Υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας οι Δυτικοευρωπαίοι - Οι Έλληνες οι πιο αρνητικοί


Οι περισσότεροι Δυτικοευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία προς το παρόν επιτρέπεται μόνο σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία), αναφέρει δημοσκόπηση που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ελβετικής Ένωσης Δικηγόρων Ειδικευμένων στο Ιατρικό Δίκαιο. Πιο ανοιχτοί εμφανίζονται οι Γερμανοί, ενώ οι λιγότερο πρόθυμοι είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Σχεδόν και στις 12 χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, τα τρία τέταρτα και πλέον των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο καθένας θα πρέπει να αποφασίζει από μόνος του πότε και πώς θέλει να φύγει από τη ζωή.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να επιλέγει αυτόν τον τρόπο θανάτου, εάν υπέφερε από μία ανίατη ασθένεια, μια σοβαρή αναπηρία, ή ανεξέλεγκτο πόνο.

«Πρακτικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ισχύον νομικό σύστημα δεν αντανακλά πλέον την επιθυμία μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σε αυτό το θέμα» ανέφερε η ένωση.

Τη δημοσκόπηση διεξήγαγε η ελβετική εταιρεία δημοσκοπήσεων Isopublic σε Αυστρία, Βρετανία,  Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει τη νομιμοποίησή της αρκεί να μην γίνεται με κερδοσκοπικούς σκοπούς, ενώ η Γαλλία συζητά το αν θα πρέπει να την επιτρέψει.

Πιο ανοιχτοί οι Γερμανοί, οι Έλληνες οι πιο αρνητικοί

Οι Γερμανοί εμφανίζονται περισσότερο ανοιχτοί στο να επιτρέπεται στους πολίτες να αποφασίζουν οι ίδιοι πότε και πως θα πεθάνουν με το 87% να στηρίζει αυτή την άποψη, ενώ στη Δανία που βρίσκεται στην 11η θέση, το ποσοστό όσων συμφωνούν με την άποψη αυτή ανέρχεται σε 71%.

Στην Ελλάδα μόνο το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται σθεναρά υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Οι Ισπανοί εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με ποσοστό στήριξης 78% κι ακολουθούν οι Γερμανοί (77%) και οι Γάλλοι (75%).

Στη Βρετανία, το 71% απάντησε ότι ενδεχομένως να κατέφευγε στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ενώ και πάλι η Ελλάδα είναι η πιο διστακτική με 56% των ερωτηθέντων να απαντάει ότι ενδεχομένως να το έπραττε.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν απάντησαν ότι μόνο οι γιατροί ή όσοι έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό θα πρέπει να ασκούν αυτή την πρακτική.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα πρέπει να αφαιρείται η άδεια από τους γιατρούς που βοηθούν κάποιον ασθενή τους να πεθάνει. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από 84% στη Βρετανία ως 58% στην Ελλάδα.
Στη Γερμανία, όπου η πρόταση νόμου συζητείται αυτή την περίοδο στο Κοινοβούλιο, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία εσφαλμένα απαγορεύει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία αν ο γιατρός πληρωθεί για αυτή.
Με βάση την πρόταση νόμου δεν θα τιμωρούνται εκείνοι που θα βοηθούν κάποιον να θέσει τέρμα στη ζωή του, εάν για παράδειγμα τον συνοδεύσουν στην Ελβετία όπου η πρακτική είναι νόμιμη από το 1942.
Στις ΗΠΑ η πρακτική αυτή επιτρέπεται στο Όρεγκον, την Ουάσινγκτον και τη Μοντάνα. Οι ψηφοφόροι της Μασαχουσέτης ψήφισαν οριακά εναντίον της πρότασης νομιμοποίησης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αυτό τον μήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸