Cocktail blog

Αεροβόλο-όλα όσα πρέπει να ξέρετε και Νομοθεσία

Νομοθεσία.

1. Πότε μπορώ να αγοράσω Airsoft όπλο?
Τα όπλα airsoft είναι αεροβόλα οπότε η αγορά, κατοχή και χρήση τους επιτρέπεται μόνο αν είσαι πάνω από 18.



2. Πως θα μεταφέρω τα Airsoft αεροβόλα μου?
Σύμφωνα με τον νόμο κάποιος μπορεί να έχει έως τρία (3) απ'αυτά στο αμάξι του. Συνιστάται να είναι στο κουτί τους ή σε κάποια θήκη κατά την διάρκεια της μεταφοράς και μέχρι να φτάσουμε στο πεδίο ή στο σπίτι. Επίσης συνιστάται να τα αποθηκεύουμε χωρίς το γεμιστήρα και την μπαταρία πάνω στο όπλο. Τέλος και οι μπίλιες καλό θα ήταν να είναι εκτός γεμιστήρα. ΠΟΤΕ μην κυκλοφορείτε με τα αεροβόλα σε κοινή θέα καθώς είναι εύκολο να παρεξηγηθούν ως αληθινά και μπορεί να έχετε μπλεξίματα!

3. Τι κάνω αν με σταματήσουν και έχω το αεροβόλο μου μαζί?
Αν συμβεί κάτι τέτοιο και σας σταματήσουν για έλεγχο κλπ, καλό θα ήταν να αναφέρετε την ύπαρξη  αεροβόλων στο όχημα. Π.Χ. -Έχετε κάτι μαζί σας?
-Ναι, έχω κάποια ΑΕΡΟΒΟΛΑ όπλα στο πίσω κάθισμα.
Ή κάποιες ρέπλικες όπλων, αεροβόλα. 
Αφήστε τα όργανα να ελέγξουν οτι πράγματι είναι αεροβόλα και εξηγήστε τους ότι είναι ΜΗ θανάσιμα και ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

4. Και αν έχω μόνο μηχανάκι και όχι αυτοκίνητο?
Καλό θα ήταν σε τέτοια περίπτωση να πηγαίνετε στο πεδίο με κάποιον φίλο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, καλό θα ήταν να μην επιδεικνύουμε τον εξοπλισμό/παραλλαγή μας. ´Ενα μπουφάν μηχανής πάνω από την παραλλαγή μας και ο εξοπλισμός (Αεροβόλα, γιλέκα, θήκες κλπ) σε έναν σάκο θα ήταν καλά.


Ασφάλεια.

1. Τι γυαλιά να πάρω?
Τα γυαλιά ηλίου δεν κάνουν για airsoft καθώς και τα μυωπίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές με τις οποίες είναι πιστοποιημένα διάφορα γυαλιά / μάσκες (Goggles ή full face)  για να είναι ασφαλή τα μάτια μας. Αναζητήστε τα κατάλληλα. Σε καταστήματα airsoft, θα σας δώσουν τα κατάλληλα. Για την καλύτερη προστασία του προσώπου, προτείνονται τα Goggles ή οι full face μάσκες. Προτιμήστε κάτι που καλύπτει τα μάτια σας σίγουρα και δεν αφήνει κάποιο κενό τριγύρω. Καλό είναι ότι μέσο προστασίας αγοράσεις να το δοκιμάσεις ρίχνοντάς του με κάποιο αεροβόλο από σχετικά μικρή απόσταση βλέποντας έτσι την αντοχή του πριν το φορέσεις σε κάποιο παιχνίδι και ρισκάρεις τα μάτια σου.

2. Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω καλύτερα το πρόσωπό μου?
Full face μάσκες προτείνονται αλλά μερικές φορές θεωρούνται άβολες, πολύ ζεστές ή ακόμη και περιοριστικές. Καλές επιλογές επίσης είναι οι μάσκες neopren ή κάποιο χοντρό παλαιστηνιακό μαντήλι. Υπάρχει πληθώρα επιλογών και αυτά που αναφέρω εδώ είναι ενδεικτικά.

Επιλογή εξοπλισμού.

1. Ποιός είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός?
Απαραίτητα είναι: Α)Airsoft Όπλο Β) Γυαλιά. Χωρίς αυτά δεν γίνεται παιχνίδι.

2. Ποιά αεροβόλα όπλα είναι κατάλληλα για airsoft?
Τα όπλα airsoft ρίχνουν πλαστικές μπίλιες ονομαστικού μεγέθους 6mm. (Μερικά όπλα τα οποία δεν τα βλέπουμε συχνά βάλλουν πλαστικές μπίλιες 8mm) Οποιαδήποτε άλλα (με ποτηράκια 4.5 mm κλπ) είναι ακατάλληλα. Πριν αγοράσεις το αεροβόλο σου, ενημερώσου για τα όρια που ισχύουν στα παιχνίδια που θέλεις να συμμετέχεις έτσι ώστε να επιλέξεις το αεροβόλο με την κατάλληλη δύναμη.

3. Πως μετριέται η δύναμη του αεροβόλου μου?
Η δύναμη του Airsoft όπλου μετριέται σε fps (πόδια ανά δευτερόλεπτο) που είναι η ταχύτητα εξόδου της μπίλιας από την κάνη του αεροβόλου σου. Μετριέται με χρονογράφο και συνήθως αυτή η ταχύτητα είναι με μπιλάκια 0,20 γραμμαρίων. Σωστό είναι να βάλουμε στο Airsoft όπλο μας μπίλια βάρους 0,20 γραμμαρίων όταν το μετράμε για να είναι σωστή η μέτρηση.

4. Τι όπλο Airsoft  να πάρω?
Τα όπλα Airsoft χωρίζονται στις εξής βασικές κατηγορίες:
      i) Springer, τα γνωστά σε όλους μας από την παιδική μας ηλικία όπλισε - ρίξε.
     ii) GBB, όπλα Airsoft που λειτουργούν με αέριο, οι γεμιστήρες τους είναι πιο ακριβοί απ' των άλλων και δεν υπάρχουν high cap γεμιστήρες γι'αυτά. Υπερτερούν των άλλων σε ρεαλισμό.
    iii) AEG, όπλα Airsoft  που δουλεύουν με μπαταρία, είναι τα πιο διαδεδομένα.
Η πιο καλή συμβουλή είναι πήγαινε στο μαγαζί και δες ποιο σου ταιριάζει.

5. Τι συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο του Airsoft όπλου μου?
Σίγουρα το όπλο Airsoft. Ακόμα γεμιστήρας (στο 99% των περιπτώσεων) και μερικές φορές, (αν και συνήθως δεν έχει) μπαταρία. Καλό είναι να βλέπετε την περιγραφή του Airsoft όπλου και να ρωτάτε τι συμπεριλαμβάνει πριν την αγορά. Ακόμη αναλόγως με το πακέτο μπορεί να έχει και φορτιστή, γυαλιά, αορτήρα, ράβδο καθαρισμού κ.α. επαναλαμβάνω, αναλόγως με το πακέτο που αγοράζετε. Καλό είναι να ελέγχετε από πριν τι συμπεριλαμβάνεται.

Επιλογή παρελκόμενων.

1. Τι άλλα προτείνονται για ένα παιχνίδι Airsoft?
Παραλλαγή και γιλέκα μάχης είναι οκ αλλά ακόμη πιο απαραίτητα είναι ένα Medikit (φορητό φαρμακείο) (Καλό είναι να υπάρχει κάποιο στο πεδίο) και αρβύλες που θα μας προστατεύσουν από τυχόν στραμπουλήγματα. Επίσης οι επιγονατίδες και επιαγκωνίδες βοηθούν αρκετά. Μην ξεχάσεις να πάρεις νερό μαζί, θα χρειαστεί και αυτό.

2. Τι είδη γεμιστήρων υπάρχουν?
     i) High cappacity (HiCap ή High cap), έχουν την μεγαλύτερη χωρητικότητα απ'όλους (200-300 μπίλιες συνήθως αλλά πάνε και ως 1000+ μερικές φορές ανάλογα με το Airsoft όπλο και το γεμιστήρα.). Γεμίζουν αδιάζοντας τα μπιλάκια μέσα τους και κουρδίζοντάς τους. Όταν σταματήσουν να τροφοδοτούν απλά ξανακουρδίστε μέχρι να αδιάσει! Πλεονέκτημα η μεγάλη χωρητικότητα και το ότι δεν χρειάζεται να έχετε πολλούς μαζί ή να αλλάζετε γεμιστήρα συχνά/ Μειονεκτήματα ότι σε μερικά παιχνίδια απαγορεύονται και το ότι όταν "φύγουν" μερικά μπιλάκια, κουδουνίζουν σε κάθε κίνηση προδίδοντας έτσι την θέση σου.  Ένας αρκεί για ένα παιχνίδι αν ο παίκτης παίζει λογικά και δεν ρίχνει όπου και όσο να'ναι. Πάνω από 2 το θεωρώ υπερβολή. Συνήθως τα AEG έρχονται με έναν τέτοιο στο κουτί τους.
    ii) Medium capacity (MidCap), μεσαία κατηγορία, μέχρι 200 μπίλιες. Γεμίζουν με ειδικό ταχυγεμιστήρα και είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει με το χέρι. Δεν χρειάζονται κούρδισμα και δεν έχουν το κουδούνισμα των HiCap. 
   iii)Low capacity (Low Cap ή Real Cap), Παρόμοιοι με τους MidCap αλλά με μικρότερη χωρητικότητα. Πιο ρεαλιστικοί καθώς πρέπει να προσέχεις τις βολές σου και να αλλάζεις συχνά γεμιστήρα.

3.Πως επιλέγω το κατάλληλο βάρος μπίλιας?
Καθώς τα περισσότερα αεροβόλα  Airsoft χρησιμοποιούν μπίλιες μεγέθους 6 χιλιοστών, θα αναφερθώ μόνο σ'αυτές. Οι μπίλιες  Airsoft διαχωρίζονται ανάλογα με το βάρος τους. Ξεκινούν από τα 0.12 γραμμάρια, αυτές είναι οι πιο οικονομικές αλλά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο όπλο σας. Αμέσως μετά είναι οι μπίλιες 0.20, οι πιο συνηθισμένες. Επίσης υπάρχουν μπίλιες βάρους 0.23, 0.25, 0.28, 0.30 κλπ γραμμαρίων. Αναλόγως με το όπλο, τις συνθήκες στο πεδίο και την θέση σας στο παιχνίδι μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο βάρος. Όσο πιο βαριά είναι η μπίλια τόσο μεγαλύτερη αδράνεια και αντίσταση στον αέρα θα έχει. Παρ'όλ'αυτά δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε πολύ βαριές μπίλιες καθώς αυτό θα ρίξει την ταχύτητά της. 0.20 ή 0.23 προτείνονται. 

4.Τι είδους μπίλιες υπάρχουν?
Υπάρχουν 2 βασικά είδη μπίλιας, οι απλές, πλαστικές και οι βιοδιασπώμενες. Οι βιοδιασπώμενες, αναλόγως με το ποιές θα διαλέξετε, διαλύονται στο περιβάλλον με την υγρασία ή με τις ακτίνες UV. Οι βιοδιασπώμενες προτείνονται αν ξοδεύετε αρκετές μπίλιες καθώς με την πάροδο κάποιων μηνών αρχίζουν να φουσκώνουν και μπορεί να σπάσουν μέσα στο όπλο. Παρ'όλ'αυτά τις προτείνω αν και λίγο ακριβότερες απ'τις απλές καθώς δεν κάνουν ζημιά στο περιβάλλον και δεν χαλούν τα τοπία.


Αναβαθμίσεις.

1. Τι μπορώ να κάνω για να πηγαίνει πιο μακριά και πιο εύστοχα η μπίλια?
Πιο βαριές μπίλιες βοηθούν καθώς έχουν μεγαλύτερη αδράνεια. Επίσης μπορείτε να αλλάξετε την κάνη του αεροβόλου και να βάλετε κάνη ακριβείας ή/και μακρύτερη και το hop up του αεροβόλου και να βάλετε ένα καλύτερο. Δεν συνιστάται η αλλαγή της δύναμης του όπλου καθώς  ένα πιο δυνατό αεροβόλο μπορεί να τραυματίσει κάποιον συμπαίκτη, πολλές φορές έχει χειρότερη συγκέντρωση βολών και επίσης είναι άσκοπο καθώς ένα καλά ρυθμισμένο hop up μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στα 30 και τα 60 μέτρα!!!

2.Δεν με βολεύουν τα σκοπευτικά του Airsoft όπλου μου.
Αναλόγως με το αεροβόλο υπάρχουν και οι κατάλληλες διόπτρες / red dot τα οποία βοηθούν δτην καλύτερη / ταχύτερη σκόπευση (ανάλογα με το ποιο θα διαλέξετε).

Ήρθε η ώρα για παιχνίδι!

1. Με ποιον θα παίξω? 
Με άλλους που παίζουν airsoft στην περιοχή σου. Μπορείς να ενημερωθείς και να βρεις ομάδες αλλά και μεμονωμένους παίκτες στην περιοχή σου ψάχνοντας στα φόρουμ. Επίσης με την παρέα σου αν έχετε κατάλληλο εξοπλισμό.

2. Που θα παίξω?
Ψάχνοντας στα κατάλληλα φόρουμ και μιλώντας με άλλους παίκτες, θα βρεις τα κατάλληλα πεδία για παιχνίδι. Επίσης μπορεές να πάρεις την παρέα σου και να πας σε κάποιο απομονωμένο μέρος χωρίς πολλή κίνηση και κατά προτίμηση σε μη κατοικιμένη περιοχή και να παίξετε.


Βασικές Ορολογίες Airsoft.

1. Τι είναι το Hop Up?
Με λίγα λόγια είναι ένας μηχανισμός προσαρμοσμένος στην εσωτερική κάννη του αεροβόλου ο οποίος με ένα λαστιχάκι που είναι πάνω στην κάννη, στριφογυρίζει την μπίλια όπως κάνουν οι ραβδώσεις της κάννης σε ένα πραγματικό.

2.Τι κάνει η κάνη ακριβείας?
Είναι κάννη με μικρότερη εσωτερική διάμετρο από τις άλλες η οποία εγκλωβίζει περισσότερο αέρα πίσω από την μπίλια. Βοηθάει πολύ και προτείνεται αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση στο όπλο σας.

3. Τι είναι το gearbox?
Το gearbox έχει μέσα όλους τους μηχανισμούς και τα γρανάζια για να δουλέψει το αεροβόλο σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: