Επτά νέα πάρκα στη Θεσσαλονίκη


Μέχρι το Πάσχα αναμένεται να έχουν παραδοθεί τα τέσσερα από τα συνολικά επτά επετειακά πάρκα που ήδη διαμορφώνονται, σε συνολική έκταση μεγαλύτερη των 22 στρεμμάτων, από την αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι πρώτοι τέσσερις επετειακοί κήποι, των οποίων η διαμόρφωση ολοκληρώνεται, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές της Μαρτίου, της Λαγκαδά και της Τριανδρίας. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν διαμορφωθεί και οι υπόλοιποι τρεις χώροι πρασίνου, εκ των οποίων ο πρώτος βρίσκεται στο κέντρο, ο δεύτερος στην Ανω Πόλη και ο τρίτος στην περιοχή της Χαριλάου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, οι μελέτες για τη δημιουργία των νέων θεματικών πάρκων (των λεγόμενων επετειακών κήπων) εκπονήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Τα πρώτα τέσσερα
Σε τρία τμήματα διαμορφώνεται ένα από τα πρώτα πάρκα τα οποία θα παραδοθούν πρώτα (συνολική έκταση 2.900 τ.μ.) και βρίσκεται μεταξύ της Λαγκαδά, της Αγίου Δημητρίου και της Νέστορος. Το πρώτο τμήμα θα είναι το Πάρκο του Αέρα, στο οποίο προβλέπεται η κάλυψη των πρανών με ανεμοκινούμενα αγρωστώδη φυτά. Το δεύτερο κομμάτι θα είναι το Πάρκο της Γης, στο οποίο θα φυτευτούν ιθαγενή είδη από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο τμήμα θα είναι το Πάρκο του Νερού, στο οποίο θα κυριαρχούν ένας τοίχος νερού, ο οποίος θα καταλήγει σε μια δεξαμενή με υδροχαρή φυτά.
Στην Τριανδρία, ο υπό διαμόρφωση χώρος βρίσκεται στη συμβολή της οδού Ελευθερίας με τη Γληνού (έκταση 1.200 τ.μ). Στο πάρκο δημιουργείται ένας υπαίθριος χώρος εναλλακτικού παιχνιδιού και μάθησης, με τεχνητούς λοφίσκους αναρρίχησης κ.ά.
Στο κέντρο της πόλης (έκταση 2.300 τ.μ.) στο βόρειο άκρο της Αριστοτέλους, νοτίως της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου, διαμορφώνεται ένα πάρκο - παράθυρο στην ιστορία της πόλης, καθώς θα οργανωθεί σε επιμέρους τμήματα, τα οποία θα παραπέμπουν σε διάφορες περιόδους, όπως ενδεικτικά στη ρωμαϊκή, την οθωμανική ή αυτήν των αρχών του 20ου αιώνα.
Σε συνολική έκταση 1.000 τ.μ., στις νησίδες πρασίνου στη συμβολή της 25ης Μαρτίου με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, διαμορφώνεται, μεταξύ άλλων, ένα βιοκλιματικό στέγαστρο κι ένας «πράσινος τοίχος» με αναρριχητικά φυτά από την πλευρά της οδού Καραμανλή.

Με αυτεπιστασία
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και ο πνεύμονας πρασίνου των 6.000 τ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, όπου φυτεύονται περισσότερα από 180 ιθαγενή είδη της Ελλάδας, οργανωμένα σε είκοσι διαφορετικές ενότητες.
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα κυριαρχούν στο Πάρκο της Πορτάρας, το οποίο αναπτύσσεται σε μια έκταση 1.200 τ.μ. στη συμβολή των οδών Στέργιου Πολυδώρου και Αγράφων, στην Ανω Πόλη.
Ο τρίτος χώρος που θα αναπλαστεί με ίδια μέσα της αντιδημαρχίας βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου (επί της οδού Αλκμήνης). Η αναμόρφωση του χώρου αυτού θα γίνει με τη συνδρομή εθελοντών.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸