Cocktail blog

Εναρξη του ηλεκτρονικού εντοπισμού των ανασφάλιστων αυτοκίνητων


Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα και έχετε ανασφάλιστο το αυτοκίνητο σας, θα σας πάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν το ξανακάνετε, θα σας τις αφαιρέσουν για 3 χρόνια. Για να τις πάρετε πίσω, θα πρέπει και πάλι να έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας και να έχετε πληρώσει όλα τα πρόστιμα που προβλέπονται. Ωστόσο, αν προκαλέσετε ατύχημα και είστε ανασφάλιστοι μπορεί να βρεθείτε να «αποζημιώνετε» από την τσέπη σας. Γιατί όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; 

Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα καλύπτονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο, μέχρι το ποσόν των 100.000 ευρώ. Δηλαδή, αν όντας ανασφάλιστοι προξενήσετε ένα ατύχημα με πολύ μεγάλες υλικές ζημιές και σοβαρές σωματικές βλάβες και οι αξιώσεις των παθόντων ξεπερνούν το όριο των 100.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να πληρώσετε τη διαφορά από την τσέπη σας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. 


Ανασφάλιστος σε μπλόκο: Τι γίνεται; 

Αν κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου εντοπιστείτε ανασφάλιστοι, τότε θα πληρώσετε πρόστιμο 500 ευρώ και θα σας αφαιρέσουν τις πινακίδες και το δίπλωμα για 10 ημέρες. Για να τα πάρετε πίσω, θα πρέπει να έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας.


Πρέπει να ασφαλιστώ για όλες τις καλύψεις; 

Ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά ασφάλιση για Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων. Αυτό είναι το minimum πακέτο που πρέπει να έχουμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να έχει διάφορες άλλες προαιρετικές καλύψεις (οδική βοήθεια, θραύση κρυστάλλων, κλοπή κτλ.), με το ανάλογο κόστος βέβαια.   Έχοντας κάποιος τη βασική ασφαλιστική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης, καλύπτεται στην περίπτωση που προκαλέσει ένα ατύχημα με το όχημά του και απαιτούνται αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες (τραυματισμούς).

Η Αστική Ευθύνη καλύπτει οποιονδήποτε και αν οδηγεί το αυτοκίνητο. Δικαίωμα αποζημίωσης έχουν ακόμη και οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που προκάλεσε τη ζημιά ανεξάρτητα από τον βαθμό συγγένειας με τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Ωστόσο, ο  οδηγός του αυτοκινήτου που προξένησε το ατύχημα δεν αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία, εκτός εάν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του έχει την προαιρετική κάλυψη με την ονομασία «Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού». Επίσης, έχοντας κάποιος την κάλυψη Αστικής Ευθύνης καλύπτεται ακόμη και αν το αυτοκίνητο κλαπεί ή του το πάρουν με τη βία και εμπλακεί σε ατύχημα. Δείτε πόσο θα σας κοστίσει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας στον παρακάτω πίνακα. autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: