Cocktail blog

Οι υπάλληλοι της Βουλής διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις αποδοχές τους


Τη μισθολογική εναρμόνιση των υπαλλήλων της Βουλής με τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η εξομοίωση θα υλοποιηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2013 και η σχετική τροπολογία θα ενταχθεί μετά τις γιορτές στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών:

«1. Υπάρχει πλήρης εξομοίωση, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, των υπαλλήλων της Βουλής που συνταξιοδοτούνται με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα. Αυτό ισχύει για όλους, καταργώντας ακόμη και τα ειδικά οριζόμενα με το Άρθρο 15 του Ν.3865/2010 για τους υπαλλήλους της Βουλής.
»2ον. Το ίδιο ισχύει και για τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής: αυτές εξομοιώνονται πλήρως με αυτές των υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, και οι οποίες άλλωστε ορίζονται με το Νόμο 4024/2011.
»3ον. Οι υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής ορίζονται κατά μέγιστο ύψος στις 52 ώρες μηνιαίως, όπως προβλέπει άλλωστε και το Άρθρο 20 του Νόμου 4024/2011, και ισχύει για κατηγορίες εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα, π.χ. εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία».
Σημειώνεται ότι το άρθρο 15 του Ν.3865/2011 ορίζει:

«1. Για τον υπολογισμό της σύνταξης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται από 1.1.2011 οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξής τους λαμβάνεται αυτός που προσδιορίζεται από τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.

»2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν έχουν εφαρμογή για τους υπαλλήλους της Βουλής που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, για τη συνταξιοδότηση των οποίων, ανεξαρτήτως του χρόνου συνταξιοδότησής τους, εφαρμόζεται το ισχύον έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καθεστώς, το οποίο προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μισθολογικές περικοπές των υπαλλήλων της Βουλής είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το Eurogroup που έδωσε το «πράσινο φως» για τη δόση.

«Εκβιασμούς δεν δεχόμαστε εγώ και η κυβέρνησή μου. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, όλοι την ίδια ακριβώς μεταχείριση. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι αμετάκλητη» είχε δηλώσει ο κ. Σαμαράς.

Η δήλωσή του είχε έρθει σε απάντηση των απειλών των υπαλλήλων της Βουλής ότι θα μπλοκάρουν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου -μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων- σε περίπτωση που προχωρήσουν οι περικοπές στις αποδοχές τους.

Δήλωση Κεδίκογλου
«Εφαρμόζεται η δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχετικά με την απόφαση για εξομοίωση του μισθολογίου των υπαλλήλων της Βουλής με το μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Η θέση των υπαλλήλων της Βουλής

«Για μια ακόμα φορά, εμείς οι εργαζόμενοι της Βουλής βρεθήκαμε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και στα φώτα της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση με τη σημερινή ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει σε εβδομαδιαία βάση ότι η αιτία για το σύνολο των δεινών της χώρας και ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία ταυτίζεται με τη συνεχή διαπόμπευση των υπαλλήλων της Βουλής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και καταλήγουν: «Εμείς, σεβόμενοι το Σύνταγμα της χώρας και τη συνταγματική αυτονομία της Βουλής, αναμένουμε τη θέση του προέδρου της Βουλής.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: