Cocktail blog

Ο Β.Παπαγεωργόπουλος άφησε "ακάλυπτο" τον Μιχάλη Λεμούσια


Λίγες ημέρες πριν την τελική κρίση του δικαστηρίου ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος άφησε "ακάλυπτο" τον στενότερο του συνεργάτη και επί 11 χρόνια γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια. Στην πιο κρίσιμη ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου ο κ.Παπαγεωργόπουλος στην απολογία του δεν στήριξε το "δεξί του χέρι" καθώς απέφυγε να εκφράσει την πεποίθηση του για την ενοχή ή μη του συγκατηγορούμενού του.

«Επειδή θέλω να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Σήμερα μετά απ' όλα αυτά είστε απολύτως βέβαιος να έχει ενεργήσει ο Λεμούσιας εν αγνοία σας και πράγματι να συνέβησαν όσα περιγράφει ο Σαξώνης ή ακόμη ταυτίζεστε; Σας δίνω την τελυταία ευκαιρία» ρώτησε ο πρόεδρος κάνοντας μάλιστα λόγο για "χορό του Ζαλόγγου" προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινού συνηγόρου υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων και την "έκρηξη" του Μιχάλη Λεμούσια. «Τζάμπα καθόμαστε εδώ. Εδώ και τρεις μήνες τώρα η απόφαση έχει εκδοθεί» φώναξε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Παρά την ολιγόλεπτη διακοπή που σημειώθηκε δίνοντας πολύτιμο χρόνο στον πρώην δήμαρχο να "ζυγίσει" την απάντησή του αυτός είπε: «Εγώ θα περιμένω την κρίση σας με απόλυτο σεβασμό» αποφεύγοντας να παράσχει την κατηγορηματική του στήριξη στο πρόσωπο του στενότερού του συνεργάτη.
Ερωτήσεις - "φωτιά"
Πρόεδρος: Πριν τη δίκη σε δηλώσεις σας κάνατε λόγο για σκευωρία και χαλκευμένα στοιχεία. Ποιοι είναι αυτοί που εξύφαναν τη σκευωρία; Ηρθε η στιγμή να το πείτε
Β.Παπαγεωργόπουλος:  Η σκευωρία δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική δικαιοσύνη. Η λασπολογία ότι δεν είμασταν συνεπείς και φροντίσαμε να μη διερευνηθεί η υπόθεση. Ποιοι έβαλαν το Σαξώνη να τα πει αυτά;
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επέμεινε και ρώτησε ευεθέως τον πρώην δήμαρχο αν πιστεύει ότι τα μέλη της αντιπολίτευσης (Μπουτάρης - Κουράκης - Αράπογλου) "συνεργάστηκαν" με τον Παναγιώτη Σαξώνη;
«Στα όσα κατέθεσε ο Παναγιώτης Σαξώνης είχε καμιά συμμετοχή η αντιπολίτευση; Είχαν εμπλοκή;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Δεν είπα ποτέ αυτό. Ισως να τον συμβούλευσε ο δικηγόρος του να διασπείρει τις ευθύνες στη διοίκηση».
Ό πρόεδρος ρώτησε το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και για την οικονομική επιθεωρήτρια την αξιοποιστία της οποίας αμφισβήτησε έντονα ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Υπερβολές ή λάθη μπορεί να βρει κανείς. Ομως ήταν δόλιο σχέδιο;» τον ρώτησε, «Εγώ λέω για ανεπάρκεια οφθαλμοφανή και ανεξήγητη» απάντησε αυτός.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι ο Παναγιώτης Σαξώνης «δεν είχε συμφέρον να ανοίξει τον κύκλο των κατηγορουμένων» καθώς με αυτό τον ττρόπο "συσπείρωσε" τους εμπλεκόμενους μην αφήνοντας περιθώρια για νέες αποκαλύψεις. «Είναι λογικό αυτό που λέτε» είπε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.
Το "καρφί" για τις καταθέσεις Παπαγεωργόπουλου.
«Λέτε εδώ ότι το 1999 είχατε 580.000 ευρώ στις καταθέσεις σας και κακώς η επιθεωρήτρια τα προσμετρά ως νέες εισροές. Εγώ ακούω τους πολιτικούς ότι όσοι μπαίνουν στη Βουλή στη συνέχεια βγαίνουν με ζημιά. Εσείς βγήκατε με κέρδος;» είπε ο πρόεδρος. «Δεν είχα αύξηση» απάντησε ο κ.Παπαγεωργόπουλος. 
Στη συνέχεια ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ρωτήθηκε για την επίσκεψη του στο νυχτερινό κέντρο του Παναγιώτη Σαξώνη. «Ο ίδιος μ΄αυτά που κατέθεσε παραδέχτηκε ότι δε με γνώριζε. Πιστεύετε ότι είναι αληθές ότι με υποδέχτηκε ο Σαξώνης στο κέντρο; Αφού αυτός κρυβόταν» σημείωσε.
Η "εμμονή" στο Μ.Λεμούσια
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου στάθηκε στην "εμμονή" του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να έχει πάντα δίπλα του τον Μιχάλη Λεμούσια. «Μου προξενεί εντύπωση πως τον έχετε δίπλα σας τόσα χρόνια. Το 2006 ακούτε ότι γενικός γραμματέας έχει διορίσει παιδιά του και κουμπάρων του στο δήμο. Ακούτε ότι παίρνει "δωρεά" ακίνητο από δημότισσα που τα παιδιά της έχουν διοριστεί. Πως αντιδράτε με την ηθική του αθλητή που λέτε ότι έχετε;» «Εγώ τον γνώρισα ως εντιμότατο άνθρωπο. Δεχτήκαμε μία επίθεση ανευ προηγουμένου. Τον κάλεσα, έδωσα εξηγήσεις κρίθηκαν επαρκέστατες» ισχυρίστηκε ο κ.Παπαγεωργόπουλος ο οποίος διέψευσε ότι τέθηκε ποτέ θέμα αντικατάστασης του κ.Λεμούσια.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι τα πυρά που δέχτηκε ο πρώην γενικός γραμματέας στόχευαν στον ίδιο. «Στην προσπάθεια τους να πλήξουν εμένα χτυπάνε αυτόν. Θέλουν να ακτινοβολήσει σε μένα. Ο στόχος τους είναι ο δήμαρχος» επισήμανε ενώ αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο Γιάννη Μπουτάρη. «Ο Γιάννης Μπουτάρης δε θέλω να τον μειώσω αλλά όταν ήταν αντιπολίτευση ερχόταν αραιά και που και καθόταν 10 λεπτά και έφευγε. Ηθελαν την πολιτική μου δολοφονία» είπε.
Οταν ρωτήθηκε για το "που δαπανήθηκαν το 2000 τα χρήματα που είχε ο λογαριασμός της παράταξης ο κατηγορούμενος απάντησε: «Δεν ήμουν εγώ ο διαχειριστής. Ο κ.Λεμούσιας ήταν. Πιστεύω σε διαφημιστικά γραφεία, εταιρείες δημοσκοπήσεων, δεξιώσεις, ουζάκια». είπε. "Δεν κόψατε απόδειξη;" ρώτησε ο πρόεδρος. «Δεν έχουμε» είπε ο κ.Παπαγεωργόπουλος. «Δηλαδή εισπράχθηκαν και δαπανήθηκαν με άτυπο τρόπο λέτε» παρατήρησε ο πρόεδρος.
Για τα μετρητά
«Δώδεκαχρόνια δήμαρχος και δε γνωρίζατε ότι βγαίνανε από τα ταμεία μετρητά με αλματώδη αύξηση και πηγαίνανε στα χέρια διαχειριστών; Δεν το αντιληφθήκατε;» ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Ολοι μας έλεγαν ότι βαίνουν καλώς. Ρωτάτε το δήμαρχο με τα 20 αξιώματα αν γινόταν οι πληρωμές με μετρητά; Το έμαθα μετά». απάντησε ο κατηγορούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: