Cocktail blog

Ανίχνευση Κρέατος Αλόγου σε προϊόντα τροφίμων


Ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΕΤ ο πρώτος κύκλος ελέγχων που αφορούν στην ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας. Από τα 288 δείγματα που ελήφθησαν, από διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως κρέας, κιμάς, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια και κεμπάπ, τα 36 ήταν θετικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του φορέα.

Στο σύνολό τους, τα θετικά αυτά δείγματα, υποβλήθηκαν και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 24 αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά. Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων που αφορά ελέγχους που προέκυψαν από καταγγελίες καταναλωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Από που «ήρθε» το κρέας αλόγου
Συμπερασματικά από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος, που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου, ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στην χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.
Για όλες τις παρτίδες τροφίμων που βρέθηκαν θετικές στην ύπαρξη DNA αλόγου και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ακολουθούνται ήδη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες όλα τα προβλεπόμενα από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, τόσο ως προς τις διοικητικές επιπτώσεις, όσο και ως προς τις ποινικές και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Περαιτέρω αναλυτική πληροφόρηση, σχετικά με το θέμα της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας, βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: