Μα δεν διαβάζουν οι άνδρες στην Ελλάδα


Θεσσαλονίκη
«Μα δεν διαβάζουν οι άνδρες στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε -αστειευόμενος- ο γνωστός βρετανός συγγραφέας, Τζόναθαν Κόου, παρατηρώντας ότι στην εκδήλωση προς τιμήν του που πραγματοποιήθηκε στη 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν κυρίως γυναίκες. Ο Κόου μίλησε για την οικονομική κρίση, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την «καλοήθη» δικτατορία της γραφής, αλλά και το νέο του βιβλίο, που βρίσκεται στα «σπάργανα».

Παραλληλίζοντας την κατάσταση στη χώρα του, τη Βρετανία, και την Ελλάδα επεσήμανε πως «η κρίση είναι παρόμοια», αν και παραδέχθηκε ότι η ελληνική περίπτωση είναι δυσκολότερη και παρατήρησε πως σε τέτοιου είδους καταστάσεις -κρίσης οικονομικής, με προγράμματα και μέτρα λιτότητας- «τα εξτρεμιστικά κόμματα κερδίζουν υποστήριξη».

Ο Βρετανός συγγραφέας υπογράμμισε πως παρατηρείται μια μαζική άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και εκτίμησε πως «αν αναπτύξουμε έλεγχο της εθνικής μας κυριαρχίας θα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα της Ευρώπης, την κατάχρηση της εξουσίας και τη διαφθορά».

Αν και με καθαρή πολιτική ματιά και λόγο «κοφτερό» απέναντι στα πολιτικά δρώμενα στη χώρα του - δεκαετίες τώρα - ο Τζόναθαν Κόου δήλωσε μη επαρκώς ενημερωμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση του κοινού για τον τρόπο που οι ισχυροί του κόσμου αντιμετώπισαν τη χώρα μας.

«Δεν είμαι αρκετά ενημερωμένος [...] Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση, στο έλεος των ισχυρών. Δεν έχω λύση σε αυτό. Αν κοιτάξουμε την ιστορία, θα δούμε ότι είναι μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται» είπε και τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης και συνεργασιών.

Γνωστός επικριτής της Θάτσερ - στο βιβλίο του Τι ωραίο πλιάτσικο περιγράφει τη Βρετανία που ανέδειξε τη Σιδηρά Κυρία ως σύμβολο ενός συλλογικού κακού χαρακτήρα, με σειρά από βρετανικές εικόνες και στερεότυπα - αλλά και για το χιούμορ του, ο Τζόναθαν Κόου αποκάλυψε ένα κοινό μεταξύ τους στοιχείο: «Η Θάτσερ όσο πιο μακριά από την Αγγλία, τόσο πιο δημοφιλής ήταν. Έτσι κι εγώ» είπε.

Ωστόσο, τα κοινά μεταξύ τους στοιχεία φαίνεται να περιορίζονται σ' αυτή και μόνο την επισήμανση, αφού κατά τ' άλλα επανέλαβε την κριτική του για την πολιτική της Θάτσερ («τη διάλυση τόσων μεταποιητικών εταιρειών και τη μετάβαση στην οικονομία των υπηρεσιών») και για τον πρόσφατο θάνατό της δήλωσε πως «ήταν ένα γεγονός που δεν με συγκίνησε, καθώς συμβαίνει σε όλους».

Ο Τζόναθαν Κόου δήλωσε υπέροχα που βρίσκεται στην Ελλάδα και εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη προσέλευση στην προς τιμήν του εκδήλωση - κυρίως γυναίκες, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον συγγραφέα, που με μια δόση χιούμορ έσπευσε να σχολιάσει: «Μα δεν διαβάζουν οι άνδρες στην Ελλάδα;».

Ο Βρετανός συγγραφέας, το επόμενο βιβλίο του οποίου τιτλοφορείται «Expo 58» (με αναφορές στην Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών, το 1958), βρίσκει τη γραφή ένα είδος «καλώς εννοούμενης ή μάλλον καλοήθους δικτατορίας», υπό την έννοια ότι ο ίδιος, ως συγγραφέας, μπορεί να κάνει με τους χαρακτήρες του ό,τι θέλει - σε αντίθεση με την οικογένειά του, όπου, όπως είπε, εφαρμόζει τη δημοκρατία συχνά σε ... βάρος του, αφού οι προτάσεις του συχνά «καταψηφίζονται».

Λίγα λόγια για τον Κόου


Ο Τζόναθαν Κόου γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το 1961.

Σπούδασε στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Γουόρικ. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας The Guardian.

Έγραψε επίσης τα μυθιστορήματα: The Accidental Woman, A Touch of love, Οι Νάνοι του Θανάτου, Το σπίτι του ύπνου, H λέσχη των τιποτένιων, Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ.

Το Τι ωραίο πλιάτσικο! έχει τιμηθεί με το βραβείο John Llewellyn Rhys Prize και στη Γαλλία με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸