Ένας όγκος που ανακαλύφθηκε σε απολιθώματα του είδους Nεάντερταλ, ηλικίας άνω των 120.000 ετών, μπορεί να δώσει στοιχεία στους επιστήμονες για την αρχή του καρκίνου.
Ο όγκος στα πλευρά, που ήταν μη φυσιολογική ανάπτυξη οστών γνωστή ως ινώδης δυσπλασία, είναι σε ευθυγράμμιση με είδος καρκίνου που ανακαλύπτεται στους σύγχρονους ανθρώπους, σημείωσαν οι ερευνητές. Είναι ένας από τους πιο συνήθεις όγκους οστών στους ανθρώπους δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο David Frayer, του University of Kansas, δήλωσε ότι οι αποδείξεις για τον καρκίνο είναι πολύ σπάνιες στα αρχεία των ανθρώπινων απολιθωμάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι οι Νεάντερνταλ που ζούσαν σε περιβάλλον χωρίς μόλυνση ήταν ευάλωτοι στο ίδιο είδος καρκίνου με τους ανθρώπους.
Ο όγκος ανακαλύφτηκε όταν ένα οστό των πλευρών πέρασε από ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία.
Επειδή ο όγκος ανακαλύφθηκε σε ημιτελές είδος, οι επιστήμονες δεν θα μπορούν να εικάσουν πώς ο όγκος επηρέασε την υγεία του Nεάντερταλ.
Ο όγκος αποτέλεσε έκπληξη επειδή οι Nεάντερταλ υπολογίζεται ότι είχαν το μισό προσδόκιμο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων σε ανεπτυγμένες χώρες, που σημαίνει ότι εμφανίζονταν νωρίτερα διάφορες παθήσεις.
Ο Frayer δήλωσε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι επηρεάζουν τον άνθρωπο σε μεγαλύτερη ηλικία και οι περισσότεροι Νεάντερνταλ πέθαναν πριν φτάσουν σε μεγάλη ηλικία.
Επιπλέον οι Nεάντερταλ ζούσαν σε εντελώς διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, επομένως γνωστά καρκινογόνα μπορεί να μην ήταν παρόντα.
Δεν είχαν φυτοφάρμακα, αλλά πιθανόν κοιμόνταν σε σπηλιές με φωτιές, εξήγησε ο Frayer. Πιθανόν εισέπνεαν πολύ καπνό. Επομένως, ο αέρας δεν ήταν εντελώς ελεύθερος από ρυπογόνες ουσίες-αλλά σίγουρα δεν κάπνιζαν τσιγάρα.
Πριν την ανακάλυψη του όγκου οι πιο παλιές αποδείξεις καρκίνου ήταν μεταξύ 1.000 και 4.000 ετών.
Η Kat Arney, του Cancer Research, δήλωσε ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι σύγχρονη νόσος, αλλά υπάρχουν αποδείξεις από οστά και μούμιες ότι είναι πολλών χιλιάδων ετών. Η ανακάλυψη δεν είναι εντελώς έκπληξη, παρόλο που τα ευρήματα είναι πολύ σπάνια, αλλά βοηθά να χυθεί φως στην πολύπλοκη ιστορία του καρκίνου σε ανθρώπους και στους αρχαίους συγγενείς τους.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'PLoS ONE'.
Πηγές: 'PLoS ONE'.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου