Cocktail blog

Οι οδηγοί οφείλουν να ακολουθούν τον τοπικό Κ.Ο.Κ. ανεξαρτήτως σε ποια χώρα είναι δηλωμένο το όχημά τους

Το Ι.Ο.ΑΣ. έλαβε και προωθεί μια νέα οδηγία από την Ε.Ε., για την οδική ασφάλεια, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2013 κι αφορά τους διασυνοριακούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας.Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς επισημαίνει τη νέα οδηγία που ήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2013.


Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί που κινούνται εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις σε περίπτωση που παραβούν τους κατά τόπους κανόνες οδικής κυκλοφορίας κι όταν οδηγούν σε μια ξένη χώρα. 

Όπως ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antoniο Avenoso: «Οι οδηγοί οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας ανεξαρτήτως σε ποια χώρα είναι δηλωμένο το όχημά τους».

Όπως τονίζεται, οι οδηγοί αποφεύγουν να παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας όταν κινούνται στη χώρα τους καθ ότι γνωρίζουν ότι οι αρχές θα τους στείλουν το αντίστοιχο πρόστιμο μιας και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους μέσω της βάσης πληροφοριών των δηλωμένων οχημάτων. Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των παραβιάσεων των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, το ίδιο θα ισχύει πλέον και στην εκτός συνόρων οδήγηση. 

Αυτά τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2013, ως καταληκτική ημερομηνία, οπότε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία 2011/82/ΕΕ περί της ανταλλαγής πληροφοριών των παραβάσεων και αδικημάτων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. 

Η εφαρμογή αυτών των νομοθετικών μέτρων έχει μια σημαντική προοπτική ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής και βεβαίως θα βοηθήσει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλη την ΕΕ. 

Στο κείμενο της κοινοτικής οδηγίας συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες οκτώ παραβιάσεις της οδικής ασφάλειας:

• Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας
• Μη χρήση της ζώνης ασφαλείας
• Παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη ή του σήματος STOP
• Οδήγηση και κατανάλωση αλκοόλ,
• Οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών,
• Απουσία προστατευτικού κράνους,
• Χρήση λωρίδας στην οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία 
• Παράνομη χρήση του κινητού τηλεφώνου.


Τέλος οι οδηγοί που διασχίζουν εθνικά σύνορα εντός της ΕΕ οφείλουν να πληροφορηθούν τους νέους κανόνες οδικής ασφάλειας που ισχύουν στη χώρα, την οποία πρόκειται να επισκεφθούν. autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: