Cocktail blog

Γνωρίζετε ότι οι Γάλλοι έχουν ακόμη το 35ωρο εργασίας


Σε συστάσεις προς τη Γαλλία για τη βελτίωση των μακροοικονομικών της μεγεθών προχώρησε σημαίνον στέλεχος του CDU χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Γαλλία σαν το «προβληματικό παιδί της ευρωζώνης» που κινδυνεύει να μείνει πίσω αντίθετα με άλλες χώρες που κινήθηκαν πιο αποφασιστικά προς τις μεταρρυθμίσεις.
Οι Γάλλοι οφείλουν να καταργήσουν το 35ωρο και να αυξήσουν την ηλικία κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπογράμμισε ο Μίκαελ Φουχς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος CDU στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ακόμη «οφείλουν να κάνουν οικονομίες για να αποκτήσουν περιθώρια ελιγμού και φυσικά να κάνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Οι δηλώσεις του Φουχς, στο βαθμό που απηχούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο, ίσως είναι ένα από τα πρώτα ορατά δείγματα της σοβούσας δυσαρέσκειας στη Γερμανία για τις πολιτικές του Παρισιού. Βέβαια δεν είναι μόνο το Βερολίνο: την ίδια άποψη είχε προ μηνών και ο Economist που χαρακτήρισε τη Γαλλία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης.

«Πίστευαν ότι θα γλίτωναν»

«Γνωρίζετε ότι οι Γάλλοι έχουν ακόμη το 35ωρο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν δουλεύουν 42 ώρες στην Ελβετία και 40 ώρες στη Γερμανία», σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος βάλλοντας ευθέως κατά του «ιερού» για τους Γάλλους 35ωρου ωραρίου.

«Στο θέμα των συντάξεων, οι Γάλλοι είναι εντελώς λάθος», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να φεύγει κανείς με σύνταξη στα 60. Αυτό δεν αποδίδει. Οι Γάλλοι πρέπει να το συλλογιστούν αυτό».

Ακόμη περισσότερο, ο Φουχς τόνισε ότι «δυστυχώς η Γαλλία είναι ένα προβληματικό παιδί στο ευρώ, καθώς άλλες χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με πολύ πιο εντατικό τρόπο, όπως η Ισπανία και ακόμη η Ιταλία υπό τον Μόντι».

«Οι Γάλλοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τη γλιτώσουν. Αυτό δεν γίνεται», επισήμανε.

Επιστρατεύοντας δε την συνήθη ρητορική των βόρειων περί αρετής, ο Φουχς σημείωσε ότι: «είναι απαραίτητο οι Γάλλοι να επανέλθουν στον δρόμο της αρετής. Όλο αυτό που επιτύχαμε με την ατζέντα 2010 [δηλαδή, τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και της αγοράς εργασίας που υλοποιήθηκαν μεταξύ του 2003 και του 2005 από τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ] οι Γάλλοι οφείλουν να το θέσουν σε εφαρμογή. Ελπίζω ότι ο (πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ το έχει καταλάβει αυτό».

Ο Φουχς έκανε τις δηλώσεις πριν από τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προβλέψεών της για το 2013, με τις οποίες διαφαίνεται ο εκτροχιασμός του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος από το καθορισμένο όριο του 3% του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο ενόχλησε σαφώς τους υπευθύνους της γερμανικής κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: