Cocktail blog

Πόλεις φαντάσματα


Μόνο το θρόισμα των φύλλων διακόπτει την απόλυτη βουβαμάρα που επικρατεί στις πόλεις φαντάσματα Μερικά ερειπωμένα σπίτια και κάποια σκουριασμένα πράγματα σκεπασμένα από τη σκόνη μαρτυρούν ότι κάποτε ζούσαν άνθρωποι εκεί.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Καγιακόϊ – Καρμύλασσος Τουρκία
Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Φετιγιέ στην νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκεται το ερειπωμένο χωριό Καγιακόϊ - Καρμύλασσος, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό στο πλαίσιο της αναγκαστικής ανταλλαγής των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Από τότε δεν κατοικήθηκε ξανά και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών.
Κιλάμπα Αγκόλα
Η πόλη Κιλάμπα απέχει 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αγκόλα, Λουάντα. Ο νέος οικισμός σχεδιάστηκε από κινεζικές εταιρίες για να στεγάσει 500.000 ανθρώπους στις 750 οκταόροφες οικοδομές που κτίστηκαν γι' αυτό το σκοπό. Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ κόστισε 3,5 δισ. δολάρια, αλλά τελικώς αποδείχθηκε μεγάλο οικονομικό φιάσκο, καθώς μόνο 220 διαμερίσματα είχαν πωληθεί μέχρι πρόσφατα.
Μπόντι Καλιφόρνια
Το Μπόντι βρίσκεται σε υψόμετρο 2.554 και ανάμεσα στις πολιτείες Καλιφόρνιας και Νεβάδα. Το 1962 ανακηρύχθηκε Εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο της πολιτείας Καλιφόρνια και κάθε χρόνο το επισκέπτονται 200.000 Αμερικανοί εκδρομείς. Η πόλη ιδρύθηκε το1859 με την ανακάλυψη κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή. Το 1879 υπήρχαν 5000 - 7.000 κάτοικοι και 2.000 κτίσματα, συμπεριλαμβανομένων 65 Σαλούν, μίας τράπεζας και ενός τυπογραφείου. Εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1943.
Μπαλεστρίνο Ιταλία
Η γραφική μεσαιωνική πόλη του Μπαλεστρίνο βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Γένοβα. Το 1860 είχε 800 κατοίκους, αλλά λόγω των συχνών σεισμών που έπλητταν την περιοχή εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1953.
Οραντούρ Γαλλία
Η πόλη του Οραντούρ ισοπεδώθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944 . Την ημέρα εκείνη εκτελέστηκαν από τα Ες Ες, 642 κάτοικοι του χωριού, ανάμεσα τους 247 γυναίκες και 205 παιδιά. Οι εναπομείναντες κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε διπλανό χωριό, σύμφωνα με εντολή του προέδρου Ντε Γκολ και το παλιό Οραντούρ παρέμεινε ανέπαφο σαν μνημείο της κτηνωδίας του πολέμου.
Βαρώσια Κύπρος
Τα Βαρώσια ήταν πριν από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο της Αμμοχώστου. Τα μεγάλα ξενοδοχεία των Βαροσίων, τα οποία κάποτε φιλοξενούσαν μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ και του διεθνούς τζετ σετ, στέκουν τώρα άδεια και ερειπωμένα .
Γκουνκατζίμα Ιαπωνία
Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Γκουνκατζίμα βρίσκεται στο νησάκι Χασίμα στο Ναγκασάκι, όπου στο παρελθόν γινόταν εξόρυξη άνθρακα. Στα 56 στρέμματα του νησιού κατοικούσαν κάποτε 5.250 άνθρωποι, όμως το 1974 εγκαταλείφθηκε οριστικά. Μόνο τα τεράστια οικοδομήματα από μπετόν που στέκουν σήμερα έρημα και εγκαταλελειμμένα μαρτυρούν ότι κάποτε ήταν πυκνοκατοικημένο. Την περίοδο 1974 - 2009 αποτελούσε απαγορευμένη ζώνη και μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στις προστατευόμενες από την Ουνέσκο περιοχές και επιτράπηκαν οι τουριστικές επισκέψεις .
Πρίπιατ Ουκρανία

Η πόλη του Πρίπιατ εκκενώθηκε το 1986, αμέσως μετά από την έκρηξη στο γειτονικό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Οι 50.000 κάτοικοι του διατάχθηκαν να φύγουν σε άλλες περιοχές, παίρνοντας μαζί τους μόνο μία βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα. Η πόλη ερημώθηκε πλήρως και μόνο μερικά συνεργεία πλιατσικολόγων κυκλοφορούν τις νύχτες και αφαιρούν κάθε τι που έχει εμπορική αξία..
Σαν Ζι Ταϊβάν
Σε απόλυτη αποτυχία αποδείχθηκε η προσπάθεια μιας Ταϊβανέζικης να κτίσει το 1978 ένα φουτουριστικό οικισμό για τους πλούσιους του νησιού. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σπίτια - διαστημόπλοια δεν «περπάτησαν» ποτέ και το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε δύο χρόνια αργότερα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Τα περίεργα σπιτάκια ξηλώθηκαν πριν από δύο χρόνια.
Κλούνις Αυστραλία
Το Κλούνις βρίσκεται 171 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης.Την περίοδο 1850 - 1893 έσφυζε από ζωή,λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού που είχαν βρεθεί στην περιοχή. Με την εξάντληση των κοιτασμάτων εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, όμως τα όμορφα κτίρια της παρέμειναν. Σήμερα το επισκέπτονται αρκετοί εκδρομείς και στο παρελθόν αποτέλεσε σκηνικό για πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσα τους το «Μαντ Μαξ».















Δεν υπάρχουν σχόλια: