Η πόλη όπου η ανεργία είναι άγνωστη λέξη


Με 38.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 22.000 είναι εργαζόμενοι με ασφαλιστικές εισφορές, το Σβέμπις Χαλ, στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, εξελίσσεται σε έναν πόλο ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες παρέχοντας πολλές ευκαιρίες για δουλειά. «Η περιοχή μας είναι πολύ δυναμική και η αγορά εργασίας ευημερεί. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας των νέων, κάτω των 25 ετών, είναι μικρότερο από 1% στο Σβέμπις Χαλ», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος της πόλης, Χέρμαν-Γιόζεφ Πέλγκριμ, τονίζοντας πως υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό σε διάφορους κλάδους, όπως στην υγεία, στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, σε εταιρίες Logistics, στη βιομηχανία μετάλλου και σε τομείς χειρωνακτικών εργασιών. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η γνώση της γερμανικής γλώσσας.

Ανθρωποι από 115 χώρες ζουν και εργάζονται στη γραφική πόλη που απέχει 110 χιλιόμετρα από τη Στουτγάρδη. Η ανάπτυξη δεν έχει αλλοιώσει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Εκτός από το πλούσιο φυσικό κάλλος έχει να επιδείξει αξιόλογες εκπαιδευτικές υποδομές, μουσεία, πολιτιστικά και άλλα δρώμενα. Θεωρείται μάλιστα εκπαιδευτικό κέντρο με σχολικά συγκροτήματα, ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο πανεπιστημιακό κάμπους, Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το «Σπίτι της Εκπαίδευσης» και το παλαιότερο Ινστιτούτο Γκαίτε της Γερμανίας.
Πρακτική σε επιχειρήσεις για νέους
Ενας ελκυστικός τρόπος για να προσεγγίσει κανείς την αγορά εργασίας είναι η αποκαλούμενη «Διπλή Εκπαίδευση» (Duale Ausbildung) ή «Επαγγελματική Εκπαίδευση» (Berufsausbildung). Μέσω του τυπικού συστήματος εκπαίδευσης παρέχεται η δυνατότητα σε νέους να συνδυάσουν τη θεωρία και την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. «Κάθε χρόνο έχουμε 5.500 νέες θέσεις για μαθητεία και μόνο 4.500 αιτούντες», επισήμανε ο κ. Πέλγκριμ, τονίζοντας πως ίσως είναι ενδιαφέρον για τα Ελληνόπουλα να εισαχθούν σε αυτό το σύστημα για εκπαίδευση και μαθητεία. «Πρέπει να γνωρίζουν γερμανικά. Εάν έχουν βασική γνώση της γλώσσας, τον πρώτο χρόνο παρακολουθούν συμπληρωματική γλωσσική εκπαίδευση σε συγκεκριμένο σχολείο και τον δεύτερο και τρίτο χρόνο μπαίνουν στην κανονική διαδικασία της μαθητείας. Με τον τρόπο αυτόν ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιλογή. Αλλά εάν δεν γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος καθόλου γερμανικά, δεν έχει καμία ευκαιρία», σημειώνει ο κ. Πέλγκριμ.
Οι δυσκολίες
Οταν ο κ. Πέλγκριμ ρωτήθηκε ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως ένας Ελληνας που θα έρθει να εργαστεί στην περιοχή, απάντησε: «Υποθέτω πως το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι καταρχήν η γλώσσα και κατά δεύτερο λόγο ο τύπος εκπαίδευσης που θα έχει ο ενδιαφερόμενος. Για παράδειγμα, εάν είσαι υδραυλικός, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ίδια τα προσόντα».
Ο ίδιος τόνισε πως τόσο οι νεότεροι, όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με παιδιά, μπορούν να έχουν μία νέα προοπτική στη ζωή τους εάν γνωρίζουν γερμανικά και έχουν χρόνο να ψάξουν για δουλειά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένας ενδιαφερόμενος, εάν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιβιώσει για 3-6 μήνες, να επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου να καταθέσει αιτήσεις και να παρουσιάσει τον εαυτό του στους υποψήφιους εργοδότες. «Δεν γίνεται δεκτή μία απλή αίτηση, όπου αναφέρονται τα τυπικά προσόντα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να δουν με ποιον θα συνεργαστούν», υπογράμμισε ο κ. Πέλγκριμ.
Στο Σβέμπις Χαλ ζουν 60 Ελληνες και σε κοντινή περιοχή υπάρχει μία ελληνική κοινότητα με εκατοντάδες μέλη και μία ορθόδοξη εκκλησία. «Καταγράφηκε ένα μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης από τη νότια Ελλάδα στην περιοχή μας πριν από 50 χρόνια και 15 χιλιόμετρα βόρεια του Σβέμπις Χαλ δημιουργήθηκε μία μεγάλη ελληνική κοινότητα», τόνισε ο κ. Πέλγκριμ.
Ποσοστό ανεργίας 3,4%
«Νομίζω ότι το 2013 είναι καλή χρονιά για να μάθει κανείς γερμανικά», επισήμανε ο κ. Στεφάν Γκάτφροϊντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει ζήτηση για εργατικό δυναμικό το 2014. Ο κ. Γκάτφροϊντ είναι επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης, που καλύπτει την ευρύτερη περιφέρεια του Σβέμπις Χαλ, του Χόενλoε (Hohenlohe), του Μάιν-Τάουμπερ (Main-Tauber) και του Νέκαρ-Οντενβάλντ (Neckar-Odenwald).
Το Δεκέμβριο του 2012 το ποσοστό των ανέργων στην εν λόγω περιφέρεια με τους 800.000 κατοίκους κινήθηκε στο 3,4% (το 2011 ήταν 3%), όταν ο μέσος όρος στη Γερμανία είναι 6%. Πριν από ένα μήνα ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας ανερχόταν σε 3.853, παρουσιάζοντας κάμψη της τάξεως του 23% σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2011. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε κατά 8,7% (σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2011), υπερβαίνοντας τις 10.000. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία των προσόντων των ενδιαφερομένων και των προσφερόμενων θέσεων εργασίας», επισήμανε ο Κριστιάν Εϊνταμ, υπεύθυνος του Γραφείου για την πρόσληψη προσωπικού.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις είναι πιο επιφυλακτικές και «συγκρατημένες», σε ό,τι αφορά την πρόσληψη προσωπικού, διότι, σύμφωνα με τους υπευθύνους του Γραφείου Απασχόλησης, δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί το μέλλον. «Νιώθουν αβεβαιότητα για το αύριο και δεν προχωρούν σε αθρόες προσλήψεις προσωπικού», σημείωσαν.
750 κενές θέσεις
Στην περιοχή ευθύνης του εν λόγω Γραφείου Απασχόλησης καταγράφεται ζήτηση για περίπου 750 εξειδικευμένους εργαζομένους στους παρακάτω τομείς:
- Ηλεκτρονικοί για συστήματα υποδομών (Electronics technician for building and infrastructure systems)
- Ηλεκτρονικοί για την τεχνολογία αυτοματισμού (Electronics Technician for automation technology)
- Μηχανικοί για συστήματα υγιεινής, θέρμανσης και κλιματισμού (Plant mechanic for sanitary, heating and air conditioning systems)
- Μηχανικοί για τη βιομηχανία (industrial mechanic)
- Ειδικευμένοι συγκολλητές (qualified welders)
- Ειδικοί στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας (Ιnformation technology specialist-applications or software development)
- Eξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (qualified healthcare personnel) και ειδικότερα νοσοκόμες, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό για δομές φροντίδας ηλικιωμένων
- Μηχανολόγοι Μηχανικοί, εξειδικευμένοι στα μηχανήματα συσκευασίας (Mechanical engineers specialists in packaging machinery)
- Μηχανολόγοι Μηχανικοί για έρευνα και ανάπτυξη (Mechanical engineers for research and development)
- Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί με εξειδίκευση (Electrical Engineers-expert level).
Ωστόσο, τοπικοί φορείς του Σβέμπις Χαλ ανέφεραν πως χρειάζονται, μεταξύ άλλων, επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών και ταξί και ξυλουργοί. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα (επίπεδο Β1) και να διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα που αντιστοιχούν στην προσφερόμενη θέση εργασίας, σύμφωνα με τους αρμοδίους.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.arbeitsagentur.de ή στο http: //ec. europa. eu/eures/main. jsp? lang=en&acro=lw&parentId=0&countryId=DE%C2%AEionString=DE1|%20: &langChanged=true, αλλά και στο www. make-it-in-germany. de.
Μισθοί και ενοίκια
Οι μισθοί για εξειδικευμένους πτυχιούχους κινούνται, κατά μέσο όρο, κοντά στα 1.600-1.700 ευρώ «καθαρά», ενώ σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σε ανειδίκευτους οι «καθαρές» αποδοχές συνήθως δεν ξεπερνούν τα 1.000-1.200 ευρώ το μήνα (αυτή είναι η ανώτερη αμοιβή). Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στο κέντρο του Ζβέμπις Χαλ η τιμή του ενοικίου μπορεί να διαμορφωθεί και στα 600 ευρώ, ενώ τα σπίτια εκτός κέντρου είναι φτηνότερα. Για ένα διαμέρισμα, 60-70 τ.μ., σε προάστια και γενικότερα εκτός του κέντρου μπορεί να ζητήσουν γύρω στα 400-450 ευρώ.
Στόχος η προσέλκυση νέων
Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς προβληματίζει τους φορείς της ευρύτερης περιοχής, όπου λειτουργούν χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Στο φετινό 3ο Γερμανικό Συνέδριο των Εταιριών με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σβέμπις Χαλ, απηύθυνε χαιρετισμό ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, που απασχολεί και τη γερμανική κυβέρνηση. «Θέλουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες για τους εξειδικευμένους εργαζομένους στη Γερμανία», τόνισε ο κ. Ρέσλερ. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκονται η βελτίωση της εκπαίδευσης των νέων, η «συμφιλίωση» οικογένειας και εργασίας και η διατήρηση του προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στην αγορά.
Μέσα στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ, είναι να δοθεί η ευκαιρία και η προοπτική σε νέους από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας φτάνει και το 50%, να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και να ξεκινήσουν πρόγραμμα μαθητείας στις επιχειρήσεις. «Ξεκινήσαμε πρωτοβουλίες δημιουργώντας μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (www. make-it- in- Germany.de), από την οποία μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες οι νέοι για να πάρουν μέρος σε πρόγραμμα μαθητείας και αργότερα να εργαστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων σε αυτές τις χώρες, αλλά και να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχει στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸