Ενιαίος φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ και όχι χαράτσι για το 2013


Το θέμα του χαρατσιού, απασχόλησε τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση σε σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συζήτησαν πως θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της τρόικας, κυρίως όσον αφορά το θέμα του χαρατσιού, που μέχρι τώρα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Όπως διαφαίνεται μετά τη σύσκεψη, η αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ θα γίνει με τον ενιαίο φόρο ακινήτων προοδευτικού χαρακτήρα και αυτή είναι η κοινή θέση με την οποία προσέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ως παραχώρηση στην τρόικα εκλαμβάνεται η απόφασή τους την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα να εξακολουθήσει για το 2013 να κάνει η ΔΕΗ. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου θα γίνει από τις εφορίες.
Ως παραχώρηση στην τρόικα εκλαμβάνεται η απόφασή τους την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα να εξακολουθήσει για το 2013 να κάνει η ΔΕΗ. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου θα γίνει από τις εφορίες.
«Είναι νέος ο τρόπος υπολογισμού και θα είναι μεσοσταθμικά λιγότερος ο νέος φόρος ακινήτων, περίπου 10%-15%», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων.
«'Εχει κοστολογηθεί, γιατί τα ακίνητα που προστίθενται στη φορολογητέα βάση, δηλαδή τα ακίνητα που ήταν εκτός σχεδίου πόλης και φορολογούνταν με τον χαμηλότερο συντελεστή, τα ακίνητα που νοίκιαζε το δημόσιο από ιδιώτες, έχουμε μια διεύρυνση της φορολογητέας βάσης και είναι κοστολογημένο γιατί έχουμε τα στοιχεία από τη ΔΕΗ θα καλύψει αυτό το κενό της μείωσης το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε: "στα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, η ποσοστιαία μείωση θα είναι μικρότερη".
Πάντως, για τη φορολόγηση στα αγροτεμάχια, είπε ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σημείωσει ότι η είσπραξη του ενιαίου φόρου μέσω της ΔΕΗ θα ισχύσει μόνο για το 2013 και θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.
Σε ότι αφορά το Δημόσιο επισήμανε πως "το νέο σχέδιο Μανιτάκη θεωρείται αξιόπιστο και πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό". Έχει γίνει καλή προετοιμασία και οι θέσεις είναι κοινές, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου, και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η τρόικα θα δεχθεί το σχέδιο.
Δήλωση Φώτη Κουβέλη
Βγαίνοντας πρώτος από τη σύσκεψη ο Φώτης Κουβέλης, δήλωσε: «Αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Προσερχόμαστε με κοινή θέση να αντικατασταθεί το Ειδικό Τέλος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, με τον σημερινό χαρακτήρα, όποιος δεν θέλει να το πληρώνει μέσω της ΔΕΗ θα διαβιβάζεται στην ΔΟΥ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση έναντι της Τρόικας. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών».
Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου
Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να εκταμιευτεί η δόση. Πρέπει ο πολίτης και ο άνεργος να προστατευθεί σε μία Ευρώπη που είναι σε νευρικότητα και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση. Το 2011 όταν αποφασίστηκε το Ειδικό Τέλος, τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν έκτακτο και προσωρινό. Τώρα πρέπει να περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ, αλλά δεν θα κόβεται το ρεύμα, ενώ από το 2014 θα είναι οι εφορίες».
Ο Γιάννης Στουρνάρας
Τελευταίος εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας, ο οποίος δήλωσε: «Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας. Για το θέμα του φόρου ακινήτων είπε ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου και πως για φέτος και μόνο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως "θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε".
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία.. Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει. Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής», ήταν η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και τις δηλώσεις Κουβέλη, Βενιζέλου και Στουρνάρα.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
«Η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στο τέλος πάντα γίνεται αυτό που θέλουν ο Τόμσεν και η παρέα του», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς,agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸