Cocktail blog

Η εργασία σε ενιαίους χώρους μειώνει την παραγωγικότητα

Οι ενιαίοι χώροι εργασίας όπου πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πλάι στον άλλο, χωρίς διαχωριστικά δεν είναι και πολύ καλή ιδέα τελικά, σύμφωνα με νέα σκανδιναβική έρευνα.
Αναλυτικότερα, η μελέτη της «Σκανδιναβικής Επιθεώρησης Εργασίας, Περιβάλλοντος και Υγείας» ανέδειξε δύο βασικά μειονεκτήματα της συγκεκριμένης πρακτικής, τη μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και την αύξηση των αναρρωτικών αδειών.

Τα γιατί και τα πώς
Αυξημένες μέχρι και σε ποσοστό 62% είναι οι μέρες που λαμβάνουν ως αναρρωτική άδεια οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ενιαίους χώρους όπου διευκολύνεται η μετάδοση των ιών, σε σχέση με εκείνους που εργάζονται μόνοι τους, σε κλειστούς χώρους.
Παράλληλα, και η παραγωγικότητα των υπαλλήλων που «συμβιώνουν» σε διπλανά γραφεία με συναδέλφους τους είναι μειωμένη, σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων Virginia State και North Carolina State. Τα ευρήματα της μελέτης αναφέρουν ότι εκείνοι που εργάζονται σε ενιαίο εργασιακό περιβάλλον δεν έχουν κίνητρο, δε λαμβάνουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους κι επίσης νιώθουν ότι τους λείπει η ιδιωτικότητα στο χώρο εργασίας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη αποδοτικότητα σε συνδυασμό όμως με το θόρυβο που προκαλεί ο συνωστισμός πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο και ο θόρυβος που προκαλείται από τις συζητήσεις των άλλων, τα τηλέφωνα που χτυπούν, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται, ακόμη και ο θόρυβος των μηχανημάτων τούς αποσπούν την προσοχή και τους αποπροσανατολίζουν.
Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι η εργασία σε ενιαίους χώρους ευνοεί τη δημιουργικότητα και την ανταλλαγή ιδεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: