Cocktail blog

Μετά τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο Παναγιώτης Ψψμιάδης αρχίζει να βλέπει και αυτός μπροστά του ένα δικαστικό «γολγοθά»


Μετά τις νέες διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος του και αντανακλαστικά παραπέμπουν στην πρόσφατη ποινή της ισόβιας κάθειρξη που επιβλήθηκε στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψψμιάδης αρχίζει να βλέπει και αυτός μπροστά του ένα δικαστικό «γολγοθά». Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κηρύχτηκε έκπτωτος από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας μιας απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος αλλά τώρα απειλείται από την υπόθεση με τα έργα «45άρια».



Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κακουργηματικές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον του αλλά και σε βάρος του αδερφού του Διονύση, συνοδεύονται από τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 με τις οποίες προβλέπεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που σε περίπτωση ενοχής δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικά όπως συνέβη στην υπόθεση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα έργα - «45άρια», ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει να ξεπεράσει ακόμη ένα δικαστικό σκόπελο αυτόν της υπόθεσης της λίμνης Κορώνεια. Ο πρώην νομάρχης στις 21 Μαρτίου θα βρεθεί στο εδώλιο του δικαστηρίου κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, καθώς σε πόρισμα που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές αναφέρεται ότι η νομαρχία καθυστερούσε αναίτια τον καταλογισμό προστίμων που είχαν επιβάλει οι ελεγκτές σε 17 βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Κορώνειας, μείωνε τα επιβληθέντα πρόστιμα κατά 30% και μεταξύ 2004 - 2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις. Ο ίδιος αποδίδει την υπόθεση σε «λασπολογία και προεκλογικές μεθοδεύσεις της αντιπολίτευσης» υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Ωστόσο, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι η υπόθεση με τα «45άρια», έργα τα οποία ανέθετε απευθείας η νομαρχία με πρόχειρους διαγωνισμούς. Στο πόρισμα που παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές από τον οικονομικό επιθεωρητή που ανέλαβε την έρευνα της υπόθεσης αναφέρεται ότι με το συγκεκριμένο με το ''τέχνασμα'' της νομαρχίας Θεσσαλονίκης να ''σπάει'' μεγάλα έργα σε μικρότερα ώστε να δίνονται σε ιδιώτες εργολάβους με πρόχειρους διαγωνισμούς ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006 - 2010 με 4,1 εκατομμύρια ευρώ. Στο... μικροσκόπιο της δικαιοσύνης βρίσκονται, σύμφωνα με το πόρισμα, συνολικά 456 έργα που φέρονται να έγιναν με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Οι διώξεις

Η εισαγγελέας που παρέλαβε το πόρισμα, Ιωάννα Κατσή, άσκησε σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδερφού του Διονύση ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου από κοινού και κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Οι εργολάβοι που ανέλαβαν τα συγκεκριμένα έργα διώκονται ως ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις των αδερφών Ψωμιάδη, ενώ για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε δίωξη σε βάρος υπαλλήλων της νομαρχίας που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο και την έγκριση των συγκεκριμένων έργων. Για ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια σε απιστία διώκονται οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών που έδιναν βεβαιώσεις για την εξέλιξη των συγκεκριμένων έργων. Για άμεση συνέργεια σε απιστία ασκήθηκαν διώξεις και στα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών που ενέκριναν τα επίμαχα έργα. Με τις συγκεκριμένες διώξεις «φωτογραφίζονται» πάνω από 30 άτομα. Για την ίδια υπόθεση ήδη εκκρεμούν στα ανακριτικά γραφεία άλλες δύο δικογραφίες, οι οποίες αναμένεται να συσχετιστούν όλες σε μία, ώστε να προχωρήσει η δικαστική έρευνα.

Το κόλπο με τα «45άρια»

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής διερεύνηση της υπόθεσης, το «κόλπο» με τα έργα που «τεμαχίζονταν» υλοποιούνταν με τρεις κυρίως μεθόδους:

- Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.

- Σε άλλες περιπτώσεις έργων με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.

- Επίσης διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν αυτοτελή έργα ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε, το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.του ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: