ίσχυσε ποτέ, αλλά προφανώς οι συντάκτες του νόμου στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν το έχουν αντιληφθεί και περιορίστηκαν στο… copy paste.
Σχολιάζοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκ των πολιτικά συναρμόδιων για τη νέα ΔΕΘ παραγόντων, υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, σημείωσε ότι η συγχώνευση ΔΕΘ και Helexpo συνιστά έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης του στρατηγικού στόχου της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης και τον εξορθολογισμό του Δημοσίου. Επίσης, έκανε λόγο για βιώσιμη λύση «η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά χρόνια ζητήματα που απασχολούν τον εκθεσιακό κλάδο, εξυπηρετεί στο ακέραιο τον αναπτυξιακό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει ο νέος εκθεσιακός μας φορέας και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: