Cocktail blog

Οι εξωτικές παραλίες των Χανίων

Φαλάσαρνα

Ο νομός Χανίων με περισσότερα από 350 χιλιόμετρα ακτών, αμέτρητα ακρογιάλια και πάνω από 80 παραλίες - πολλές από τις οποίες έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία – κατέχει το προνόμιο να φιλοξενεί μερικές από τις εντυπωσιακότερες και πιο εξωτικές παραλίες της Ελλάδας. Ελάτε να τις γνωρίσουμε από κοντά.Στη βορειοδυτική ακτογραμμή της Κρήτης – 50 περίπου χλμ. από την πόλη των Χανίων και 17 χλμ. από το Καστέλι (Κίσαμος)- απλώνεται μια τεράστια αμμώδης ζώνη. Τα Φαλάσαρνα, από τους πιο δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης, είναι στην ουσία μια σειρά από πέντε διαδοχικές παραλίες που χωρίζονται μεταξύ τους από αμμόλοφους και λίγα βράχια. Η πιο πολυσύχναστη είναι η Παχιά Άμμος· μια φαρδιά χρυσή αμμουδιά με ροζ πινελιές, μήκους ενός χιλιομέτρου, κυκλωμένη από επιβλητικά βουνά. Η ψιλή άμμος διάστικτη με χιλιάδες κοχύλια, τα βαθιά
κρυστάλλινα νερά, άλλοτε ασάλευτα και άλλοτε αφρισμένα όταν ο δυτικός άνεμος τα επισκέπτεται και ένα φημισμένο ηλιοβασίλεμα στο σύνορο του πελάγους την έχουν καθιερώσει ανάμεσα στις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας και στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Πολύ καλά οργανωμένη με ομπρέλες, αναψυκτήρια, γήπεδο beach volley και υπηρεσίες για θαλάσσια σπορ προσφέρεται για μια ολοήμερη απόδραση στην εξωτική αγκαλιά της. Πολλά καταλύματα και ταβέρνες με παραδοσιακά κρητικά εδέσματασυμπληρώνουν το σκηνικό της ευρύτερης περιοχής, που μάλιστα έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura. Σε μικρή απόσταση από την παραλία θα βρείτε τα ερείπια της αρχαίας ομώνυμης πόλης με τη σημαντική ιστορία. Η αρχαία Φαλάσαρνα υπήρξε εμπορικό και ναυτικό κέντρο της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου. Επισκεφθείτε τον λαξευτό «θρόνο», το λατομείο, τα σπαράγματα των τειχών, τα θεμέλια των σπιτιών, τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Δείτε ακόμη τη δισυπόστατη εκκλησία του Αγίου Φώτη και του Αγίου Ανίκητου μέσα σε σπηλιά, με θέα στον ελαιώνα και τον όρμο της Φαλάσαρνας.
Ελαφονήσι
Από τις πιο εξωτικές παραλίες της Κρήτης, 80 περίπου χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων, το Ελαφονήσι είναι στην πραγματικότητα μια στενόμακρη χερσόνησος η οποία «σπάει» στην αρχή της δίνοντας την αίσθηση ξεχωριστού νησιού. Σε αυτό ακριβώς το σημείο δημιουργείται μια ρηχή λιμνοθάλασσα με νερό που δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο. Εκατέρωθεν της χερσονήσου σχηματίζονται πανέμορφες παραλίες με τυρκουάζ νερά και ροζ άμμο που χρωματίζεται απαλά από χιλιάδες σπασμένα κοχύλια. Η ανατολική πλευρά της παραλίας, μπροστά στη λιμνοθάλασσα, είναι οργανωμένη και συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες.
Αν όμως σας αρέσει η απομόνωση μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα στις αμμοθίνες κατά μήκος της χερσονήσου και να επιλέξετε τον προσωπικό σας παράδεισο. Ένα χιλιόμετρο δυτικά του Ελαφονησίου και μετά από περπάτημα λίγων λεπτών σας περιμένει ένας καλά κρυμμένος θησαυρός: το Κεδρόδασος. Μια παρθένα έκταση 110 στρεμμάτων με κέδρους που φτάνουν μέχρι την παραλία η οποία προσφέρεται και για γυμνισμό.

Γραμβούσα – Μπάλος


 Στον κόλπο της Κισάμου, στη δυτική πλευρά των Χανίων, σας περιμένει ένα σύμπλεγμα από μικρά νησάκια εξαιρετικής ομορφιάς. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η χερσόνησος της Γραμβούσας, με το υπέροχο τοπίο, τα γαλαζοπράσινα ρηχά νερά, τον εκπληκτικό βυθό και το εντυπωσιακό βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή. Στολίδι της είναι ο Μπάλος, μια μαγευτική απάνεμη παραλία με άσπρη σαν πούδρα άμμο και σμαραγδένια ζεστά νερά. Για να φτάσετε μέχρι εδώ έχετε δυο επιλογές: έναν απαιτητικό χωματόδρομο 10 χλμ.(καταλληλότερο για οχήματα 4Χ4) και μετά πεζοπορία για περίπου 15 λεπτά ή το καραβάκι που ξεκινά από το λιμάνι του Κισάμου το πρωί και σας γυρίζει το απόγευμα. Προτού ξεκινήσετε εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον ήλιο αλλά και τις σχετικές προμήθειες καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη.visitgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: