Σχολές γονέων στους δήμους


Μια από τις μακροβιότερες αντίστοιχες δράσεις είναι αυτή που λειτουργεί στο σημερινό δήμο Νεάπολης - Συκεών. Συγκεκριμένα, προγράμματα και δράσεις για τους γονείς άρχισαν να λειτουργούν στο δήμο Συκεών από το 1995, όταν δημιουργήθηκε η σχολή γονέων με πρωτοβουλία του δήμου. Από το 1998 που δημιουργήθηκε το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» (www.pyxida.org.gr) τα προγράμματα της σχολής γονέων λειτουργούν πλέον με διευρυμένη θεματολογία κοντά στις ανάγκες των γονέων για πρόληψη και προαγωγή της υγείας στην οικογένεια.

Με το πέρασμα των χρόνων, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με νέα τμήματα (όπως αυτό για μονογονεϊκές οικογένειες, για οικογένειες με δίδυμα κ.ά.) και πλούσια θεματολογία, ενώ μαθήματα γίνονται πλέον και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες.
Παράλληλα, με 14 μέλη ήδη ξεκίνησε στη Νεάπολη η νέα «ομάδα... μπαμπάδων» που λειτουργεί από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα». Αντικείμενο των συναντήσεων, που γίνονται στη δημοτική βιβλιοθήκη Νεάπολης, είναι ο σύγχρονος ρόλος του πατέρα στην οικογένεια, οι φάσεις εξέλιξης της οικογένειας, στη δυναμική του ζευγαριού κ.λπ., μέσα από δραστηριότητες, συζήτηση και διαλέξεις.
Στη Θεσσαλονίκη
Περισσότερα από 40 άτομα συμμετέχουν ήδη στις σχολές γονέων που άρχισαν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης και απευθύνονται σε γονείς παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών. Στα «μαθήματα» των τριών τμημάτων που σχηματίστηκαν μπορούν να μετάσχουν και άλλοι, εφόσον το επιθυμούν. Οι σχολές γονέων του δήμου μετρούν ήδη 12 χρόνια λειτουργίας.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο χώρο του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου (Γρ. Ξενοπούλου 8, περιοχή Ανάληψη). Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2310/509.020.
Στην Καλαμαριά
Με εννέα εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολόγους, που έχουν το ρόλο συντονιστή των ομάδων, ο δήμος Καλαμαριάς λειτουργεί τη δική του σχολή γονέων. Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύσσονται είναι η οριοθέτηση των υποχρεώσεων και των ευθυνών στις σχέσεις γονέων-παιδιών, η ενημέρωση για σύγχρονους τρόπους διαπαιδαγώγησης, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσχολικής -σχολικής και εφηβικής ηλικίας, η διάσπαση προσοχής, η δυσλεξία, η αυτογνωσία κ.λπ. Λειτουργεί επίσης μια ομάδα με γονείς μονογονεϊκών οικογενειών. Οι γονείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2313/314.187.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸