Μία στις επτά γυναίκες βιώνει επιλόχεια κατάθλιψη


Το ότι αρκετές γυναίκες βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη είναι γνωστό. Μέχρι τώρα όμως δεν ήταν σαφής η έκταση της εμφάνισης της νόσου.
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 γυναίκες στο Northwestern University του Σικάγο αποκάλυψε ότι περίπου μία στις επτά γυναίκες υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τις γυναίκες να λάβουν μέρος σε μία σύντομη τηλεφωνική έρευνα, περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Μερικές από τις
ερωτήσεις ήταν «Μπορείτε να γελάσετε και να δείτε την αστεία πλευρά όσων συμβαίνουν γύρω σας;», «Κατηγορείτε πάντα τον εαυτό σας όταν κάτι πάει στραβά;», «Νιώθετε αγχωμένη ή ανήσυχη χωρίς λόγο;», «Νιώθετε φοβισμένη ή πανικοβλημένη χωρίς λόγο;».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα JAMA Psychiatry, το 14% των γυναικών αντιμετώπιζε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ένα ποσοστό που έφτανε το 20% εξ αυτών έκανε σκέψεις αυτοκτονίας. Μάλιστα, το ανησυχητικό αυτό εύρημα προέκυψε έπειτα από περαιτέρω έρευνα των επιστημόνων, με επισκέψεις στα σπίτια κάποιων γυναικών.
Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί κάποιες γυναίκες εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη και κάποιες όχι. Τα γονίδια σίγουρα παίζουν κάποιο ρόλο, το ίδιο και οι ορμονικές διακυμάνσεις, αλλά και η έλλειψη ύπνου την οποία συνήθως καλούνται να αντιμετωπίζουν οι μητέρες, εξαιτίας των νέων καθηκόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸