Οι γυναίκες που καπνίζουν σαν άνδρες, πεθαίνουν και σαν άνδρες


Οι γυναίκες καπνίστριες είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων στην εποχή μας από ό,τι ήταν πριν από λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι διαχρονικά η συνήθεια του τσιγάρου γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον γυναικείο πληθυσμό.
Η συνέπεια είναι ότι πλέον τα ποσοστά θανάτων των γυναικών πλησιάζουν τα αντίστοιχα των ανδρών καπνιστών. «Οι γυναίκες που καπνίζουν σαν άνδρες, πεθαίνουν και σαν άνδρες», γράφουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες και επισημαίνουν ότι τα λεγόμενα «ελαφρά» τσιγάρα με τις ανάλογες ετικέτες στη μάρκα τους (όπως light, mild κλπ) έχουν αποτύχει να εμποδίσουν την αύξηση του κινδύνου θανάτου μεταξύ
των γυναικών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Θαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στοιχεία από 2,2 ενήλικες άνω των 55 ετών. Όπως αναφέρουν, σήμερα πλέον οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα πιο νωρίς στη ζωή τους και καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές τους για θανατηφόρο καρκίνο.
Στη δεκαετία του ’60, οι γυναίκες ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν. Στη δεκαετία του ’80, η πιθανότητα αυτή ήταν μεγαλύτερη κατά 12,6 φορές, ενώ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η πιθανότητα είναι πια μεγαλύτερη κατά 25,7 φορές, υπάρχει δηλαδή μια δραματική αύξηση του κινδύνου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Επειδή ο καρκίνος των πνευμόνων είναι συνήθως μια αργή νόσος, που χρειάζεται χρόνια εωσότου εξελιχθεί, συχνά οι αλλαγές στις καπνιστικές συνήθειες έχουν μια σημαντική χρονική υστέρηση αρκετών ετών μέχρι να εκδηλωθούν στα ποσοστά θνησιμότητας. Στη δεκαετία του ’60, όλο και περισσότερες γυναίκες άρχιζαν να καπνίζουν από την εφηβεία τους, κάτι που οι άνδρες έκαναν ήδη από τη δεκαετία του ’30.
Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων εμφανίζει μια στασιμότητα μεταξύ των ανδρών μετά τη δεκαετία του ’80, ενώ των γυναικών αυξάνει σταδιακά, σχεδόν εξισώνοντας τα δύο φύλα. Αντίθετα, ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυξάνει διαχρονικά τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό, κατά τους ερευνητές, είναι ότι ο αραιωμένος καπνός των λεγόμενων «ελαφρών» τσιγάρων -που συχνά καπνίζουν πια και οι άνδρες- έχει μικρότερο pH, με συνέπεια να εισπνέεται πιο εύκολα πολύ βαθιά στους πνεύμονες.
Το ευχάριστο είναι ότι αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο σε οποιαδήποτε ηλικία, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια σχετική με το κάπνισμα, αν και η ωφέλεια είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση που η απόφαση για σταμάτημα του καπνίσματος ληφθεί πριν τα 30.
Μια άλλη περυσινή έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που καπνίζουν όλη τους τη ζωή, πεθαίνουν κατά μέσο όρο μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με αυτές που ποτέ δεν το άρχισαν.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸