Αν κάποιος έλεγε πριν από μερικά χρόνια στον «παρ' ολίγον πρωθυπουργό της χώρας» Ακη Τσοχατζόπουλο ότι θα βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με τον εισαγγελέα να τον παραλληλίζει ακόμη και με τους παρακρατικούς που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία Λαμπράκη, θα φάνταζε τουλάχιστον... παρανοϊκός! Κι όμως, το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου δέχεται «πυρ ομαδόν» από τις δικαστικές αρχές και βρίσκεται ενώπιον μιας βαριάς ποινής κάθειρξης που θεωρείται βέβαιο ότι θα του επιβληθεί για την υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστική
άλλωστε η πρόταση του εισαγγελέα να καταδικαστεί και να εγκλειστεί διά βίου στη φυλακή.Ο εισαγγελέας Παν. Παναγιωτόπουλος ξεκίνησε την αγόρευσή του αναφερόμενος στη δίκη των πρωταιτίων του απριλιανού πραξικοπήματος κατά την οποία η έδρα είχε στηλιτεύσει τη στάση των κατηγορουμένων «γιατί κατέλυσαν τη δημοκρατία, το δημοκρατικό πολίτευμα και περιφρόνησαν τον άνθρωπο». «Ολα αυτά μου φέρνουν στο νου μία άλλη ανακριτική διαδικασία, για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη. Δεν παρομοιάζω βέβαια τις δύο υποθέσεις, αλλά το λέω για τις μη πειστικές απαντήσεις που έδωσαν οι κατηγορούμενοι και την.. απουσία μνήμης». Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα φωνάζοντας στο δικαστήριο: «Γίνεστε υβριστής. Ολα έχουν όρια. Τι δουλειά έχει εδώ μέσα η δολοφονία Λαμπράκη;».
Το «σφυροκόπημα» από τους δύο εισαγγελείς της έδρας, Γεωργία Αδειλίνη και Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, εντάθηκε, καθώς ανέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Ακης Τσοζατζόπουλος έχασε το... μέτρημα, όσον αφορά τις μίζες που φέρεται να εισέπραξε. «Πήρε τόσες μίζες που δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να τις υπολογίσει. Πήρε μίζες με τσάντες, με βαλίτσες, με επιταγές, από λογαριασμό σε λογαριασμό, από εταιρία σε εταιρία, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι, πακτωλό χρημάτων. Επέδειξε –τόνισε η εισαγγελέας– αλαζονεία και περιφρόνηση στους θεσμούς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας κ. Αδειλίνη.
Οργή
Ηταν τέτοια η ένταση και η οργή κατά του Ακη που κάποιοι, όταν αγόρευε ο εισαγγελέας, κ. Παναγιωτόπουλος, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν τον άκουσαν να λέει πως «οι κατηγορούμενοι διέπραξαν ύβρη, καταλύσαντες τη δημοκρατία, καταργήσαντες τον νόμο και περιφρονώντας τον άνθρωπο» και ευχήθηκε για τον Ακη Τσοχατζόπουλο «να καταδικαστεί και να εγκλειστεί διά βίου στη φυλακή». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τούς ζήτησε να σταματήσουν φωνάζοντας «ντροπή σας, δεν είναι θέατρο εδώ» και ο εισαγγελικός λειτουργός συνέχισε την αγόρευσή του, απαξιώνοντας πλήρως τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Τσοχατζόπουλος εγκατέστη στη θέση αυτή για να υπηρετήσει το λαό και όχι για να αυξήσει την περιουσία του. Η δωροληψία πολιτικών και η ανηθικότητα βρίσκουν εμπόδιο και φρούριο την ελληνική δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πρέπει να ρίξει βαρύ τον πέλεκυ σε όσους αποδειχτεί ότι έκλεψαν, πλούτισαν και ασέλγησαν στη θέση που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία».
Οταν από την έδρα ο εισαγγελέας ανέφερε ότι «η δίκη δεν είναι πολιτική», ο Ακης Τσοχατζόπουλος αντέδρασε: «Περιεχόμενο πολιτικών αποφάσεων είναι όλα αυτά», είπε για να πάρει την απάντηση από τον εισαγγελέα: «Βρίσκεστε εδώ, πρέπει να το συνειδητοποιήσετε, γιατί διαπράξατε βαρύτατα εγκλήματα. Ατιμωτικά, εις βάρος της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού».
Πού πήγε ο «πακτωλός χρημάτων»
Οι δύο εισαγγελείς μετά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας εντοπίστηκαν... ψίχουλα συγκριτικά με τον «πακτωλό» χρημάτων που διακινήθηκε ως μίζες. «Βρέθηκαν ελάχιστα μπροστά σε αυτά που παράνομα έχει αποκτήσει», ανέφερε η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη. «Ποιος ξέρει σε ποιες μυστικές κρύπτες είναι καλά φυλαγμένα τα εκατομμύρια ευρώ», επισήμανε ο δεύτερος εισαγγελέας της έδρας κ. Παναγιωτόπουλος. Οπως είπε, χαρακτηριστικά, ο εισαγγελέας, «μέσα σε ενάμιση μήνα, ο εν ενεργεία υπουργός Αμυνας αγοράζει πέντε ακίνητα συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου 940 εκατομμυρίων δραχμών. Και ερωτάται: πόθεν όλος αυτός ο πακτωλός των χρημάτων;».
Η συγγνώμη του Ακη
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του τοποθέτησης στη δίκη για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος, απευθυνόμενος στο λαό και τον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο πορευτήκαμε τόσα χρόνια», ζήτησε συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, για όσα βιώνει τώρα η χώρα με την «οικονομική χρεοκοπία».
Οπως είπε ο πρώην υπουργός, «αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη απέναντι σ' αυτόν το λαό, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορες ηγεσίες Παπανδρέου, Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, με τον οποίον το γυαλί ράγισε. Οδηγηθήκαμε σε οικονομική χρεοκοπία. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα. Και φορτωθήκαμε εξοντωτικές ποινές από τους δανειστές μας. Ο κόσμος, όσο χαμηλά και να πέσει, έχει τη δύναμη να ξανασηκωθεί. Εγώ χρεώνομαι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους την ευθύνη που μου αναλογεί και τους καλώ να δεχτούν τη συγγνώμη μου, γιατί αυτό που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός λίγοι μπορούν να πουν ότι είναι μακριά από τις ευθύνες. Ο καθένας προσωπικά έχει την ευθύνη του», δήλωσε ο πρώην υπουργός, ο οποίος υποστήριξε πως επί 40 χρόνια, που ασχολήθηκε με την πολιτική, «υπηρέτησε και ποτέ δεν έβλαψε το δημόσιο συμφέρον».
Ωστόσο, νωρίτερα στην απολογία του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του. Υποστήριξε ότι η σκευωρία ξεκίνησε το 2010 από τους «προσκυνητές» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, και έκανε λόγο για σχέδιο «εξόντωσης εσωκομματικού αντιπάλου με πολιτικές διώξεις».
Αναφέρθηκε στην επιτροπή πληροφοριών και την ΕΥΠ! «Αναμείχθηκε μάλιστα και η ΕΥΠ και συνεργάσθηκε με την υπηρεσία του προέδρου. Να δείτε μέχρι πού έφτασαν για να με εξοντώσουν. Είναι συγκλονιστικό για έναν άνθρωπο σαν και εμένα που ήμουν 40 χρόνια στην πολιτική να ακούγεται ότι έχω δωροδοκηθεί. Δεν έχω τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχω έμβασμα, δεν έχω ιδιοκτησία, δεν έχω τίποτα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ακης Τσοχατζόπουλος!
«Να κηρυχθούν ένοχοι οι 17 από τους 19 κατηγορουμένους»
Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, εκτός από δύο, πρότεινε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της. Στην αγόρευσή της ζήτησε να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών, ο Παντελής Ζαχαριάδης και ο Σπύρος Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος κατ' επάγγελμα οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νικόλαος Ζήγρας, Γιώργος Σαπχατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ιωάννης Σμπώκος, Βασιλική Σταμάτη, Μαρία- Ταλίτα Τσεκούρα, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και Γεώργιος Κωνσταντάτος. Χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ' επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος, γεγονός που μειώνει την ποινική τους μεταχείριση, οι Νικόλαος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Φώτιος Αρβανίτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και Νικόλαος Καρατζάς, για τους οποίους έκρινε πως είχαν «ευκαιριακή σχέση με εγκλήματα του Ακη Τσοχατζόπουλου».agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου