Οι καλλιτέχνες προστατεύονται περισσότερο από το Alzheimer

Νευρολόγοι στο St. Michael's Hospital, του Τορόντο, ανακάλυψαν ότι καλλιτέχνες που υποφέρουν από αγγειακή άνοια μπορεί παρόλα αυτά να μπορούν να σχεδιάζουν αυθόρμητα και από μνήμης, ενώ δεν μπορούν να ολοκληρώσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Ο ερευνητής Dr. LuisFornazzari, του St. Michael’sHospital, ανακάλυψε ότι υπάρχει δυσανάλογη σχέση μεταξύ του βαθμού με τον οποίο οι καλλιτέχνες χάνουν μέρος της μνήμης, του προσανατολισμού και των καθημερινών νοητικών λειτουργιών, ενώ ταυτόχρονα μέρος της τέχνης τους διατηρείται.
Πρόσθεσε ότι οι καλλιτέχνες είναι καλύτερα προστατευμένοι. Λόγω της τέχνης τους ο εγκέφαλος είναι καλύτερα προστατευμένος από νόσους όπως το Alzheimer, η αγγειακή άνοια, ακόμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Έχουν μεγαλύτερο απόθεμα στον εγκέφαλο για να δίνει λειτουργίες.
Γνωρίζουμε με βάση έρευνες της νευροεπιστήμης ότι η τέχνη σε πολλές από τις μορφές της χρησιμοποιεί διαφορετικές λεωφόρους νευρώνων στον εγκέφαλο για να επιτελέσει το έργο της. Η δραστηριότητα, το ταλέντο και η τέχνη δίνουν απόθεμα όταν ο εγκέφαλος το χρειάζεται.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Canadian Journal of Neurological Sciences’, εστιάζει στα τελευταία χρόνια της Mary Hecht, γλύπτριας που μπορούσε αυθόρμητα να σχεδιάζει λεπτομερώς πρόσωπα από μνήμης παρά την ύπαρξη σοβαρής αγγειακής άνοιας.
Ο Fornazzari δήλωσε ότι η Mary Hecht είναι αξιοσημείωτο παράδειγμα του πώς οι καλλιτεχνικές ικανότητες διατηρούνται παρά την εκφύλιση του εγκεφάλου και την απώλεια στις καθημερινές λειτουργίες μνήμης.
Η Hecht, πέθανε τονΑπρίλιο του 2013 στην ηλικία των 81. Βρισκόταν σε αμαξίδιο λόγω προηγούμενων εγκεφαλικών επεισοδίων. Μπορούσε να πει τι ώρα είναι, να ονομάσει ορισμένα ζώα ή να θυμάται λέξεις οι οποίες τις ζητήθηκαν.
Ενώ ζωγράφιζε και έδειχνε τα έργα της στο ιατρικό προσωπικό, μιλούσε χωρίς δισταγμό για την τέχνη.
Η Dr. Corinne Fischer, διευθύντρια στο St. Michael's Hospital, δήλωσε ότι είναι το πιο χτυπητό παράδειγμα του βαθμού διατήρησης των καλλιτεχνικών ικανοτήτων που έχει δει στην κλινική.
Ο Fornazzari δήλωσε ότι λεπτομέρειες από προηγούμενα περιστατικά ασθενών που υποφέρουν από το Alzheimer, περιλαμβανομένου ενός μουσικού που μπορούσε ακόμα να παίζει πιάνο και να μαθαίνει νέα μουσική, επίσης περιλήφθησαν στην έρευνα. Πρόσεξε, για παράδειγμα, ότι ορισμένοι καλλιτέχνες έχασαν την ικανότητα ομιλίας. Αλλά ταυτόχρονα η τέχνη είχε διατηρηθεί. Αυτό παρατηρήθηκε σε ζωγράφους και μουσικούς.
Ο Fornazzari πιστεύει οι εκπαιδευτές να λάβουν σοβαρά υπόψη την έρευνα και να ενθαρρύνουν τα σχολεία να διδάσκουν τέχνες-γλυπτική, ζωγραφική ή μουσική-παρά να τις περικόπτουν.
Η τέχνη διευρύνει το πνεύμα, δήλωσε. Θα πρέπει να διδάσκεται στον καθένα. Είναι καλύτερη από πολλά φάρμακα και το ίδιο σημαντική με τα μαθηματικά ή την ιστορία..iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸