Cocktail blog

Τα ζευγάρια που δε μαλώνουν ζουν περισσότερο

Οι συχνοί καβγάδες δεν κάνουν καλό στην υγεία των παντρεμένων ζευγαριών. Αντίθετα, μια ήρεμη οικογενειακή ζωή προσθέτει χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει επιστημονική έρευνα η οποία διήρκεσε δύο δεκαετίες.
Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.700 ζευγάρια πραγματοποιήθηκε από το Brigham Young University της Utah και συμπεριλαμβάνει «μετρήσεις» τόσο για τη φυσική κατάσταση των συζύγων όσο για την ευτυχία και την ποιότητα της ζωής τους. Βρέθηκε, λοιπόν, πως όσο περισσότεροι ήταν οι καβγάδες τόσο χειρότερη ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Πώς η ευτυχία επιδρά στην υγεία
Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους άντρες και τις γυναίκες που συμμετείχαν να αξιολογήσουν την υγεία τους, επιλέγοντας ανάμεσα από βαθμίδες που ξεκινούσαν από το χαρακτηρισμό «κακή» και κατέληγαν στο «εξαιρετική». Οι επιστήμονες εξηγούν πως ένας ευτυχισμένος γάμος επιδρά θετικά στην υγεία, μέσα από το ειλικρινές ενδιαφέρον του ενός συζύγου για τον άλλο. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι πιθανό να μοιράζονται δραστηριότητες, όπως να αθλούνται παρέα ή να μαγειρεύουν μαζί και να τρώνε πιο υγιεινά. Άλλη μία ευεργετική συνέπεια ενός ευτυχισμένου γάμου είναι και το γεγονός ότι οι σύζυγοι απολαμβάνουν περισσότερο τον ύπνο τους, ως αποτέλεσμα του λιγότερου στρες, ενώ συχνά πείθουν ο ένας τον άλλο να αποφύγει τις κακές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της έρευνας, Rick Miller, το πόσο ευτυχισμένος είναι ένας γάμος «αντανακλάται» και στα ετήσια ιατρικά έξοδα των συζύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: