Να σηκωθούμε από τον ... καναπέ, να αποδαινομοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα και να είμαστε θετικοί στην αλλαγή. Αυτές οι συμβουλές - προτροπές διά στόματος της ακαδημαϊκού, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Κατερίνας Σαρρή, μία από τις κεντρικές ομιλήτριες του φετινού TEDxThessaloniki.
"Η επιχειρηματικότητα είναι παρεξηγημένο θέμα. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες ως κλέφτες, απατεώνες, με μοναδικό κίνητρο το κέρδος, που είναι έτοιμοι να κάνουν την 'αρπαχτή', τη 'λαμογιά'. Οι επιχειρηματίες παίρνουν αυτό το ρόλο και το κράτος τους αντιμετωπίζει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο: όλοι οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν, όλοι οι Έλληνες είναι
απατεώνες [...] Βλέπουμε, λοιπόν, μια αρρωστημένη νοοτροπία. Αυτή είναι η δαιμονοποιημένη επιχειρηματικότητα, την οποία πρέπει να 'ξεριζώσουμε'" σύμφωνα με την κ. Σαρρή η οποία μίλησε το περασμένο Σάββατο σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσε του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον».
"Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο αν επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας και τις ιεραρχήσουμε. Πρώτα ως άτομα και μετά ως κοινωνία. Η προσπάθεια είναι συλλογική. Να διαπιστώσουμε όλοι μας ότι τώρα είναι η ώρα του επαναπροσδιορισμού των αξιών μας. Να αλλάξουμε πράγματα, να είμαστε θετικοί στην αλλαγή!" προσθέτει η κυρία Σαρρή.
Αύξηση της επιχειρηματικότητας
Στην Ελλάδα της κρίσης, η επιχειρηματικότητα - κατά την Ελληνίδα πανεπιστημιακό - τα πάει καλά, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. Να πώς το εξηγεί: "Γενικά, εν μέσω κρίσης η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο κι αυτό είναι παράδοξο. Και είναι παράδοξο γιατί αν κανείς ακούσει μόνο τα ΜΜΕ, αυτό που ακούει είναι συνέχεια για 'λουκέτα'. Διερωτήθηκε, ωστόσο, κανείς ποιες είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν; Μήπως ήταν επιχειρήσεις που είχαν παρατείνει απλώς το χρόνο της ζωής τους; Μήπως ήταν επιχειρήσεις, οι οποίες έβρισκαν αγορά από ένα εύπορο καταναλωτικό κοινό, που δεν το ένοιαζε να δώσει και κάτι παραπάνω, που δεν το ένοιαζε να πάρει ένα προϊόν που δεν ήταν και τόσο καλό;".
Στον αντίποδα - τονίζει - μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, μεσούσης της κρίσης, είχαμε αύξηση στην επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως λέει, έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: καινοτομία, δημιουργικότητα και εξωστρέφεια. "Δεν είναι επιχειρήσεις που στήθηκαν κάποια στιγμή επειδή δεν είχαμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε πετώντας χρήματα. Είναι επιχειρήσεις ανθρώπων που πραγματικά έχουν 'ψαχτεί', ξέρουν αυτό που θέλουν, έχουν κάνει έρευνα αγοράς, έχουν στήσει σωστές επιχειρήσεις" επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά δε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, που με συνέπεια μελετά την τελευταία 20ετία, αναφέρει πως "το 1/3 των επιχειρήσεων που ανοίγουν είναι γυναικείες, άρα και η γυναικεία επιχειρηματικότητα πηγαίνει πολύ καλά".
Αναφέρει δε πως υπάρχουν μελέτες από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που μιλούν για κάποιους τομείς με δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα του επιχειρείν. "Οι μελέτες αυτές μιλούν για πληροφορική, μιλούν για τουρισμό, για περιβάλλον, για διαχείριση αποβλήτων αλλά και επιμέρους κατηγορίες αυτών, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός. Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι ο τομέας. Το θέμα είναι το άτομο, η ιδέα και πώς θα τη χειριστεί, θα την προωθήσει" εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας, η κυρία Σαρρή τονίζει: "Πεποίθησή μου είναι ότι, όταν μια επιχειρηματική ιδέα είναι καλή, καινοτόμα και ακολουθείται από ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο, χρηματοδότηση είναι εύκολο να βρεθεί. Η εύρεση του κεφαλαίου έπεται. Ποιος δεν θέλει να επενδύσει κάπου, όπου περιμένει πως τα χρήματά του θα έχουν απόδοση;".
Για την ίδια, η ουσία είναι η σύλληψη μιας καλής επιχειρηματικής ιδέας κι ενός καλού σχεδίου υλοποίησης. Τα χρήματα έπονται, εκτιμά.
Η "δύναμη του συν (+)" στην επιχειρηματικότητα
Το φετινό μότο του TEDxThessaloniki, που δέχθηκε καταιγισμό "κλικ" στη live μετάδοσή του στο διαδίκτυο από διάφορες γωνιές της χώρας - και όχι μόνο - ήταν "η δύναμη του συν (+)", μια έννοια καθ' όλα γνωστή για την κυρία Σαρρή, αφού αυτή ήταν και η τελευταία παράγραφος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της ((σ.σ. "Γυναικεία επιχειρηματικότητα: προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας", Rosilli 2012), όπως μας εξηγεί.
Συνεργασία, συνεταιρισμός, συνασπισμός, συνοχή, συνέπεια, συνδιαλλαγή, συν-ανταγωνισμός, συνύπαρξη, συνεισφορά είναι ορισμένες μόνο από τις έννοιες που, κατά την ίδια, εμπεριέχουν τη "δύναμη του συν (+)".
Από τη σκηνή του TEDxThessaloniki 2013, η Ελληνίδα πανεπιστημιακός εστίασε στην επιχειρηματικότητα με τη φιλοσοφική της έννοια. "Το μότο μας είναι ότι όποιος ζει και σκέφτεται επιχειρηματικά μπορεί να προσθέσει ένα 'συν' στην ποιότητα ζωής. Για ένα ποιοτικότερο σήμερα και ένα ακόμη πιο ποιοτικό αύριο. Η επιχειρηματικότητα είναι φιλοσοφία ζωής!" τόνισε.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸