Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ένα χρέος ρεκόρ των πλούσιων χωρών το 2014 και κρίνει "πιθανό" να υπάρξει επιπλέον συμβολή των πιο εύπορων προσώπων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε μια μείωση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με έκθεσή του η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Φαίνεται ότι υπάρχει ένα επαρκές περιθώριο σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες για να αντληθούν επιπλέον έσοδα από τα πιο υψηλά εισοδήματα", υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την δημοσιονομική επιτήρηση.
Κατά μέσον όρο, το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών αναμένεται να φτάσει το "ιστορικό υψηλό" του 110% του ΑΕΠ τους το 2014, δηλαδή θα βρίσκεται 35 μονάδες πιο πάνω από το ποσοστό του 2007, επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Με μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ της τάξης του 242,3% που προβλέπεται να έχει το 2014, η Ιαπωνία αναμένεται να βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των υπερχρεωμένων ανεπτυγμένων χωρών, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (174%), την Ιταλία (133,1%) και την Πορτογαλία (125,3%).
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραλύσει από ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο και απειλούνται από μια πιθανή στάση πληρωμών, θα δουν το χρέος τους να ανεβαίνει στο 107,3% του ΑΕΠ τους το 2014, δηλαδή θα βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την Γαλλία και το 94,8% στο οποίο αναμένεται ότι θα ανέρχεται την ερχόμενη χρονιά το χρέος της.
Η δεύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, η Κίνα δίνει την εικόνα του καλού μαθητή με μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ μόνον 20,9% την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
"Παρά τις προόδους στη μείωση των ελλειμμάτων, οι δημοσιονομικές αδυναμίες παραμένουν βαθιές στις ανεπτυγμένες χώρες", επισημαίνεται στην έκθεση.
Απέναντι σε αυτές τις ανισορροπίες, το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του καθώς βλέπει "ένα φορολογικό σύστημα υπό πίεση", το οποίο ευνοεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών και επιτρέπει στους εύπορους φορολογούμενους και στις πολυεθνικές να ελαφρύνουν τους φόρους τους.
Μόνον στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ υπολογίζει σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια τα έσοδα που φέρεται ότι χάνονται λόγω τεχνικών βελτιστοποίησης της φορολογίας των πολυεθνικών.
Θεματική άνοδος του πλούτου
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι τελευταίες δεκαετίες έχουν σηματοδοτηθεί από μια "θεαματική άνοδο" του πλούτου του "1%" των πιο πλούσιων, κυρίως στον αγγλοσαξονικό κόσμο, χωρίς ωστόσο η φορολογία να έχει προσαρμοστεί σε αυτήν την εξέλιξη.
"Σε πολλές χώρες θα ήταν πιθανό να επιβληθούν επιπλέον φόροι σε αυτούς που διαθέτουν τα πιο υψηλά εισοδήματα", υπογραμμίζει το ΔΝΤ, το οποίο κρίνει εξάλλου "συνετό" τον υπολογισμό σε 4.500 δισεκατομμύρια δολάρια των διαθεσίμων που αποκρύπτονται από ιδιώτες σε φορολογικούς παραδείσους. Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20), οι υπουργοί Οικονομικών των οποίων συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησαν πρόσφατα πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου