Cocktail blog

Ξενώνα Πρίμουλα στα Ζαγοροχώρια

 Ζαγόρι, χαράδρα Βίκου, Βοϊδομάτης... ένας τόπος μοναδικός, προστατευμένος από ψηλά βουνά από τον έξω κόσμο. Πανέμορφοι παραδοσιακοί λιθόκτιστοι οικισμοί, σε αρμονία με την φύση, γεφύρια, βρύσες, πηγάδια, μοναστήρια, παρθένα δάση οξυάς και βελανιδιάς, σπάνια φυτά και βότανα... Και πρίμουλες, το ενδημικό λουλούδι του Ζαγορίου που ανθίζει το χειμώνα, μέσα στο χιόνι.
Στο κέντρο του Ζαγορίου, στο παραδοσιακό χωριό «'Ανω Πεδινά», ο ξενώνας «Πρίμουλα» λειτoυργεί με στόχο την ποιοτική φιλοξενία σε ένα αναστυλωμένο αρχοντικό του 1870 που ακολουθεί απόλυτα την αρχιτεκτονική ταυτότητά της περιοχής.

Η «Πρίμουλα» βρίσκεται στο κέντρο του χωριού «'Ανω Πεδινά» και απέχει 35 Km από τα Ιωάννινα και περίπου 7 Km από τη χαράδρα του Βίκου.
Υπαίθριοι Χώροι
Οι πετρόχτιστες αυλές, που διαμορφώθηκαν σε πολλαπλά επίπεδα, γεμάτες με πρίμουλες, πετούνια και πανσέδες, προσφέρουν μοναδική θέα σε ολόκληρο τον οικισμό, αλλά και καφέ, ποτό ή γλυκό σε μια ατμόσφαιρα με χαμηλή μουσική και κεριά.
Η Περιοχή: Άνω Πεδινά
Το χωριό είναι παλιός, παραδοσιακός οικισμός (από το 1361) με πολλά αξιόλογα κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα. Βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση (35 χιλ.) από τα Ιωάννινα, σχεδόν πάνω στον νέο επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Δυτικό με το Κεντρικό Ζαγόρι, και εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση τόσο προς τα Δυτικά, (Πάπιγκο 22 km, Αρίστη 12 km), όσο και στα πιο απομακρυσμένα χωριά προς τα Ανατολικά (Τσεπέλοβο 25 km, Νεγαδες 15 km).
Είναι ένα από τα όμορφα παραδοσιακά χωριά του Ζαγορίου, με σημαντικά αξιοθέατα τόσο μέσα στο χωριό, (Λαμπριάδειος Σχολή, Μονή Ευαγγελίστριας (1793), Μονή Αγ. Παρασκευής (1750), Ναός Αγ. Δημητρίου (1793) κλπ), όσο και στην γύρω περιοχή (Μονοδένδρι - Χαράδρα Βίκου 6 km, γεφύρια των Κήπων 9 km).
Στα 'Ανω Πεδινά αξίζει να επισκεφτείτε:
Το φρουριακής αρχιτεκτονικής μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, στην είσοδο του χωριού, που χτίστηκε το 1786, με εξαιρετικές αγιογραφίες και σημαντικά κειμήλια (εικόνες, ευαγγέλια, κ.α.). Παρακολουθείστε την λειτουργία στο καθολικό της μονής (τρίκλητη βασιλική με τρούλο και εξωνάρθηκα) που λειτουργεί και σήμερα. Η μονή εορτάζει στις 25 Μαρτίου, με πανηγύρι που γίνεται στην πλατεία του χωριού.
Περπατήστε για μισή ώρα περίπου, μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, 1 χλμ πάνω από το χωριό, που προσφέρει υπέροχη θέα προς το Μιτσικέλι. Η μονή, που βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι προς Μονοδένδρι, (βλ. πεζοπορίες), χτίστηκε το 1750, και διασώζεται το καθολικό με αγιογραφίες, η περίφραξη και η παλιά στέρνα. Γιορτάζει με επιτόπου πανηγύρι στις 26 Iουλίου.
Ακόμη επισκεφτείτε στο χωριό, τον Αγ. Δημήτριο (1793), με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιωνα, στην πλατειά του χωριού, τον Αγ. Γεώργιο και την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης το θαυμάσιο λιθόκτιστο παλιό δημοτικό σχολείο, και δείτε τα σπάνια συγγράμματα της βιβλιοθήκης του Νεοφύτου Δούκα.
Σε απόσταση περίπου 500μ από την άκρη του χωριού, στα Ανατολικά, μέσα στην χαράδρα, αναφέρεται η «καλιότρυπα», απύθμενο πηγάδι, που κατά την παράδοση, τα παιδιά έριχναν πέτρες περιμένοντας μάταια να ακούσουν την πρόσκρουση τους στο βυθό. Πρόκειται μάλλον για ένα από τα βάραθρα που συναντάμε στην περιοχή και οφείλονται στην διάβρωση του ασβεστόλιθου από το νερό.








Παροχές Δωματίου:
  • Θέρμανση
  • Τηλεόραση
  • DVD Player
  • Δανειστική ταινιοθήκη
  • Μπάνιο
  • Βεράντα
  • Δωρεάν κρεβατάκι για μωρό
  • Καθημερινή καθαριότητα
Ξενώνας Πρίμουλα
Άνω Πεδινά,Ζαγόρι,Ιωάννινα 44007
Τηλέφωνο: 26530 71133
http://www.primoula.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: