Η τάση για κατάργηση της θανατικής ποινής


Η τάση για κατάργηση της θανατικής ποινής συνεχίστηκε και το 2012, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες πραγματοποίησαν εκτελέσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι εκτελέσεις σε Ινδία, Ιαπωνία, Πακιστάν και Γκάμπια αποτέλεσαν μία απογοητευτική οπισθοδρόμηση, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Αλλού, όμως, η θανατική ποινή «γίνεται κομμάτι του παρελθόντος», ανέφερε η γενική γραμματέας, Σαλίλ Σέτι.

Οι πέντε χώρες με τις περισσότερες εκτελέσεις εξακολουθούν να είναι η Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράκ -σχεδόν οι διπλάσιες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στη χώρα σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, το 2012 πραγματοποιήθηκαν 129 εκτελέσεις, ενώ το 2011 είχαν πραγματοποιηθεί 68.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν έφτασε τις 314, ενώ τουλάχιστον 79 άτομα εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά 43 άτομα εκτελέστηκαν το 2012 στις ΗΠΑ. Ο αριθμός είναι ο ίδιος με του 2011, ωστόσο οι εκτελέσεις σημειώθηκαν σε λιγότερες Πολιτείες.

Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν για τις εκτελέσεις στην Κίνα. Η οργάνωση πιστεύει ότι χιλιάδες άτομα εκτελέστηκαν -περισσότερα από ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί.

Πρόοδος σημειώνεται στην κατάργηση της θανατικής ποινής, παρ' όλο που εκτελέσεις είδαμε σε χώρες που είχαν εγκαταλείψει την πρακτική, όπως στην Ινδία και την Ινδονησία.

Συνολικά, 682 εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2012, ενώ μικρότερος ήταν ο αριθμός των θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν (1.722 το 2012 σε σχέση με τις 1.923 του 2011) σε λιγότερες χώρες (58 το 2012, 63 το 2011).Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸