Cocktail blog

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε σχολές με μεγάλη ζήτηση

Τέλος πήρε σήμερα η αγωνία χιλιάδων μαθητών της Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2012 – 2013 και όσων από παλαιότερες χρονιές συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Τεράστια είναι η πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, δηλαδή ιατρικές και νομικές, ενώ την άνοδο πήραν οι βάσεις μόνο στις στρατιωτικές και στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα.

Εντυπωσιακή «βουτιά» έκανε η Ιατρική Σχολή Αθηνών, πέφτοντας για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω από τα 19.000 μόρια!
Γενική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) καταγράφεται φέτος, ενώ ανοδικά κινήθηκαν βάσεις στις στρατιωτικές σχολές με εξαίρεση της σχολές Ικάρων και Ευελπίδων που έμειναν σταθερές. Ανοδο παρουσίασαν, επίσης οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.
Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα. Εντυπωσιακή ήταν η πτώση και στις οικονομικές σχολές.
Καθοδική ήταν η πορεία των βάσεων στις νομικές σχολές (στην Αθήνα η μείωση ήταν της τάξης των 408 μορίων), καθώς και στις πολυτεχνικές σχολές (959 μόρια ήταν η πτώση στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Αθήνας).
Το ρεκόρ πτώσης σημειώθηκε στη Σχολή Ιταλικής Γλώσσης και Φιλολογίας (5.023) μόρια, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σε σχολή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων χωρίς ειδικά μαθήματα εισαγωγής καταγράφηκε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1809 μόρια).
Αντίθετα, ρεκόρ ανόδου σημείωσε η Μουσική Σχολή Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής εκτοξεύθηκε κατά 6.670 μόρια.
Συνολικά 28 τμήματα έμειναν σταθερά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν φέτος και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις της «Αθηνάς» που δεν είναι συγκρίσιμα, σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους).
Συνολικά 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%).
Στα ΤΕΙ καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, με τα τμήματα «πρώτης γραμμής» να καταγράφουν άνοδο. Αντίθετα σε άλλα τμήματα έχουμε εφέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν τα Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση κοντά στα 4000 μόρια).
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι).
Στο σύνολο των πανεπιστημίων, των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών, των ΤΕΙ, των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι λυκείου (ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός εισαχθέντων ήταν 80.615).
Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ, ομάδα Α΄), ενώ τ 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.
Συγχαρητήρια από τον υφυπουργό Παιδείας
Τα συγχαρητήριά του στα παιδιά που πέτυχαν στις εξετάσεις αλλά και τις οικογένειες τους, απεύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. «Για όλους αυτούς που, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν, θέλω να τους θυμίσω απλά, ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μόνο μία από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ζωή, και πως αν έχουν πίστη είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν τον τελικό τους στόχο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, γιατί κατάφεραν να εργαστούν εκτός τυπικού ωραρίου για να έχουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα», ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, 104.000 μαθητές υπέβαλλαν μηχανογραφικό δελτίο και από αυτούς οι 71.000 πέτυχαν σε κάποια σχολή.
Οι υποψήφιοι μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα στη βάση δεδομένων του υπουργείου Παιδείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://results.minedu.gov.gr
Αναλυτικά οι βάσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια: