Cocktail blog

Σπήλαια Β. Ελλάδας

Ταξίδι στο μακρινό παρελθόν μέσα σε υποβλητική ατμόσφαιρα, σε ένα παιχνίδι φωτός και σκιών με σχήματα που έχουν φιλοτεχνηθεί με το πέρασμα εκατομμυρίων ετών, επιφυλάσσει η ξενάγηση στα σπήλαια της Βόρειας Ελλάδας. Η επαφή με το μυστηριώδες περιβάλλον και η απόλυτη ησυχία που επικρατεί προκαλούν δέος στον επισκέπτη, που μένει έκθαμβος μπροστά στην... υπόγεια έκφραση της δημιουργικότητας της φύσης.
Ενας επιστήμονας θα έλεγε απλώς ότι τα σπήλαια σχηματίζονται από το πέρασμα του νερού μέσα από ασβεστολιθικά πετρώματα και καθώς αυτά επικρατούν στην Ελλάδα δεν είναι περίεργο που είναι προικισμένη με τόσο πολλά και τόσο εντυπωσιακά. Ωστόσο, η εξήγηση αυτή είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει το μεγαλείο των αρχιτεκτονημάτων που κρύβει η ελληνική γη στα σπλάχνα της. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς αυτοί που δεν ξεχνούν να επισκεφτούν και κάποιο σπήλαιο που είναι κοντά στον τόπο των διακοπών τους.

Η ξενάγηση συνήθως διαρκεί μισή με μία ώρα, οπότε δε χρειάζεται να θυσιάσετε και πολύ χρόνο, ενώ μπορείτε να την εντάξετε ακόμη και στο πρόγραμμα μιας μονοήμερης εκδρομής. Μια πρακτική συμβουλή: πάρτε μαζί σας ένα ελαφρύ πανωφόρι, όχι μόνο για τη σταθερά χαμηλή θερμοκρασία αλλά και για τις σταγόνες που μπορεί να πέφτουν από τους σταλακτίτες. Πάντως, στα περισσότερα σπήλαια της Ελλάδας θα βρείτε μια αναφορά στους αείμνηστους Γιάννη και Αννα Πετροχείλου, που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 1950 και έχουν προσφέρει στην εξερεύνηση και αξιοποίηση πολλών από αυτά.


Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών

Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. από το ομώνυμο χωριό του νομού Σερρών, στη θέση Πετρωτό. Για να το επισκεφτείτε δε χρειάζεται να έχετε καλή φυσική κατάσταση, καθώς είναι επίπεδο και η διαδρομή πολύ εύκολη, ενώ υπάρχει και δυνατότητα πρόσβασης για ΑμΕΑ. Διαθέτει πλούσιο στολισμό από κολόνες, κατάλευκους αλλά και κατακόκκινους σταλακτίτες. Υπάρχουν επίσης αρκετοί εκκεντρίτες (είδος σταλαγμιτών με ανώμαλη ανάπτυξη) και ελικτίτες (σταλακτίτες με ελικοειδή ανάπτυξη). Το σπήλαιο καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 25.000 τ.μ. και έχει μήκος 3.000 μέτρων. Είναι άψογα αξιοποιημένο τουριστικά κι έτσι, μετά την ξενάγηση στα περίπου 1.000 μέτρα των διαδρόμων, θα ξεκουραστείτε στο αναψυκτήριο που υπάρχει απέξω, σε ένα ιδιαίτερα όμορφο περιβάλλον με πολύ πράσινο.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2324082045 και στο www.alistraticave.gr.


Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, που δεσπόζει πάνω από το Κιλκίς, και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925, κατά τις εργασίες λατομείου πέτρας, και είναι ανοιχτό στο κοινό από το 1986. Καλύπτει έκταση 1.000 τ.μ. και η διαδρομή της ξενάγησης είναι περίπου 500 μέτρα. Οι διάδρομοι είναι στενοί και δαιδαλώδεις και υπάρχουν πολλά ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα και σκάλες. Από τον εντυπωσιακό διάκοσμο ξεχωρίζουν τα «Κοραλλένια διαμερίσματα» και «Ο διάδρομος των καταρρακτών». Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 15 - 17 βαθμούς Κελσίου. Μετά την ξενάγηση, που διαρκεί περίπου μισή ώρα, μπορείτε να επισκεφτείτε το ναό του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του λόφου και το αναψυκτήριο.
Πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας του σπηλαίου στο τηλέφωνο 23410 20054.



Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

Σε απόσταση 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη σας περιμένει ένα σπήλαιο με ευρήματα ιδιαίτερης παλαιοντολογικής αξίας. Το Σπήλαιο Πετραλώνων ή «Κόκκινες Πέτρες», όπως το είχε ονομάσει ο Γιάννης Πετρόχειλος, απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το ομώνυμο χωριό της Χαλκιδικής και ανακαλύφθηκε το 1959. Ενα χρόνο αργότερα, στην αίθουσα «Μαυσωλείο», βρέθηκε το κρανίο του «Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων». Η ηλικία του έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα και από τη συζήτηση που έχει ανοίξει προκύπτει ότι είναι τουλάχιστον 200.000 ετών. Σημαντικά ευρήματα είναιεπίσης τα λίθινα και οστέινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι ένοικοι του σπηλαίου, ενώ στα απολιθώματα των ζώων που βρέθηκαν συγκαταλέγονται λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυχτερίδων. Στο εσωτερικό του εντυπωσιακοί είναι οι ογκώδεις σταλαγμίτες ύψους 10 μέτρων σε σχήμα δέντρου, στο Θάλαμο των Ελάτων, και ένα σύμπλεγμα σταλακτιτών, η Χρυσή Βροχή.
Η είσοδος είναι ένα τεχνητό τούνελ 100 μέτρων και η θερμοκρασία στο εσωτερικό παραμένει σταθερή όλο το χρόνο γύρω στους 16-17 βαθμούς Κελσίου. Το επισκέψιμο τμήμα είναι 700 μέτρα, συνολικά το μήκος των διαδρόμων του φτάνει τα 2.000 μέτρα και η έκτασή του τα 10.400 τ.μ. Στην περιοχή υπάρχει και μουσείο με τα ευρήματα.
Πληροφορίες: Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, τηλ. 23730 73365.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: