Πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι νομίζαμε φαίνεται ότι είναι η «χημεία» της γεύσης, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. Όπως είδαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας.
Στη «γευσιγνωστική» μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν σε τρία πειράματα, με ζητούμενο να διαπιστωθεί πώς ακριβώς ο τύπος του μαχαιροπίρουνου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης.
Από τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες, φάνηκε ότι το τυρί είχε πιο αλμυρή γεύση όταν τρωγόταν απευθείας με μαχαίρι, από ό,τι όταν τρωγόταν με πιρούνι, κουτάλι ή οδοντογλυφίδα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθελοντών, το γιαούρτι ήταν πιο γλυκό όταν τρωγόταν με λευκό κουταλάκι, από όταν τρωγόταν με μαύρο. Ακόμα, όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να φάνε γλυκό με μικρό κουταλάκι δήλωναν ότι καταλάβαιναν εντονότερα τη γλυκιά γεύση, από όταν χρησιμοποιούσαν μεγάλο κουτάλι ή πιρούνι.
«Ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε το φαγητό αποτελεί μια πολυαισθητική εμπειρία, που αφορά τη γεύση, την υφή της τροφής στο στόμα μας, το άρωμά της όπως και την εικόνα της» εξηγούν οι ειδικοί Δρ Τσαρλς Σπενς και Δρ Βανέσα Χαράρ.
«Προτού ακόμη φάμε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας έχει διαμορφώσει μια κρίση, η οποία επηρεάζει την γενικότερη γαστριμαργική μας εμπειρία» προσθέτουν οι επιστήμονες.
«Εμπλέκονται δηλαδή πολύ περισσότερα στοιχεία από εκείνα που εμφανίζονται στο πιάτο. Πολλά πράγματα που μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζαμε ότι δεν παίζουν ρόλο, τελικά παίζουν ρόλο στο παιχνίδι της γεύσης» αναφέρουν.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Βρετανών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Flavour».Βήμα Science
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου