Cocktail blog

Μείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο ;Κακόβουλα προγράμματα,


Ο όρος «κακόβουλο πρόγραμμα» καλύπτει όλων των ειδών το κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βλάψει κάποιον υπολογιστή ή κάποιο δίκτυο. Τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να εγκατασταθούν στη συσκευή σας εν αγνοία σας, συχνά μέσω παραπλανητικών συνδέσμων ή λήψεων που παρουσιάζονται σαν κάτι το οποίο μπορεί να σας ενδιαφέρει. Μετά την εγκατάσταση του κακόβουλου
προγράμματος στον υπολογιστή σας, οι παραβάτες του κυβερνοχώρου μπορούν συχνά να επιχειρήσουν να μεταβούν στις προσωπικές σας πληροφορίες. Αυτό το κάνουν καταγράφοντας τις πληκτρολογήσεις σας ή παρακολουθώντας τη δραστηριότητα του υπολογιστή σας. Θα μπορούσαν, επίσης, να ελέγχουν τον υπολογιστή σας ή να τον εξαναγκάζουν να επισκέπτεται ιστότοπους, να αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή να εκτελεί άλλες ενέργειες εν αγνοία σας. Οι επιδράσεις ενός κακόβουλου προγράμματος μπορεί να περιλαμβάνουν από απλή ενόχληση έως κλοπή στοιχείων ταυτότητας.
Μερικά παραδείγματα κακόβουλων προγραμμάτων:
ιός:
ένα υπολογιστικό πρόγραμμα το οποίο αυτοαντιγράφεται και προσβάλει κάποιον υπολογιστή.
σκουλήκι:
ένα αυτοαναπαραγόμενο κακόβουλο υπολογιστικό πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο υπολογιστών για την αποστολή αντιγράφων του εαυτού του σε άλλους υπολογιστές στο δίκτυο.
spyware:
κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο συλλέγει μικρά τμήματα πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες εν αγνοία τους.
adware:
οποιοδήποτε πακέτο λογισμικού το οποίο κάνει αυτόματη αναπαραγωγή, εμφάνιση ή λήψη διαφημίσεων σε κάποιον υπολογιστή.
δούρειος ίππος:
ένα καταστροφικό πρόγραμμα το οποίο παριστάνει μια εφαρμογή. Αρχικά, το λογισμικό φαίνεται να εκτελεί μια επιθυμητή ενέργεια για τον χρήστη πριν από την εγκατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα κλέβει πληροφορίες ή βλάπτει το σύστημα.
Ακολουθούν μερικά απλά βήματα τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε για να προστατευτείτε από κακόβουλα προγράμματα:
  1. Αναβαθμίστε το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό σας στις πιο πρόσφατες εκδόσεις και, αν είναι δυνατό, ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις. Ελέγχετε συχνά για ενημερώσεις για λογισμικά τα οποία δεν προσφέρουν λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης.
  2. Να προσέχετε πάντα πού κάνετε κλικ και τι είδους λήψεις πραγματοποιείτε. Κάνοντας κλικ σε μη γνώριμους συνδέσμους, μπορεί να εκθέσετε τον υπολογιστή σας σε κακόβουλα προγράμματα και ιστότοπους. Αυτό το λογισμικό συχνά περιέχει προγράμματα τα οποία κάνουν σάρωση στον υπολογιστή σας ή παρακολουθούν τα κλειδιά που πληκτρολογείτε, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού πρόσβασής σας. Για να μείνετε ασφαλείς, πραγματοποιείτε λήψεις μόνο από πηγές που θεωρείτε αξιόπιστες. Αν έχετε αμφιβολίες, χρησιμοποιήστε τους έμπιστους σελιδοδείκτες για σημαντικούς ιστότοπους.
  3. Να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε μη γνώριμους ιστότοπους. Αν δεν είστε βέβαιοι, απομακρυνθείτε από τον ιστότοπο και αναζητήστε το λογισμικό που απαιτείται για εγκατάσταση. Μερικές φορές τα κακόβουλα προγράμματα μπορεί να εμποδίζουν την αποχώρησή σας από μια σελίδα, για παράδειγμα, ανοίγοντας κατ’ επανάληψη ένα μήνυμα προτροπής λήψης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, χρησιμοποιήστε τη Διαχείριση εργασιών του υπολογιστή σας για να κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησης.
  4. Μην εμπιστεύεστε στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα οποία σας φαίνονται ύποπτα. Ακόμα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που γνωρίζετε μπορεί να περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή επισυνάψεις αν ο λογαριασμός τους έχει παραβιαστεί. Να είστε προσεκτικοί όταν ακολουθείτε συνδέσμους σε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είναι καλύτερα να επισκέπτεστε ιστότοπους καταχωρίζοντας τη διεύθυνση απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
  5. Μην ανοίγετε αρχεία τύπων που δεν γνωρίζετε ή αν βλέπετε περίεργες προτροπές ή προειδοποιήσεις από το πρόγραμμα περιήγησης.
  6. Ορισμένα προγράμματα δεσμεύουν κακόβουλα προγράμματα ή άλλο παραπλανητικό λογισμικό του Διαδικτύου ως μέρος της διαδικασίας εγκατάστασής τους. Όταν εγκαθιστάτε λογισμικό, προσέχετε τα πλαίσια κειμένου και διαβάστε προσεκτικά τα μικρά γράμματα. Είναι, επίσης, καλό να κάνετε μια μικρή έρευνα για λογισμικά τα οποία σας είναι άγνωστα προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης. Αν ανησυχείτε ότι το λογισμικό ενδέχεται να είναι επιβλαβές, διακόψτε την εγκατάσταση άμεσα.
  7. Οι φίλοι, η οικογένεια ή οι συνεργάτες σας μπορεί να σας δώσουν μια μονάδα δίσκου ή flash με κάποιο μολυσμένο αρχείο χωρίς να το γνωρίζουν. Προτού ανοίξετε τα αρχεία, μπορείτε να σαρώσετε τον δίσκο με το λογισμικό προστασίας από ιούς.
  8. Μην εμπιστεύεστε αναδυόμενα παράθυρα τα οποία σας ζητούν να κάνετε λήψη λογισμικού. Πολλές φορές, αυτά τα αναδυόμενα παράθυρα σάς κάνουν να πιστεύετε ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί και σας ζητούν να κάνετε λήψη λογισμικού για να είναι ασφαλής. Κλείστε το παράθυρο και προσέξτε να μην κάνετε κλικ μέσα σε αυτό.
  9. Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την κοινή χρήση αρχείων. Πολλοί από τους ιστότοπους ακολουθούν κάποια πολιτική όσον αφορά τα κακόβουλα προγράμματα, επομένως αν κάνετε λήψη οποιουδήποτε στοιχείου από αυτούς, να είστε προσεκτικοί. Τα κακόβουλα προγράμματα μπορεί να έχουν τη μορφή μιας διάσημης ταινίας, ενός άλμπουμ ή κάποιου προγράμματος.
  10. Εγκαταστήστε άμεσα τις ενημερώσεις του προγράμματος περιήγησης ή επιλέξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως το Chrome, το οποίο πραγματοποιεί αυτόματες ενημερώσεις στην πιο πρόσφατη έκδοση. Πολλά προγράμματα περιήγησης θα σας προειδοποιήσουν αν προσπαθήσετε να μεταβείτε σε κάποιον ιστότοπο που είναι ύποπτος για φιλοξενία κακόβουλων προγραμμάτων. Η Google προσφέρει ένα API Aσφαλούς περιήγησης, το οποίο χρησιμοποιείται από το Firefox, το Safari και το Chrome. Καθημερινά, αναλύουμε εκατομμύρια ιστοσελίδες και κάθε χρόνο εντοπίζουμε εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες που φιλοξενούν κακόβουλα προγράμματα, τις οποίες προσθέτουμε στη λίστα των αποκλεισμένων ιστότοπων του API Aσφαλούς περιήγησης, το οποίο στη συνέχεια προστατεύει τους χρήστες από αυτές τις σελίδες.
  11. Έχετε υπόψη ότι τα κακόβουλα προγράμματα μπορεί επίσης να έχουν την μορφή πρόσθετων προγράμματος περιήγησης, επομένως θα πρέπει να εγκαθιστάτε μόνο επεκτάσεις που θεωρείτε αξιόπιστες.
  12. Καταργήστε τα κακόβουλα προγράμματα το συντομότερο δυνατό. Ένας από τους τρόπους εκκαθάρισης του υπολογιστή σας είναι να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα. Κυκλοφορούν, επίσης, διάφορα προγράμματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν.

Κατάργηση κακόβουλου προγράμματος

Σαρώστε τον υπολογιστή σας με ένα ή ακόμα καλύτερα με περισσότερα από ένα υψηλής ποιότητας προϊόντα προστασίας από ιούς. Δεν σχετιζόμαστε με τις παρακάτω εταιρείες, επομένως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τους. Ωστόσο, αν δοκιμάσετε κάποιο από αυτά, ίσως διαπιστώσετε ότι υπάρχει διαφορά, όπως και αν εγκαταστήσετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τον ιστότοπο av-comparatives.org για να εντοπίσετε άλλο λογισμικό προστασίας από ιούς και να ελέγξετε τα αποτελέσματα των δοκιμών.
https://www.google.com/goodtoknow/online-safety/malware/?hl=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: