Cocktail blog

Κρίνεται η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκης


Η ώρα της... κρίσης για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας φαίνεται ότι έφτασε, αφού μέσα στην εβδομάδα θα ξεκαθαριστεί εάν θα πεζοδρομηθεί οριστικά ή όχι. 
Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ένας... διχασμός μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης. Ο μεν πρώτος, διά του αρμόδιου αντιδημάρχου, Ανδρέα Κουράκη, θεωρεί την οριστική πεζοδρόμηση σχεδόν αδιαπραγμάτευτη. Η αντιπεριφέρεια από την άλλη, ετοιμάζεται να κάνει διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, προκειμένου να πάρει τις οριστικές αποφάσεις.


Στο μεταξύ, η Αγίας Σοφίας παραμένει κλειστή για τα αυτοκίνητα κατόπιν ενεργειών του δήμου, τις οποίες ενέκριναν προσωρινά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι σχετικές εγκρίσεις λήγουν την προσεχή Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Θα ακούσουμε τους φορείς και στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία θα εισηγηθεί για το τι πρέπει να γίνει. Ο γνώμονας για την απόφαση θα είναι η εξυπηρέτηση της πόλης, η κίνηση των ΙΧ, αλλά και η εξυπηρέτηση των καταστημάτων», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος επισημαίνει ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει και λύσεις για την κυκλοφορία στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από καταστηματάρχες της περιοχής και εκπροσώπους τους.

Αρχιτεκτονική μελέτη

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει ο κ. Κουράκης, σκοπεύει να κινηθεί με βάση αρχιτεκτονική μελέτη η οποία εκπονήθηκε για τον άξονα της Αγίας Σοφίας, μετά από σχετική προκήρυξη του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Την προσεχή Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, θα εγκαινιάσουμε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης έκθεση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τον άξονα της Αγίας Σοφίας και τη “Βαλκανική Πλατεία”. Στον προϋπολογισμό του δήμου περιλαμβάνονται κονδύλια για την κατασκευή του πεζοδρόμου. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβεριάτο να μας δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης της μελέτης, ώστε να προχωρήσει κατά προτεραιότητα. Αν συμβεί αυτό, θα ζητήσουμε από τους αρχιτέκτονες να εκπονήσουν άμεσα μελέτη εφαρμογής, ώστε μέσα στο έτος να υλοποιηθεί», υπογραμμίζει ο κ. Κουράκης. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι έγινε έρευνα κοινής γνώμης με βάση την οποία προέκυψε ότι το 75% των ερωτηθέντων επικροτεί την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: