Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά ποινικά χρονικά που ένας δικαστής ανακοινώνει από την έδρα ένα τόσο αναλυτικό σκεπτικό απόφασης. Οι περίπου δύο ώρες κατά τις οποίες ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανέλυε τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο δικαστήριο οδηγήθηκε σε μία απόφαση που «ταρακούνησε» το πανελλήνιο ήταν ίσως οι πιο «βασανιστικές» στη ζωή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και καταγράφηκαν στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης ως «η στιγμή που για πρώτη φορά επιβλήθηκε σε Ελληνα πολιτικό η ποινή της ισόβιας κάθειρξης».
«Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με την απόφαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου πρέπει να πιστωθεί ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά ποινικά δικαστήρια η εκφώνηση της απόφασης συνοδεύτηκε με τόσο αναλυτικό σκεπτικό», είπε ο Λάμπρος Μαργαρίτης, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
«Το Σύνταγμα λέει ότι η απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και αυτό είναι σοφό, άσχετα αν τηρείται στην πράξη. Η φύση της υπόθεσης μου επιβάλλει να την απαγγείλω αιτιολογημένα», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκινώντας την εκφώνηση της απόφασης σε μία από τις δίκες που ήδη από τους νομικούς έχει χαρακτηριστεί ιστορική. Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, θα διάβαζε ένα συνοπτικό σημείωμα περίπου 30 σελίδων με το σκεπτικό της απόφασης, η οποία, όπως είπε, για να καθαρογραφεί θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα και θα αριθμεί πάνω από 400 σελίδες.
Η «καμπάνα» χτύπησε νωρίς
Τα πρώτα «καμπανάκια» για την τύχη που επιφύλαξε το δικαστήριο στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης άρχισαν να χτυπούν πολύ νωρίς, καθώς κρίθηκε ότι η υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ανάληψη της δημαρχίας από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
«Μία τέτοια δραστηριότητα θα άφηνε οπωσδήποτε πίσω της τα ίχνη της συγκαλύψεώς της, δηλαδή τα πλαστά παραστατικά των δήθεν πληρωμών του διαχειριστή. Επίσης, αν δεν είχε εξασφαλίσει την ανοχή των επιφορτισμένων με τον έλεγχο του προϊσταμένων, θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να αποτολμήσει υπεξαίρεση. Η προσεκτικότερη έρευνα των ελαχίστων άλλωστε προ του 1999 παραστατικών που φέρονται ως πλαστά ή νοθευμένα, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρχε εξασφαλισμένη κάποια ανοχή στον έλεγχο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε υπεξαίρεση προ του 1999. Η εγκληματική δραστηριότητα του Π. Σαξώνη άρχισε τους πρώτους μήνες του 1999. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου και του γενικού γραμματέα από τους κατηγορούμενους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την τελική ετυμηγορία του.
Η κομπίνα
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αιτιολογώντας την απόφαση του δικαστηρίου περιέγραψε με πολύ συνοπτικό και απλό τρόπο πώς από το 1999 έως και το 2008 έκαναν φτερά από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 18.000.000 ευρώ. «Για την απόδοση των υπέρ τρίτων κρατήσεων ο Π. Σαξώνης ζητούσε και λάμβανε, αντί για επιταγές που θα παρείχαν ασφάλεια, και μετρητά από τις τακτοποιητέες μάλιστα εισπράξεις του ταμείου, πριν ακόμη αυτές τακτοποιηθούν και εισαχθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου. Από τα μετρητά αυτά, που καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες παραλάμβανε, με το πρόσχημα να αποδώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, υπεξαιρούσε το μεγαλύτερο μέρος και στο τέλος του έτους προσκόμιζε στην υπηρεσία του ισόποσα με τα υπεξαιρεθέντα ποσά παραστατικά πληρωμών, τα οποία αυτός κατά βάση κατάρτιζε απαρχής πλαστά», περιέγραψε ο πρόεδρος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο υπάλληλος διαχειριστής υπεξαιρούσε από 45% έως 93% των χρημάτων που παραλάμβανε σε μορφή μετρητών. Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «το 2006 διαχειρίστηκε 4.528.202 ευρώ, από τα οποία υπεξαιρέθηκε το ποσό των 4.220.786 ευρώ»!
Ο Π. Σαξώνης
Το δικαστήριο στο σκεπτικό του υιοθετεί το σενάριο του πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτη Σαξώνη, το οποίο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, «διασταυρώθηκε και επιβεβαιώθηκε από λοιπές αποδείξεις». Ο υπάλληλος, ο οποίος σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «εισέπραττε όσα και όποτε ήθελε μετρητά και ιδιοποιούνταν άφοβα το μεγαλύτερο μέρος αυτών», ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της υπεξαίρεσης το συνέλαβε ο Μιχάλης Λεμούσιας, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και «δεξί χέρι» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μερίδιό του ήταν της τάξης του 10% από το σύνολο των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν, ενώ ισχυρίστηκε ότι τον προέτρεψε ο στενότερος συνεργάτης του πρώην δημάρχου να βάλει χέρι στο ταμείο, με πρόσχημα αρχικά την οικονομική ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Υποστηρίζει ότι τον βολιδοσκόπησε ο Μιχάλης Λεμούσιας και τον έπεισε ο πρώην αντιδήμαρχος Σατμάτης Καραμανλής, ο οποίος δε βρίσκεται πια στη ζωή. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Μ. Λεμούσιας έκαμψε τους ενδοιασμούς του Π. Σαξώνη «διαβεβαιώνοντάς τον ότι αυτός ασκεί τη διοίκηση και υποσχόμενος ότι όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν, εννοώντας σαφώς ότι θα φροντίσει να του εξασφαλίσει το ανεξέλεγκτο». Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του επιβεβαιώθηκαν και από άλλα στοιχεία που εξετάστηκαν.
Τα στοιχεία, οι καταθέσεις κι ένας κοινός τραπεζικός λογαριασμός
Σύμφωνα με το συνοπτικό σκεπτικό της απόφασης που διάβασε από την έδρα του δικαστηρίου ο πρόεδρος, οι ισχυρισμοί του Παναγιώτη Σαξώνη επιβεβαιώνονται από τα εξής στοιχεία:
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος, η κορυφαία επιβεβαίωση της αλήθειας των πληροφοριών που έδωσε ο Π. Σαξώνης είναι η ηθελημένη παροχή της συνδρομής από τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας. «Επιβεβαιώνεται πλήρως η υπόσχεση που του έδωσε ο Μ. Λεμούσιας για να τον πείσει να προχωρήσει άφοβα στις υπεξαιρέσεις: ''εγώ ασκώ διοίκηση'', ''όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν''. Χωρίς τη δική του παρέμβαση οι διευθυντές θα εντόπιζαν με τον πρώτο έλεγχο τις υπεξαιρέσεις», σημειώνεται στο σκεπτικό.
Σπουδαία επιβεβαίωση χαρακτηρίζεται και η ύπαρξη κοινού τραπεζικού λογαριασμού του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μ. Λεμούσια. Σύμφωνα με την απόφαση, ο λογαριασμός άνοιξε την εποχή που ο Π. Σαξώνης άρχισε να υπεξαιρεί χρήματα από τα ταμεία του δήμου. Η πρώτη κατάθεση γίνεται από τον πρώην γενικό γραμματέα στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 και η τελευταία στις 13 Αυγούστου 2001. Συνολικά κατατέθηκαν 88.500.000 δρχ. (259.791 ευρώ). «Η χρονική συχνότητα και τα σύνολα των ποσών των καταθέσεων μαρτυρούν καταφανώς ότι τα κατατεθειμένα προέρχονται από κάποια πηγή που παραδίδει στον Μ. Λεμούσια μεγάλες χρηματικές ποσότητες σε τακτά διαστήματα. Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα ποσά αυτά είχαν πηγή προέλευσης χρηματικές προσφορές των υποψηφίων του συνδυασμού και ποσοστά από τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων. Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο, «οι καταθέσεις σταμάτησαν τον Αύγουστο του 2001 και ουδόλως εξηγήθηκε γιατί σταμάτησαν οι χορηγίες και, αν δε σταμάτησαν, πού καταθέτονταν». Επίσης, όπως υποστήριξε ο Μ. Λεμούσιας, το 2002 με εντολή του δημάρχου επένδυσε στο Χρηματιστήριο σε δικό του κωδικό το σύνολο των αναληφθέντων χρημάτων από το συγκεκριμένο λογαριασμό (210.000 ευρώ) για να αυξηθεί η περιουσία της παράταξης «Αναγέννηση», αλλά λόγω της κατάρρευσης τα χρήματα χάθηκαν. «Οι χρόνοι όμως των σταδιακών αναλήψεων τον διαψεύδουν», σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Η αναφορά του Παναγιώτη Σαξώνη σχετικά με την εμπλοκή του Σταμάτη Καραμανλή σύμφωνα με την απόφαση επιβεβαιώνεται από τις συναλλαγές που είχε ο πρώην αντιδήμαρχος με τον Παναγιώτη Σαξώνη μέσω της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ). «Ο Στ. Καραμανλής, ως εκπρόσωπος της ΔΕΠΘΕ, δέχθηκε και εκδόθηκαν πέντε τιμολόγια παροχής για διαφημιστικό χρόνο στην TV100 όχι στο όνομα της ομάδας «ΑΜΣ Πανόραμα», που διοικούσε ο Π. Σαξώνης και ήταν αντισυμβαλλόμενος της ΔΕΠΘΕ, αλλά στην άσχετη με τη συναλλαγή αυτή εταιρία «ΒΟΟΜ ΕΠΕ – Κέντρα Διασκεδάσεως», μέσω της οποίας ο Π. Σαξώνης εκμεταλλευόταν ένα από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που είχε. Η προαναφερόμενη εξυπηρέτηση φορολογικού χαρακτήρα φανερώνει ότι ο Στ. Καραμανλής δε γνώριζε μόνο τον Π. Σαξώνη αλλά και τις δαπανηρές του δραστηριότητες στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και της διασκέδασης», επισημαίνεται στο σκεπτικό.
Επίσης υπογραμμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αναδείχθηκε σε «θερμοκήπιο» διαφθοράς, καθώς αποκαλύφθηκαν τρία τουλάχιστον οικονομικά σκάνδαλα. Επίσης σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, προκειμένου να υπαχθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στο «ευεργετικό και προνομιακό πρόγραμμα του υπουργείου για τη δανειοδότηση χρεωμένων δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δημιουργήθηκαν ψευδή και ανύπαρκτα χρέη».
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος, η κορυφαία επιβεβαίωση της αλήθειας των πληροφοριών που έδωσε ο Π. Σαξώνης είναι η ηθελημένη παροχή της συνδρομής από τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας. «Επιβεβαιώνεται πλήρως η υπόσχεση που του έδωσε ο Μ. Λεμούσιας για να τον πείσει να προχωρήσει άφοβα στις υπεξαιρέσεις: ''εγώ ασκώ διοίκηση'', ''όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν''. Χωρίς τη δική του παρέμβαση οι διευθυντές θα εντόπιζαν με τον πρώτο έλεγχο τις υπεξαιρέσεις», σημειώνεται στο σκεπτικό.
Σπουδαία επιβεβαίωση χαρακτηρίζεται και η ύπαρξη κοινού τραπεζικού λογαριασμού του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μ. Λεμούσια. Σύμφωνα με την απόφαση, ο λογαριασμός άνοιξε την εποχή που ο Π. Σαξώνης άρχισε να υπεξαιρεί χρήματα από τα ταμεία του δήμου. Η πρώτη κατάθεση γίνεται από τον πρώην γενικό γραμματέα στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 και η τελευταία στις 13 Αυγούστου 2001. Συνολικά κατατέθηκαν 88.500.000 δρχ. (259.791 ευρώ). «Η χρονική συχνότητα και τα σύνολα των ποσών των καταθέσεων μαρτυρούν καταφανώς ότι τα κατατεθειμένα προέρχονται από κάποια πηγή που παραδίδει στον Μ. Λεμούσια μεγάλες χρηματικές ποσότητες σε τακτά διαστήματα. Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα ποσά αυτά είχαν πηγή προέλευσης χρηματικές προσφορές των υποψηφίων του συνδυασμού και ποσοστά από τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων. Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο, «οι καταθέσεις σταμάτησαν τον Αύγουστο του 2001 και ουδόλως εξηγήθηκε γιατί σταμάτησαν οι χορηγίες και, αν δε σταμάτησαν, πού καταθέτονταν». Επίσης, όπως υποστήριξε ο Μ. Λεμούσιας, το 2002 με εντολή του δημάρχου επένδυσε στο Χρηματιστήριο σε δικό του κωδικό το σύνολο των αναληφθέντων χρημάτων από το συγκεκριμένο λογαριασμό (210.000 ευρώ) για να αυξηθεί η περιουσία της παράταξης «Αναγέννηση», αλλά λόγω της κατάρρευσης τα χρήματα χάθηκαν. «Οι χρόνοι όμως των σταδιακών αναλήψεων τον διαψεύδουν», σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Η αναφορά του Παναγιώτη Σαξώνη σχετικά με την εμπλοκή του Σταμάτη Καραμανλή σύμφωνα με την απόφαση επιβεβαιώνεται από τις συναλλαγές που είχε ο πρώην αντιδήμαρχος με τον Παναγιώτη Σαξώνη μέσω της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ). «Ο Στ. Καραμανλής, ως εκπρόσωπος της ΔΕΠΘΕ, δέχθηκε και εκδόθηκαν πέντε τιμολόγια παροχής για διαφημιστικό χρόνο στην TV100 όχι στο όνομα της ομάδας «ΑΜΣ Πανόραμα», που διοικούσε ο Π. Σαξώνης και ήταν αντισυμβαλλόμενος της ΔΕΠΘΕ, αλλά στην άσχετη με τη συναλλαγή αυτή εταιρία «ΒΟΟΜ ΕΠΕ – Κέντρα Διασκεδάσεως», μέσω της οποίας ο Π. Σαξώνης εκμεταλλευόταν ένα από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που είχε. Η προαναφερόμενη εξυπηρέτηση φορολογικού χαρακτήρα φανερώνει ότι ο Στ. Καραμανλής δε γνώριζε μόνο τον Π. Σαξώνη αλλά και τις δαπανηρές του δραστηριότητες στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και της διασκέδασης», επισημαίνεται στο σκεπτικό.
Επίσης υπογραμμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αναδείχθηκε σε «θερμοκήπιο» διαφθοράς, καθώς αποκαλύφθηκαν τρία τουλάχιστον οικονομικά σκάνδαλα. Επίσης σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, προκειμένου να υπαχθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στο «ευεργετικό και προνομιακό πρόγραμμα του υπουργείου για τη δανειοδότηση χρεωμένων δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δημιουργήθηκαν ψευδή και ανύπαρκτα χρέη».
Η άρρηκτη σχέση και τα καλά κρυμμένα μυστικά
«Ο Μιχάλης Λεμούσιας πίστεψε ότι αν “γαντζωθεί” από το δήμαρχο, θα διασωθεί. Τελικά τον τράβηξε μαζί του στον γκρεμό», σχολίαζαν στα «πηγαδάκια» οι δικηγόροι λίγα λεπτά μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση - «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόλυτη ταύτιση των δύο ανδρών φαίνεται ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το δικαστήριο, που κατέληξε σε αυτήν την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά ποινική απόφαση.
Στο συνοπτικό σκεπτικό που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης περιγράφονται οι σχέσεις που είχαν οι δύο άνδρες. «Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα του δήμου, δηλαδή στην πλέον καίρια μετά τη δική του θέση, τον από ετών στενό συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμούσια, καίτοι επρόκειτο για έναν απλό υπάλληλο του ΟΤΕ με μόρφωση μέσης εκπαίδευσης. Οι δύο άνδρες συνδέονταν στην πολιτική ζωή στενότατα από το 1990, όταν ο Μ. Λεμούσιας αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Β. Παπαγεωργόπουλου, ενώ διορίστηκε απ' αυτόν και ως ειδικός σύμβουλός του όταν ανέλαβε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη τόσο πολύ, ώστε ο Μ. Λεμούσιας να θεωρείται το alter ego του Β. Παπαγεωργόπουλου. Φυσικά, ευνόητο είναι ότι -λόγω της προσωπικής και πολιτικής βαρύτητας- κεφαλή ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χωρίς τη γνώση, εντολή και έγκριση του οποίου ουδέν μπορούσε να εκτελεστεί», περιέγραψε από την έδρα ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κάνοντας αναδρομή στη στενή σχέση των δύο ανδρών, αναφέρθηκε και στην περίοδο κατά την οποία ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το στενό του φίλο και συνεργάτη Μιχάλη Λεμούσια. «Κατά τις εκλογές του 2006 η αντιπολίτευση, που πάντα κατήγγειλλε τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ως αδιαφανή και τον ίδιο ως αλαζόνα, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του στενού του συνεργάτη για διαφθορά. Τα πυρά ήταν δυνατά και ο Β. Παπαγεωργόπουλος, αποστασιοποιούμενος, θέλησε να αντικαταστήσει το γενικό γραμματέα βάζοντας στη θέση του το συνεργάτη του Αθανάσιο Παπαγεωργίου. Δεν το πέτυχε όμως, διότι ο Μ. Λεμούσιας, γνωρίζοντας πλείστα όσα μυστικά του, από την πολυετή και στενή συνεργασία τους, αντέδρασε σθεναρά. Τελικά οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν και ο δήμαρχος δεν τόλμησε να προβεί στην αντικατάστασή του, πράγμα που μαρτυρεί ότι δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Στο συνοπτικό σκεπτικό που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης περιγράφονται οι σχέσεις που είχαν οι δύο άνδρες. «Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα του δήμου, δηλαδή στην πλέον καίρια μετά τη δική του θέση, τον από ετών στενό συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμούσια, καίτοι επρόκειτο για έναν απλό υπάλληλο του ΟΤΕ με μόρφωση μέσης εκπαίδευσης. Οι δύο άνδρες συνδέονταν στην πολιτική ζωή στενότατα από το 1990, όταν ο Μ. Λεμούσιας αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Β. Παπαγεωργόπουλου, ενώ διορίστηκε απ' αυτόν και ως ειδικός σύμβουλός του όταν ανέλαβε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη τόσο πολύ, ώστε ο Μ. Λεμούσιας να θεωρείται το alter ego του Β. Παπαγεωργόπουλου. Φυσικά, ευνόητο είναι ότι -λόγω της προσωπικής και πολιτικής βαρύτητας- κεφαλή ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χωρίς τη γνώση, εντολή και έγκριση του οποίου ουδέν μπορούσε να εκτελεστεί», περιέγραψε από την έδρα ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κάνοντας αναδρομή στη στενή σχέση των δύο ανδρών, αναφέρθηκε και στην περίοδο κατά την οποία ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το στενό του φίλο και συνεργάτη Μιχάλη Λεμούσια. «Κατά τις εκλογές του 2006 η αντιπολίτευση, που πάντα κατήγγειλλε τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ως αδιαφανή και τον ίδιο ως αλαζόνα, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του στενού του συνεργάτη για διαφθορά. Τα πυρά ήταν δυνατά και ο Β. Παπαγεωργόπουλος, αποστασιοποιούμενος, θέλησε να αντικαταστήσει το γενικό γραμματέα βάζοντας στη θέση του το συνεργάτη του Αθανάσιο Παπαγεωργίου. Δεν το πέτυχε όμως, διότι ο Μ. Λεμούσιας, γνωρίζοντας πλείστα όσα μυστικά του, από την πολυετή και στενή συνεργασία τους, αντέδρασε σθεναρά. Τελικά οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν και ο δήμαρχος δεν τόλμησε να προβεί στην αντικατάστασή του, πράγμα που μαρτυρεί ότι δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Ταύτιση μέχρι... τελικής πτώσης
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου ουσιαστικά είχε δώσει μία τελευταία ευκαιρία στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αποστασιοποιηθεί από τον Μιχάλη Λεμούσια κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης: «Θέλω να έχω τη συνείδησή μου καθαρή, θέλω να σας ρωτήσω αν σήμερα, έπειτα από όλα αυτά, είστε απολύτως βέβαιος ότι ο Λεμούσιας, έστω σε κάτι, δεν έχει ενεργήσει ερήμην σας». Ο Β. Παπαγεωργόπουλος ακόμη και την τελευταία στιγμή δίστασε να πάρει αποστάσεις από το στενότερο συνεργάτη του. «Θα περιμένω την κρίση σας», είπε στο δικαστήριο, αποφεύγοντας να διαχωρίσει κατηγορηματικά τη θέση του από τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η κοινή συμπόρευση των δύο κατηγορουμένων, δημάρχου και γενικού γραμματέα, απαρχής μέχρι και την παρουσία τους και στάση στη δίκη αυτή καταδεικνύουν ότι κοινή ήταν η πορεία τους και σε όλα όσα διαδραματίστηκαν στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου», τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Νέα δικαστική έρευνα για τον Μ. Λεμούσια
Στο σκεπτικό της απόφασης που ανακοινώθηκε γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη θητεία του Μ. Λεμούσια, η οποία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «βρίθει πολλών παρατυπιών και παρανομιών». Οπως υπογραμμίστηκε, ο πρώην γενικός γραμματέας από το 1999 διόρισε στο δήμο την κόρη του και το γαμπρό του καθώς και τα δύο παιδιά του εργολάβου από τον οποίο φέρεται να αγόρασε δύο διαμερίσματα στους Νέους Επιβάτες, τα οποία στη συνέχεια πούλησε. «Είναι φανερό ότι οι διορισμοί συναρτώνται άμεσα με τις “αγορές” αυτές», σημειώνεται στο σκεπτικό. Επίσης αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου η υπόθεση της «δωρεάς» ακινήτων στον Μιχάλη Λεμούσια που κατασκεύασε ο εργολάβος Β. Παγώνης. «Η δωρεά αυτή για την οποία δεν τηρήθηκε ούτε το πρόσχημα μιας εικονικής πωλήσεως φέρεται ότι «γίνεται από ιδιαίτερο καθήκον και για λόγους ευπρέπειας και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης της δωρήτριας προς το δωρεοδόχο». Ωστόσο δεν διευκρινίζεται χαριν ποιας «ευεργεσίας» εκ μέρους του Μ. Λεμούσια η δωρήτρια ανταποδίδει το «δώρο» αυτό ως ευγνωμοσύνη. Οι παρασχεθείσες από τον κατηγορούμενο εξηγήσεις κατά την απολογία του ότι η δημότισσα ήταν κουμπάρα του και στο πλαίσιο των σχέσεών τους έγιναν οι ανωτέρω μεταβιβάσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε στο ελάχιστο πειστικές». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου προανήγγειλε νέα ποινική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία με εισαγγελική διάταξη είχε τεθεί στο αρχείο.
«Η κοινή συμπόρευση των δύο κατηγορουμένων, δημάρχου και γενικού γραμματέα, απαρχής μέχρι και την παρουσία τους και στάση στη δίκη αυτή καταδεικνύουν ότι κοινή ήταν η πορεία τους και σε όλα όσα διαδραματίστηκαν στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου», τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.
Νέα δικαστική έρευνα για τον Μ. Λεμούσια
Στο σκεπτικό της απόφασης που ανακοινώθηκε γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη θητεία του Μ. Λεμούσια, η οποία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «βρίθει πολλών παρατυπιών και παρανομιών». Οπως υπογραμμίστηκε, ο πρώην γενικός γραμματέας από το 1999 διόρισε στο δήμο την κόρη του και το γαμπρό του καθώς και τα δύο παιδιά του εργολάβου από τον οποίο φέρεται να αγόρασε δύο διαμερίσματα στους Νέους Επιβάτες, τα οποία στη συνέχεια πούλησε. «Είναι φανερό ότι οι διορισμοί συναρτώνται άμεσα με τις “αγορές” αυτές», σημειώνεται στο σκεπτικό. Επίσης αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου η υπόθεση της «δωρεάς» ακινήτων στον Μιχάλη Λεμούσια που κατασκεύασε ο εργολάβος Β. Παγώνης. «Η δωρεά αυτή για την οποία δεν τηρήθηκε ούτε το πρόσχημα μιας εικονικής πωλήσεως φέρεται ότι «γίνεται από ιδιαίτερο καθήκον και για λόγους ευπρέπειας και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης της δωρήτριας προς το δωρεοδόχο». Ωστόσο δεν διευκρινίζεται χαριν ποιας «ευεργεσίας» εκ μέρους του Μ. Λεμούσια η δωρήτρια ανταποδίδει το «δώρο» αυτό ως ευγνωμοσύνη. Οι παρασχεθείσες από τον κατηγορούμενο εξηγήσεις κατά την απολογία του ότι η δημότισσα ήταν κουμπάρα του και στο πλαίσιο των σχέσεών τους έγιναν οι ανωτέρω μεταβιβάσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε στο ελάχιστο πειστικές». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου προανήγγειλε νέα ποινική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία με εισαγγελική διάταξη είχε τεθεί στο αρχείο.
Τα «έσοδα» του Μ. Λεμούσια
Στο συνοπτικό σκεπτικό που δημοσιοποίησε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε και στα περιουσιακά αποκτήματα του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. «Μολονότι τα σταθερά και νόμιμα οικογενειακά έσοδα του Μ. Λεμούσια ήταν ο μισθός του και η μειωμένη σύνταξη της συζύγου του, εν τούτοις έγινε -κατά τη διάρκεια της θητείας του γενικού γραμματέα- κύριος αρκετών ακινήτων και «έπαιξε» στο Χρηματιστήριο το διάστημα 1999-2007 404.966 ευρώ (αγορές) και εμφάνισε πωλήσεις (-338.436 ευρώ) με τελική ζημία 66.539 ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸