Cocktail blog

Αστυνομική επόπτες για την καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη για όσους δεν συμμορφώνονται


Στην... επιστράτευση εποπτών καθαριότητας στις γειτονιές και σε κάθε δημοτική κοινότητα ξεχωριστά προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 65 άτομα θα «χτενίζουν» καθημερινά τις περιοχές της πόλης και θα είναι στο εξής υπεύθυνα για την τήρηση του κανονισμού της καθαριότητας, αλλά και την επιβολή προστίμων σε όσους τον παραβαίνουν. Η ενεργοποίηση του κανονισμού αυτού – που υπήρχε μεν, αλλά στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε – μέσω των εποπτών καθαριότητας αναμένεται να συμβάλει στην γενικότερη εικόνα ευταξίας στην πόλη.

Η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών Καθαριότητας, η ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού (στα μέσα του επόμενου μήνα η αντιδημαρχία θα έχει στη διάθεσή της 56 απορριμματοφόρα, 10 τράκτορες και 10 οχήματα για τα ογκώδη, όταν μέχρι πριν από λίγο καιρό έβγαιναν στους δρόμους 14 απορριμματοφόρα), αλλά και η προώθηση της ανακύκλωσης έχουν ήδη φέρει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της καθαριότητας στη Θεσσαλονίκη, όπως επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.
«Αυτό που παραλάβαμε στην Καθαριότητα μοιάζει με αεροπλανοφόρο που έπρεπε να στρίψει. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να στρίψει ένα αεροπλανοφόρο;», είπε σχηματικά ο δήμαρχος.
Η ανακύκλωση και ο μητροπολίτης
Τη συνδρομή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου θα ζητήσει ο δήμαρχος για να προωθηθεί το μήνυμα της ανακύκλωσης. «Ποιος έχει καλύτερο ακροατήριο από τον μητροπολίτη;» είπε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι έχει συνάντηση μαζί του αυτή την εβδομάδα.
Στο μεταξύ, στόχος είναι στο τέλος της θητείας της διοίκησης η ανακύκλωση να ξεπεράσει το 20% της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ηδη έχουν τοποθετηθεί 4.500 μπλε κάδοι και αναμένονται άλλοι 2000, καθώς και δύο ακόμη οχήματα τα οποία θα προστεθούν στα 10 ήδη υπάρχοντα απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήθηκε μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ κατά 14% το 2012 σε σύγκριση με το 2010. Επίσης, όπως είπε ο κ. Παππάς, σήμερα ο δήμος οδηγεί 300 τόνους την ημέρα στο ΧΥΤΑ και μόλις 80 τόνους για ανακύκλωση.
Νέο σύστημα αποκομιδής
Ωράριο αποκομιδής των σκουπιδιών καθιερώνεται σταδιακά (ο κ. Παππάς ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει σε δύο μήνες) σε όλη την πόλη, ενώ σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά στην Α' δημοτική κοινότητα. «Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες θα εκδοθεί φυλλάδιο με το οποίο ο πολίτης θα ενημερώνεται για το ωράριο κατά το οποίο θα γίνεται η αποκομιδή στη γειτονιά του», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, ο δήμος προχωρά στην αναχωροθέτηση των κάδων στην πόλη, τους καταγράφει, ενώ εντός του έτους θα δημιουργήσει και νέες θέσεις κάδων. Δημιουργεί επίσης χάρτη με 200 σημεία στην πόλη όπου οι κάδοι θα υπογειοποιηθούν, στο πλαίσιο προγράμματος, τη χρηματοδότηση του οποίου θα ζητήσουν από το Πράσινο Ταμείο.
Την ίδια ώρα, προχωρά το σχέδιο για το δίκτυο των λεγόμενων Πράσινων Καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο όσα καταστήματα θα μετέχουν, όπως είπε ο δήμαρχος, θα έχουν οφέλη με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών.
Νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στην περιοχή των Λαδάδικων, για την αποκομιδή των οργανικών απορριμμάτων.
Νέα απορριμματοφόρα
Την πλήρη ανανέωση του δημοτικού στόλου των απορριμματοφόρων και των βοηθητικών οχημάτων καθαριότητας με την αντικατάσταση των παλαιοτέρων οχημάτων με σύγχρονα οχήματα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εξασφάλισε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια συνολικού ύψους 15.384.000 ευρώ (αν και είχαν ζητηθεί περισσότερα).
Επίσης, ο δήμος προχωρά στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (αλατιέρες, πλυστικά, φορτηγά), ύψους 213.000 ευρώ, την προμήθεια 600 μεταλλικών κάδων απορριμμάτων 1100 λίτρων, στην προμήθεια ανταλλακτικών 750.000 ευρώ και στην προμήθεια ελαστικών προϋπολογισμού 203.000 ευρώ.
Τα δημοτικά w.c.
Παράλληλα, η αντιδημαρχία Καθαριότητας έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την αναδιαμόρφωση και τη λειτουργική- αισθητική αναβάθμιση των δημοτικών w.c., καθώς συχνά γίνονται αντικείμενο παραπόνων. Προτείνει άλλωστε νέα υπέργεια hi tech wc με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: