Ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα χιονοδρομικά κέντρα


Ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τις πύλες τους τα χιονοδρομικά κέντρα και, εάν δεν υπάρξει θεαματική βελτίωση του καιρού, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, παραμονές Χριστουγέννων, θα λειτουργούν όλα. Ηδη οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί και η σεζόν ξεκινά... πανηγυρικά. Ετσι, όποιος επιλέξει μια σύντομη ή και μεγαλύτερη απόδραση σε κάποιο χιονοδρομικό θα... ευχαριστηθεί λευκό.
Τα περισσότερα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας ενδείκνυνται ακόμη και για ημερήσιες αποδράσεις για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αφού βρίσκονται σχετικά κοντά, κάποια μάλιστα σε απόσταση... αναπνοής. Επιπλέον, προσφέρουν όλες τις ανέσεις και απευθύνονται τόσο στους ειδήμονες και τους απαιτητικούς, όσο και στους αρχάριους.

Οσο για τις τιμές, αυτές είτε παραμένουν ίδιες με πέρσι, είτε μειώνονται, ενώ σημαντικό είναι ότι τα χιονοδρομικά κέντρα, πέρα από τη βασική κάρτα σκι, προσφέρουν ειδικές τιμές για ειδικές κατηγορίες κοινού, όπως τα παιδιά, οι αρχάριοι κ.ά.
Φαλακρό
Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, στο νομό Δράμας, ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του ορειβατικού συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Παράλληλα, η άριστη ποιότητα χιονιού, οι πολλές βορινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές -φυσικές πίστες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα- η απουσία εδαφικών εξάρσεων και ταυτόχρονα οι εναλλαγές κλίσεων προσφέρουν εξαιρετική ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας.
Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Φαλακρού αποτελεί η μακρά περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται τόσο στη γεωγραφική του θέση, όσο και στο μεγάλο υψόμετρο. Ομως το αλπικό τοπίο του Φαλακρού προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες, αλλά και για μια απλή βόλτα, καθώς συνδυάζει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει τρία σαλέ, στο ένα εκ των οποίων λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων, σημεία εστίασης, καθώς και σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι.
Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 15 ευρώ. Τηλ.: 25220-41811.
Λαϊλιάς
Μικρό και... συμμαζεμένο χαρακτηρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, το οποίο διαθέτει δύο πίστες, μία μέτριας δυσκολίας και μία δρόμων αντοχής. Αν και μικρό είναι καλά οργανωμένο, με σαλέ, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή σκι και σνόουμπορντ. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα υψώματα του όρους Βροντούς, στις Σέρρες, στα 1.600 έως 1.847 μέτρα. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1978 και από τότε προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του στους εκλεκτούς φίλους του. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται μόλις 27 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, ανάμεσα σε δάση και ήπιες βουνοκορφές. Παρά το σχετικά μέσο υψόμετρό του, ο βορινός προσανατολισμός του το βοηθά να κρατά για πολλούς μήνες το χιόνι και έτσι η σεζόν του είναι μεγάλη. Επιπλέον, διαθέτει φωτιζόμενη πίστα, κατάλληλη για νυχτερινό σκι. Η κάρτα σκι τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σαββατοκύριακα, κοστίζει 10 ευρώ. Τηλ.: 23210-58784.
Βόρας - Καϊμακτσαλάν
Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα - Καϊμακτσαλάν, στο νομό Πέλλας, που βρίσκεται στο τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Ολυμπο και το Σμόλικα, είναι το ψηλότερο κέντρο χειμερινών σπορ της χώρας, με εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.018 μέτρα και φτάνουν μέχρι τα 2.480 μέτρα. Το Καϊμακτσαλάν έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το δικό του πιστό κοινό. Οι πίστες του βρίσκονται σε αλπική ζώνη και θεωρούνται εύκολες. Προσφέρει πολλές δυνατότητες για τους αρχάριους του σκι και γι' αυτό είναι πρώτο στις προτιμήσεις των οικογενειών με παιδιά. Μάλιστα, διαθέτει ειδικές πίστες για τους ανήλικους χιονοδρόμους. Διαθέτει τρία μπαρ, ένα εστιατόριο, ένα σνακ μπαρ, σχολή εκμάθησης σκι και σνόουμπορντ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού κ.ά.
Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και την περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 15 ευρώ. Τηλ.: 23810-32000.
3 – 5 Πηγάδια
Το χιονοδρομικό κέντρο 3 – 5 Πηγάδια βρίσκεται στο νομό Ημαθίας, στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον, σε υψόμετρο 1.430 – 2.005 μέτρα. Απέχει 17 χιλ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά τη χειμερινή περίοδο. Στα 3 – 5 Πηγάδια μπορεί κάποιος, εκτός από τα χειμερινά σπορ, να δοκιμάσει τις αντοχές του στην ορειβασία, την πεζοπορία, την ορεινή ποδηλασία, τον αιωροπτερισμό, καθώς και το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Το χιονοδρομικό έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων.
Οι χιονοδρομικές πίστες, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία, ενώ το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό φροντίζει ώστε οι πίστες να είναι πάντα κατάλληλα διαμορφωμένες για να προσφέρουν ασφάλεια και μοναδικές συγκινήσεις.
Επιπλέον, με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα χιονιού σ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού λειτουργούν τρία καφέ - μπαρ με διαφορετικό στιλ και ύφος και σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά και μία ψησταριά. Λειτουργούν επίσης καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, αλλά και σχολή σκι.
Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 12 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και την περίοδο από 22 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου κοστίζει 16 ευρώ. Τηλ.: 23320-44981.
Σέλι
Το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, όπως είναι το επίσημο όνομά του, στο νομό Ημαθίας, είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό της Ελλάδας, με προσεγμένες εγκαταστάσεις και με καλής ποιότητας χιόνι, το οποίο φροντίζουν συνεχώς τα ειδικά μηχανήματα. Μάλιστα, σε απόσταση... βολής από τις πίστες, λειτουργούν οργανωμένα καταφύγια. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κορυφές του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.520 – 1.900 μέτρα. Λειτουργεί από το 1934 και την πρώτη χρονιά διοργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι χιονοδρομικοί αγώνες. Το 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας.
Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι γνωστό ανάμεσα στους αθλητές και άλλων αγωνισμάτων, ως κέντρο προετοιμασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από πίστες καταβάσεων, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, ώστε να ικανοποιηθεί ο κάθε χιονοδρόμος. Επιπλέον, διαθέτει δύο πίστες δρόμων αντοχής, ενώ υπάρχουν αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για σκι εκτός πίστας. Στο χιονοδρομικό λειτουργούν καφέ - μπαρ, εστιατόρια και σχολές σκι, που διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χιονοδρομικού, Ανδρέα Παντελίδη, το Σέλι θα ανοίξει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, παραμονές Χριστουγέννων. Πέρσι η κάρτα για σκι κόστιζε τις καθημερινές 10 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 15, φέτος ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, γίνεται προσπάθεια για τη μείωση της τιμής η οποία θα «κλειδώσει» τις επόμενες μέρες. Τηλ.: 23310-49226.
Ελατοχώρι
Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στο νομό Πιερίας, στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση «Παπά Χωράφι», σε υψόμετρο 1.450 μέτρων. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Ολυμπο και τον Αλιάκμονα.
Αν και είναι ένα σχετικά καινούργιο χιονοδρομικό κέντρο, έχει γίνει δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του, γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του, όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλλει.
Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν δέκα πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για σνόουμπορντ και μια για έλκηθρα.
Στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει ένα καινούργιο, διώροφο σαλέ. Υπάρχουν επίσης καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι. Τις καθημερινές η είσοδος είναι 8 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 11 ευρώ. Τηλ.: 23510-82994.
Βίγλας Πισοδερίου
Ενα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο περιβάλλει το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, στο νομό Φλώρινας. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ανάμεσα από τις οξιές δίνουν μια άλλη διάσταση και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία χιονοδρομικά κέντρα, αφού ο πρώτος του συρόμενος αναβατήρας τοποθετήθηκε το 1967. Σήμερα διαθέτει πολλούς αναβατήρες και πίστες και ένα από τα ομορφότερα σαλέ που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά, το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο και έχει θέα προς το βουνό και τις πίστες του σκι. Το σαλέ διαθέτει τρία μπαρ και ένα εστιατόριο.
Και αυτό το χιονοδρομικό διαθέτει σχολή σκι και κατάστημα για ενοικίαση εξοπλισμού. Η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ τις καθημερινές και 15 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τηλ.: 23850-45800.
Βασιλίτσα
Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, στην καρδιά της Πίνδου, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αψηφήσει κάποιος τα χιλιόμετρα και να ξεκινήσει για τη Βασιλίτσα, όμως και μόνο για τη θέα, αξίζει μια επίσκεψη. Το σαλέ της, άλλωστε, είναι ζεστό και φιλόξενο, ενώ το χιονοδρομικό ανανεώνεται συνεχώς και συμπληρώνεται με νέες πίστες και αναβατήρες.
Εξάλλου, στο συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία, που είναι το νυχτερινό σκι, αφού για τους λάτρεις των νυχτερινών καταβάσεων υπάρχει πίστα που φωτίζεται. Δεν είναι όμως μόνο το σκι που μπορεί να απολαύσει κάποιος, αφού, ανάμεσα στα άλλα, μπορεί να περπατήσει στο δάσος, να κάνει τοξοβολία, βόλτες με άλογα, έλκηθρα, αλλά και snowmobile.
Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 13 ευρώ ευρώ. Τηλ.: 24620-84850.ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ/agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸