Cocktail blog

Ενας Θεσσαλονικιός «τρελός νομάς» ταξιδεψε 73.000 χιλιόμετρα, 14 ασιατικές χώρες, δυο χρόνια και σε διόμιση μήνες


Ο Θεσσαλονικιός Ηλίας Βροχίδης ταξίδεψε σε χωριά και μικρές πόλεις, αποφεύγοντας τα μεγάλα αστικά κέντρα, της Τουρκίας, του Ιράν, του Κιργιστάν, του Πακιστάν, της Ινδίας, του Νεπάλ, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται με χιούμορ ως «τρελός νομάς» και μοιράστηκε μαζί μας στη σημερινή συνέντευξη τύπου κάποιες από τις εντυπώσεις του «Είναι απίστευτη η φιλοξενία σχεδόν όλων των λαών που γνώρισα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου. Συγκινητική. Απέφυγα σκόπιμα τα μεγάλα αστικά κέντρα που λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους στις
περισσότερες χώρες και προτίμησα τους δρόμους που οδηγούσαν σε μικρά χωριά, όπου οι άνθρωποι και ο πολιτισμός τους φανερώνεται πιο ξεκάθαρα.

Ο Ηλίας Βροχίδης έχει ήδη εκδώσει ένα βιβλίο, το «27 Πανσέληνοι στην Ανατολή: χρώματα & εικόνες», όπου περιγράφονται γλαφυρά όλες οι εμπειρίες που έζησε σε αυτές τις τόσο μακρινές αλλά πιο οικείες απ΄όσο θα φανταζόμασταν, όπως τονίζει ο τολμηρός ταξιδώτης. «Δε φοβήθηκα στιγμή ούτε κινδύνεψα ποτέ κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Ναι, η αλήθεια είναι ότι χάλασε η μηχανή μου στη μέση του πουθενά. Αλλά δεν κινδύνεψε κι η ζωή μου. Και με λήστεψαν όμβως κατάφερα να βρω τον κλέφτη και να πάρω πίσω τα λεφτά μου. Ηταν μια αστεία ιστορία και ο κλέφτης ήταν λίγο ...ερασιτέχνης» σχολίασε με χιούμορ ο κ. Βροχίδης.

Το ζήτημα των στερεοτύπων, κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ, και της διαστρεβλωμένης, σύμφωνα με τον ίδιον, εικόνας που έχουμε για πολλούς ανθρώπους που προέρχονται από τις ασιατικές χώρες αφορά τον Ηλία Βροχίδη, καθώς και το επόμενο μεγάλο ταξίδι – πρόκληση που τον περιμένει σε ένα μήνα ακριβώς. Στις 18 Μαΐου ο 29χρονος αεικίνητος Θεσσαλονικιός παίρνει και πάλι την μοτοσικλέτα του, κι αυτήν τη φορά με τη συντροφιά της Χριστίνας Πεφάνη, ξεκινά το ταξίδι «mad about Africa». Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, ενώ θα καλυφθούν 100.000-150.000 χλμ.

Χορηγοί στηρίζουν το εγχείρημα προσφέροντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Το οικονομικό κόστος του ταξιδιού θα καλυφθεί από τις προσωπικές αποταμιεύσεις του Ηλία Βροχίδη και της Χριστίνας Πεφάνης.
Παράλληλα, το ταξίδι στην Αφρική έχει έναν ευγενή ανθρωπιστικό σκοπό. Στόχος τους είναι, και μέσω της οργάνωσης “Equal Society (http://www.equalsociety.gr/) ” ο Ηλίας Βορχίδης και η Χριστίνα Πεφάνη να αποτελέσουν μία ιδιότυπη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ μεταναστών, που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, και των οικογενειών τους στις χώρες του προορισμού του ταξιδιού, μεταφέροντας τα γράμματα, τις φωτογραφίες και τη φωνή των αγαπημένων τους. Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται και ο βασικότερος στόχος του ταξιδιού τους : η ανάμιξη με το ντόπιο πληθυσμό και η κατάργηση συνόρων και εμποδίων που χωρίζουν τους ανθρώπους, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
 
Αλλωστε, ο Ηλίας Βροχίδης πρόσφατα βραβεύτηκε ως Jupiter’s Traveller από τον οργανισμό του Ted Simon (The Ted Simon Foundation). Είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής στην Ελλάδα που παίρνει αυτό το βραβείο. Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει τη φιλοσοφία ότι ακόμη και ξεχωριστά άτομα, με καλή πρόθεση, μπορούν με τη μετακίνηση τους ανάμεσα στους διαφορετικούς λαούς και τις διαφορετικές κουλτούρες να προωθήσουν το μήνυμα της αλληλοκατανόησης.
Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ενόψει του επικείμενου επόμενου ταξιδιού του Ηλία Βροχίδη στην Αφρική διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: