Cocktail blog

Στοιχεία -σοκ για τη μαύρη εργασία αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία


Στοιχεία -σοκ για τη μαύρη εργασία αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2012, διαψεύδοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάταξη του φαινομένου που –μαζί με την ανεργία- αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια του ασφαλιστικού συστήματος.
Η αδήλωτη εργασία όχι μόνο δεν επιβραδύνθηκε τη χρονιά που πέρασε αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε, αφού πλέον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι –περίπου 4 στους δέκα- δέχονται να εργαστούν χωρίς ένσημα υπό το φόβο της ανεργίας, ενώ για κάποιους τα «μαύρα» είναι απαραίτητα για να συμπληρώσουν το μηνιαίο εισόδημα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης αλλά και τα χαράτσια.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε το ΣΕΠΕ σε 19.083 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας διαμορφώθηκε σε 36,1% έναντι 30% το 2011. Πρωταθλητές στη μαύρη εργασία είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα, (εστιατόρια- ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανεμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, επιχειρήσεις φιλοξενίας, υπηρεσίας ασφάλειας και επιχειρήσεις φασόν.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, αύξηση κατά 2,86% σε σχέση με το 2011 και κατά 7,31% σε σχέση με το 2010 παρουσίασαν πέρσι επιλυθείσες εργατικές διαφορές. Οι εργατικές διαφορές αφορούν κυρίως την καθυστέρηση ή τη μη καταβολή δεδουλευμένων (55,81%) και ακολουθούν οι καταγγελίες για απόλυση (15,43%) και για μη καταβολή άδειας και επιδόματος αδείας (13,92%).agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: