Το ελληνικό μάρμαρο εμπνέει

 Με στόχο την παραγωγή πρωτότυπων έργων σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής -κυρίως με μάρμαρο- και τη δημιουργία διεθνούς αγοράς για αυτή, μέσα από ιδιωτική επένδυση, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρωτοβουλία του συλλέκτη και αντικέρ Σταύρου Μυρωνίδη την πρωτοβουλία «Greek Marble Initiative.
Η πρωτοβουλία αναλαμβάνει σειρά δράσεων προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής σε μάρμαρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σαν πρώτο βήμα αγοράστηκαν εκατοντάδες τόνοι εκλεκτό ελληνικό γλυπτικό μάρμαρο και υπάρχει μια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς κάθε γλύπτη που εργάζεται σε μάρμαρο να δείξει έργα του και να καταθέσει πρόταση συμμετοχής στην πρωτοβουλία. Το πρότζεκτ δεν έχει περιορισμένη διάρκεια, αλλά θα συνεχιστεί ώσπου οι κλιματολογικές συνθήκες να ανακόψουν την ροή των υπαίθριων εργασιών.

Οι νέες προσθήκες καλλιτεχνών στο φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ περιλαμβάνουν τον γνωστό Βούλγαρο γλύπτη Kamen Tanev και τη σύζυγο του, επίσης γνωστή γλύπτρια και ζωγράφος Albena Mihaylova, οι οποίοι ήδη έχουν προσέλθει στο δυναμικό της Greek Marble Initiative. Οι δύο γλύπτες -ζεύγος στην ζωή αλλά όχι στην τέχνη- εργάζονται ανεξάρτητα και το προσεχές χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί να παράγουν σειρά πρωτότυπων γλυπτών τους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την διεθνή ανάδειξη του ελληνικού γλυπτικού μαρμάρου.
Βιογραφικό καλλιτεχνών
Ο Kamen Tanev γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Βουλγαρία. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας από όπου αποφοίτησε το 1998 με δίπλωμα γλύπτη, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα Master στην Γλυπτική στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει χρηματίσει Λέκτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου της Σόφιας για 2 χρόνια από το 2005. Έχει συμμετάσχει σε πλειάδα συμποσίων γλυπτικής σε όλο τον κόσμο και τιμηθεί με διεθνή βραβεία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το 1st International Public Art Festival of Mudanjiang Jingpo Lake 2011, στην Κίνα. Έργα του έχει εκθέσει και πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Βουλγαρία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ινδία, την Ταϋλάνδη και την Γουατεμάλα, και έχει στο ενεργητικό του δύο ατομικές εκθέσεις, στην Βουλγαρία. Μνημειακά γλυπτά του (περισσότερα από 30) βρίσκονται στην Βουλγαρία, την Ελλάδα (στο Διδυμότειχο, και την Κεραμωτή Καβάλας), στην Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Αίγυπτο, την Τουρκία κ.α.

Η Albena Mihaylova είναι Βουλγάρα γλύπτρια και ζωγράφος, γεννήθηκε στο Targovishte, Βουλγαρία, το 1966, τώρα ζει στη Σόφια και εργάζεται στη Σόφια και σε όλο τον κόσμο. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Σόφιας, και κατέχει πτυχίο στην Fresco και τη ζωγραφική. Έχει δείξει τα έργα της σε 14 ατομικές εκθέσεις από το 1995 μέχρι το 2010 στη Βουλγαρία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών που έχει δείξει τα έργα της στη Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸