Η επιλογή της σωστής μαρινάδας είναι αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, ενώ η προσπάθεια για να πετύχετε τη σωστή αναλογία γευστικότητας και διατροφικής αξίας μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Οι έτοιμες συσκευασμένες μαρινάδες, συχνά έχουν συντηρητικά και περιττή ζάχαρη ή αλάτι, συστατικά που μπορεί να τα αποφύγει κανείς φτιάχνοντας τη δική του σπιτική μαρινάδα, που θα κάνει το κρέας σας να έχει μοναδική γεύση.
…με βάση το λάδι
Τόσο το ελαιόλαδο, όσο και το σησαμέλαιο είναι εξαιρετικές επιλογές βάσης καθώς και τα δύο προσθέτουν γεύση και θρεπτικά στοιχεία. Χάρη στην έντονη γεύση των υλικών αυτών, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς συστατικά όπως η ζάχαρη, που θα φορτώσουν τη μαρινάδα σας με επιπλέον θερμίδες και αχρείαστες ουσίες.
…με βάση τα εσπεριδοειδή
Οι συγκεκριμένες μαρινάδες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και φυσικά, δεν χρειάζονται επιπλέον ζάχαρη, αφού τα εσπεριδοειδή όπως όλα τα φρούτα, είναι ελαφρώς γλυκά από μόνα τους.
…με βάση το κρασί
Όταν χρησιμοποιείτε κρασί, είναι βασικό να διαλέγετε ποικιλίες χρωματικά κοντά στο κρέας που μαρινάρετε. Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με σκούρα κρέατα όπως το μοσχάρι, το αρνί και η πάπια, ενώ το χοιρινό μαρινάρεται πιο σωστά με λευκό κρασί. Κι αν ανησυχείτε για τις θερμίδες -μιας και το αλκοόλ έχει αρκετές- μπορείτε να τις «εξουδετερώσετε», βράζοντας τη μαρινάδα σας για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
…με υγρά αλείμματα
Τα υγρά αλείμματα είναι συνήθως πιο πηχτά από την κλασική μαρινάδα και κολλούν ομοιόμορφα επάνω στο κρέας. Έτσι ο μάγειρας έχει καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που χρησιμοποιεί. Ιδανικές επιλογές για τέτοιες μαρινάδες είναι η πικάντικη μουστάρδα καθότι είναι χαμηλή σε θερμίδες αλλά έχει αρκετά έντονη γεύση που ταιριάζει έτσι κι αλλιώς με το κρέας και η οποία μπορεί να «απογειωθεί» με την προσθήκη μιας μικρής ποσότητας μελιού. Καλύτερα να αποφύγετε σάλτσες όπως η μπάρμπεκιου ή η κέτσαπ, καθώς υπερισχύουν γευστικά επάνω στο κρέας. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μια κουταλιά στην μαρινάδα σας απλά για το άρωμα και να μην χρησιμοποιήσετε αυτές τις sauce σαν αποκλειστικό άλειμμα.
…με ξηρά αλείμματα
Σκόνη κρεμμυδιού και τσίλι, βασιλικός και πάπρικα, όλα τους συνιστούν ιδέες για να ενισχύσετε γευστικά το κρέας σας. Μια πρέζα αρκεί για να δώσει έντονη γεύση, χωρίς όμως να μας γεμίσει με θερμίδες. Η καστανή ζάχαρη αποτελεί επίσης, μια συνηθισμένη βάση ξηρών αλειμμάτων για κρέας, κυρίως χάρη στο γλυκό της άρωμα που βοηθάει το κρέας να καραμελώσει εξωτερικά, όταν μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά. Οι αυξημένες θερμίδες της όμως, δεν την καθιστούν την ιδανικότερη επιλογή, για όσους στοχεύουν σε ένα υγιεινό και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα. clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου