Cocktail blog

Καταρρέουν ασφαλιστικά Ταμεία και συντάξεις


Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της αδήλωτης εργασίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ αλλά και παροχές υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατ. Η δε εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ. χωρίς να αποκλείεται αύξηση του ελλείμματος αν είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν υπάρξουν αστοχίες υπολογισμών. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα από την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού
Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) στη διάρκεια του 29ουεκλογοαπολογιστικού της συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Εδικότερα, στο ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα η κατάσταση είναι δραματική. Κάθε μήνα ο Οργανισμός κάνει έναν αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει τις συντάξεις του μήνα. Το πρώτο δίμηνο του έτους υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%. Οι απώλειες του Ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36% με τις απώλειες για το σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ. Με τις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. το 2013 (ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ.).
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δις. ευρώ και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δισ.
Το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς. Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Ο ΟΑΕΕ
Στον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένους το 2012 οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, τον τελευταίο χρόνο διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στο Ταμείο. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. από 3,5 δισ. που ήταν το 2009.
Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%.
Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πρόβλημα στον προϋπολογισμό του Ταμείου δημιουργεί και η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013 ποσού 150 εκατ. ή 600 εκατ. ευρώ συνολικά για την περίοδο 2013-2014. Και βέβαια είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο Οργανισμός σε 350.000 συνταξιούχους.
ΟΓΑ και ΕΤΕΑ
Αλλά και στον ΟΓΑ, οι ασφαλισμένοι με καθυστερούμενες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 288.587, δηλαδή στο 46,18% του συνόλου έναντι 36% που ήταν το 2012.
Οι συνολικές οφειλές ανέρχονταν στις 729.242.244 ευρώ μέχρι 31/12/2012 και οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 σε 508.572.519 ευρώ.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και για το νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ που καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με 2,5 εκατ ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους. Αν προκύψει έλλειμμα τότε δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθώς το μνημόνιο απαγορεύει κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ΤΠΔΥ
Με το Ν.4093/2012 προβλέπονται οι μειώσεις του εφάπαξ βοηθήματος ποσοστιαία κατά φορέα – τομέα πρόνοιας.
Οι μειώσεις εφάπαξ που προβλέφθηκαν με τον συγκεκριμένο νόμο είναι υπέρογκες από 1,94% έως και 83% και στηρίχτηκαν σε οικονομοτεχνικές μελέτες αμφιβόλου ποιότητας και όχι σε αναλογιστικές μελέτες των φορέων-τομέων κοινωνικής ασφάλισης. Στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων οι συνολικές μειώσεις φτάνουν το 38,13%. Μετά τις διαμορφωμένες μειώσεις, το ΤΠΔΥ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπ. Εργασίας για την έκδοση 30.000 εφάπαξ για το 2013 για την απορρόφηση της επιχορήγησης 1.139.000.000 όπως διαμορφώθηκε την 31/12 /2011. Από τα 1.139.000.000 που έχουν εγκριθεί από την κρατική επιχορήγηση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ταμείου έχουν απορροφηθεί έως σήμερα 260 εκατ. ευρώ. Όλο το 2012 δόθηκαν 11.227 εφάπαξ κόστους 466.317.652 € με μέσο όρο εφάπαξ 41.535,00 ευρώ.
Πάντως η λογική των μειώσεων στα εφάπαξ δεν σταματά εδώ. Έχει και συνέχεια με την εφαρμογή του ανασχεδιασμού της τεχνικής βάσης εφάπαξ παροχών.
Εφάπαξ στην… τύχη
Το βέβαιον, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, είναι ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο από το 2014. Επιπλέον, σημειώνει, ότι η νέα βάση υπολογισμού του εφάπαξ πρακτικά είναι ανεφάρμοστη παρότι και εδώ υπήρξε η σύμφωνη γνώμη της Αναλογιστικής Αρχής. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές θα έχουν διαφορετικό ποσό εφάπαξ ανάλογα με το έτος εξόδου, δηλαδή, ο δικαιούχος θα ποντάρει και στον παράγοντα τύχη.
Είναι πασιφανές, σύμφωνα με την ΠΟΠΚΠ, ότι η επιλογή είναι μία -και για το ΤΠΔΥ και για τα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα: μειώσεις στο εφάπαξ ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα χωρίς να απασχολεί το γεγονός ότι ο εργαζόμενος σε όλο τον εργασιακό του βίο πληρώνει προσδοκώντας το όνειρο που λέγεται εφάπαξ για να βελτιώσει την υπόλοιπη ζωή του και να βοηθήσει την οικογένειά του.
 Απειλείται ο ΕΟΠΥΥ
Η ΠΟΠΟΚΠ χτυπά το «καμπανάκι» και για την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ (Εναιίος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), ο οποίος πλέον των άλλων προβλημάτων κληρονόμησε τις οφειλές των φορέων που έχουν ενταχτεί σε αυτόν (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ) και που αγγίζουν σε μηνιαία βάση αγγίζουν το 1,4 δις. ευρώ. Ο Οργανισμός αυτό το διάστημα κινείται στη λογική του «όσα εισπράττω τόσα πληρώνω». Όμως με συσσωρευμένο έλλειμμα 4 δισ. ευρώ θα οδηγηθεί σε κατάρρευση η οποία θα συμπαρασύρει και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς στον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει τους επόμενους μήνες να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, αν δεν πάρει έκτακτη επιχορήγηση. Την ίδια στιγμή η σοβαρή έλλειψη σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια απαραίτητα για τη λειτουργία των μικροβιολογικών και βιομηχανικών εργαστηρίων του Οργανισμού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λειτουργίας με τα περισσότερα να υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια καταβάλλοντας συμμετοχή 15% - 30% στις διενεργούμενες εξετάσεις.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: