Cocktail blog

Η Toyota σχεδιάζει οχήματα υδρογόνου μέχρι το 2015

Στο Σαλόνι του Τόκιο θα παρουσιάσει η Toyota ένα όχημα υδρογόνου με υβριδική τεχνολογία, με στόχο να αναπτύξει τη γκάμα των «πράσινων» μοντέλων της μέχρι το 2015.Σύμφωνα με πληροφορίες, η Toyota θα συμμετέχει στο συνέδριο του Aspen στην Αμερική (τον Ιούλιο), προκειμένου να παρουσιάσει τις ιδέες της και να ανταλλάξει απόψεις με ειδικούς, πάνω στο θέμα των εναλλακτικών καυσίμων κίνησης. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η ιαπωνική φίρμα εργάζεται πάνω σε ένα project οχήματος με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου (FCV-R), το οποίο κάνει χρήση και της υβριδικής τεχνολογίας (FCHV-adv). Πιο πολλά τεχνικά θέματα, δεν έγιναν γνωστά, όμως αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι η εταιρεία θα
παρουσιάσει επίσημα στο Σαλόνι αυτοκινήτου στο Τόκιο, τον Νοέμβριο, ένα τέτοιο όχημα.
Ήδη από το 2011 μας είχε προϊδεάσει ότι επεξεργάζεται σχέδια και προοπτικές πάνω σε εναλλακτικές μορφές κίνησης, με το εικονιζόμενο πρωτότυπο. Αλλωστε, μέχρι στιγμής είναι η εταιρεία που έχει πουλήσει 5 εκατ. υβριδικά οχήματα, ανά τον πλανήτη.
Ένα τέτοιο όχημα, που θα καίει και υδρογόνο, θα είναι ένα επαναστατικό γεγονός, κατά τους ιθύνοντες, το οποίο θα πυροδοτήσει εξελίξεις στην αυτοκίνηση. Ωστόσο, ακόμα υπάρχει μακρύς δρόμος, καθώς αυτή η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα ακριβή, με αποτέλεσμα ένα υποτιθέμενο μοντέλο παραγωγής να στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον το λανσάρισμα ενός οχήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου, από την Toyota (όσο κι αν φιλοδοξεί ότι θα γίνει μέχρι το 2015), μάλλον κρίνεται ως πολύ αισιόδοξο σενάριο από τους ειδικούς κι ας θέλει να ανταγωνιστεί τις ηλεκτροκίνητες εκδόσεις που ετοιμάζει η BMW ή τα E.V. της Tesla.

Πάντως, παραμένει σοβαρή κι υπεύθυνη η προσπάθεια που καταβάλει η ιαπωνική εταιρεία και δίνει πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον, τόσο στην ανεύρεση εναλλακτικών καυσίμων, όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης των εκπομπών CO2.
Γι αυτό υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν ιδέες ακόμα και για ένα ηλεκτροκίνητο RAV-4 (E.V.), ή το Lexus LS, τα οποία θα δούμε, κατά την Toyota, σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: