Cocktail blog

Graph Search:μία νέα εφαρμογή στο Facebook

Το Facebook «αντεπιτίθεται» στην Google με μία νέα εφαρμογή. Πρόκειται για το Graph Search, μία μηχανή αναζήτησης που σύμφωνα με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα αξιοποιεί τον όγκο δεδομένων του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, με τις 240 δισεκατομμύρια φωτογραφίες και το ένα τρισεκατομμύριο διαπροσωπικές συνδέσεις.
Ο προφανής στόχος του Graph Search είναι να αποτελέσει την απάντηση στο κοινωνικό δίκτυο «Google+ » που πρόσφατα παρουσίασε η Google, μπαίνοντας στην ουσία στα «χωράφια» του
Facebook.
Και το Facebook απλώς την… πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα, παρουσιάζοντας μια εφαρμογή που με την σειρά της μπαίνει στα «χωράφια» του διαδικτυακού κολοσσού.
Κίνητρο και στις δύο περιπτώσεις είναι φυσικά το… χρήμα, η προσέλκυση δηλαδή περισσότερων διαφημίσεων.
Σύμφωνα με το δημιουργό του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, το Graph Search είναι ο «τρίτος πυλώνας», μετά το Newsfeed και το Timeline.
Από την παρουσίαση της εφαρμογής προκύπτει ότι ο χρήστης θα μπορεί να κάνει αναζητήσεις βάσει γεωγραφικής θέσης, περιεχομένου που τον ενδιαφέρει, και δραστηριότητας.
Όπως υποστηρίζει ο Ζούκερμπεργκ, το Graph Search θα μπορεί να απαντά σε πιο εξειδικευμένα ερωτήματα σε σχέση με τις γενικές αναζητήσεις που προσφέρει η Google.
Θα μπορεί π.χ. να απαντά σε ερωτήματα του τύπόυ «ποιοι είναι οι φίλοι μου που ζουν στην τάδε περιοχή», με σχετική μέριμνα μάλιστα για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.
Πρακτικά, βελτιώνει με αυτό τον τρόπο τις αναζητήσεις μέσα στο ίδιο το social network.
«Το Graph Search μας επιστρέφει στις ρίζες μας και επιτρέπει στον κόσμο να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει νέες συνδέσεις. Θα εμφανίζεται σαν μία μεγαλύτερη search bar στην κορυφή κάθε σελίδας. Όταν αναζητείτε κάτι, η αναζήτηση όχι απλά καθορίζει τα αποτελέσματα που λαμβάνετε, αλλά αποτελεί και τον τίτλο της σελίδας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο newsroom του Facebook. Η εφαρμογή θα είναι από σήμερα διαθέσιμη σε μορφή beta.https://www.facebook.com/about/graphsearch

Δεν υπάρχουν σχόλια: