Cocktail blog

Πάργα, ο καθρέφτης των ιόνιων νήσων

Σαν το είδωλο των ιόνιων νήσων που κοιτούν στον καθρέφτη, ενδεδυμένη με το νησιώτικο μανδύα και φανερά επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική, μοιάζει με νησί προσκολλημένο στη στεριά. Η Πάργα, χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από το ενετικό κάστρο, προπύργιο των Σουλιωτών και των Παργινών που μάχονταν για την ελευθερία, ελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.


Οι έντονες εναλλαγές χρωμάτων των σπιτιών, τα στενά σοκάκια, η παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική, το λιμανάκι με τα σκάφη, η «σκιά» του επιβλητικού κάστρου, η αντανάκλαση του φωτισμού τη νύχτα στα ολοκάθαρα νερά, δίνουν στην πόλη έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Πρόκειται για την αρχαία Τορύνη του Πτολεμαίου και του Πλούταρχου, που αργότερα ονομάστηκε Παράγειρος ή Παραγαία, σύμφωνα με μία εκδοχή από τη σλαβική λέξη parg, που σημαίνει λιμάνι, και από την οποία πήρε τη σημερινή ονομασία.

Αξιοθέατα

Οι επιλογές αστείρευτες. Παραλίες, κρυμμένες σε μικρούς κολπίσκους, ευκαιρίες για εναλλακτικές διακοπές, βόλτες σε βενετσιάνικα κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες, καταδύσεις και σύντομη γνωριμία με τα εφάμιλλης ομορφιάς νησιά Παξούς και Αντίπαξους, αλλά και το νησάκι της Παναγιάς, όπου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία με το χαρακτηριστικό καμπαναριό και ένα πανέμορφο γαλλικό κάστρο. Με εκπληκτική θέα στα νησιά του Ιονίου, είναι χτισμένο το κάστρο του Αλή Πασά σε ένα ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Ανθούσα και Αγιά. Χτίστηκε το 1814, με στόχο να αποτελέσει το ορμητήριο του Αλή Πασά κατά την πολιορκία της Πάργας.

Στα δυτικά της πόλης, στο ακρωτήριο Χελαδιό, υπάρχει η Μονή των Βλαχερνών, μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με ψηλό καμπαναριό που σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακούγονταν από απόσταση 12 μιλίων. Αξιόλογες είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (πολιούχος Πάργας), των Δώδεκα Αποστόλων όπου βρίσκονται τα ιερά κειμήλια της Πάργας, ενώ και το Εκκλησιαστικό Μουσείο παρουσιάζει μια πλούσια συλλογή.

Παραλίες

Η διασημότερη παραλία της Πάργας είναι αναμφισβήτητα ο Βάλτος, μία τεράστια αμμώδης παραλία που βρίσκεται πίσω από το Κάστρο. Το Κρυονέρι, μία μικρή καθαρή αμμουδιά, είναι λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της Πάργας, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται η ήσυχη παραλία του Πίσω Κρυονερίου. Ανατολικά της Πάργας απλώνεται η παραλία Λίχνος, μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον, δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια, ιδανικά για εξερεύνηση, ενώ ακολουθεί ο κόλπος του Αϊ-Γιαννάκη, όπου αναβλύζει γλυκό νερό από μία υποβρύχια πηγή. Το Σαρακήνικο είναι μία οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Υπάρχουν παραλίες που προσεγγίζονται μόνον από τη θάλασσα, όπως ο Αγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγωνιά.

Εθιμα καλοκαιριού

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται την παραμονή και ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, τα Παργινά ή Κανάρεια. Στις 14 Αυγούστου στο νησάκι της Παναγίας στήνεται ένα λαϊκό γλέντι με τοπική παραδοσιακή μουσική. Στις 15 Αυγούστου αναβιώνει η «βαρκαρόλα», ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων στην ελεύθερη πλέον πόλη της Πάργας.

Τοπικά προϊόντα

Το κλίμα και η σύσταση του εδάφους εξασφαλίζουν φίνο άρωμα και υπέροχη γεύση στο ελαιόλαδο, ενώ στην περιοχή παρασκευάζονται σαπούνι, αρωματικά βότανα, ούζο, λικέρ, κουμ κουάτ.

Διαμονή

Με μόνον 30 ή 40 ευρώ το δίκλινο μπορεί να φιλοξενηθεί κάποιος στην Πάργα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, που αριθμούν περίπου 3.000 κλίνες, σύμφωνα με εκπροσώπους της Ενωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων.

Χρήσιμα τηλέφωνα

- Λιμεναρχείο Πάργας: 26840/31227
- Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων και Διαμερισμάτων: τηλ. 26840/32189, 31443, 31145
- Ενωση Ξενοδόχων Πάργας: https://www.facebook.com/pargahoteliers
- Για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή μπορείτε να ενημερωθείτε από τον «Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικό Χάρτη του Νομού Πρεβέζης» στο διαδικτυακό τόπο
http://preveza-culture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: