Cocktail blog

Ο πρώτος πρόεδρος που θα ταξιδέψει στο διάστημα


Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είπε πως είναι έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο και να γίνει ο πρώτος αστροναύτης της χώρας του! Το Ιράν έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου σκοπεύει να αποστείλει επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα μέσα στην ερχόμενη πενταετία- εξαετία. «Είμαι έτοιμος να γίνω ο πρώτος Ιρανός που θα θυσιαστεί για τους επιστήμονες της χώρας» δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο της χώρας IRNA. «Η αποστολή ζωντανών οργανισμών στο διάστημα είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ιράν και της αφοσίωσης των επιστημόνων του», συνέχισε ο Αχμαντινετζάντ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού η Τεχεράνη υποστηρίζει πως έστειλε την προηγούμενη Δευτέρα στο διάστημα ένα πιθηκάκι, το "Πισγκάμ" το οποίο σημαίνει "πρωτοπόρος" στη Φαρσί. Επίσης το 2010 υποστήριξε πως έστειλε ένα πύραυλο, τον Explorer, ο οποίος μετέφερε επίσης στο διάστημα ένα ποντίκι, μια χελώνα και σκουλήκια. Οι Ιρανοί επιστήμονες πάντως που δουλεύουν στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας σκοπεύουν να στείλουν στο διάστημα και για λόγους ασφαλείας ένα μεγαλύτερο ζώο προτού αποφασίσουν να στείλουν έναν άνθρωπο.
Οι ανακοινώσεις αυτές εντείνουν τους φόβους της Δύσης σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο του Ιράν καθώς η ίδια πυραυλική τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο. Υπενθυμίζεται πως η διεθνής κοινότητα φοβούμενη την περίπτωση το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μην είναι για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτό ισχυρίζεται, έχει επιβάλλει εναντίον του τέσσερις κύκλους κυρώσεων ώστε να το πείσει να αποκαλύψει τη φύση των προσπαθειών του.
Τέλος, αναφέρεται πως ο πρώτος Ιρανός πολίτης που έκανε μια βόλτα στο διάστημα ήταν η Ανουσέχ Ανσαρί ως διαστημικός τουρίστας όταν τον Σεπτέμβριο του 2006 επιβιβάστηκε σε Soyuz TMA- 9 κι εκτοξεύτηκε με αυτό από τη βάση Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Η 30χρονη επιχειρηματίας στις τηλεπικοινωνίες είχε πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τη διαστημική της βόλτα, ενώ η προσπάθειά της αποτέλεσε έμπνευση για τις γυναίκες και τον ρόλο τους στην ιρανική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: