Cocktail blog

Αέριο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια σεισμών συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Μια νέα μελέτη δείχνει πως οι σεισμοί μπορούν να συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη από την απελευθέρωση αερίων  από τον πυθμένα των ωκεανών.
Η μελέτη, που διενεργήθηκε από γερμανούς και ελβετούς επιστήμονες, εκτιμά ότι οι τεράστιες ποσότητες μεθανίου ειναι κλειδωμένα  στα πατώματα των υφαλοκρηπίδας της Γης.
Το μεθάνιο είναι ένα αέριο , 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά λιγότερο άφθονο στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας σεισμός που συνέβη το 1945 στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα απελευθεροσε περισσότερα από επτά εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεθανίου στη θάλασσα.
Μια εκτίμηση στην εργασία τους, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, ανέφερε ότι περίπου 7,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεθανίου είχαν διαφύγει, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Χημικές ενδείξεις μιας μεγάλης κλίμακας απελευθέρωσης μεθανίου προκύψε από την ανάλυση των ιζημάτων Βόρειας Αραβικής Θάλασσας το 2007.
Πιο θερμές θάλασσες ωκεανών θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ακόμη περισσότερο μεθάνιο από τα παγωμένα. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι μια μαζική απελευθέρωση του μεθανίου στον ωκεανό ,περίπου 183 εκατομμύρια χρόνια πριν, οδήγησε στην εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: