Σε εποπτεία ως το 2040 η ελληνική οικονομία

Σε καθεστώς επιτήρησης ως το 2040 θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όσα προβλέπει η "δίπτυχη δέσμη μέτρων" για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή την εβδομάδα και προβλέπει επιτήρηση για χώρες που λαμβάνουν βοήθεια ως την εξόφληση του 75% των δανείων τους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, τοάρθρο 14 του εν λόγω νομικού πλαισίου προβλέπει ότι ακόμη και μετά τη λήψη του Μνημονίου "τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τονΕυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής

Σταθερότητας".

"Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους-μέλους" προστίθεται.


Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει λάβει από τον EFSF δάνεια ύψους 144, 6 δισ. ευρώ με λήξεις ως το 2048 και 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τους εταίρους της στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου.

Εκτιμάται ότι οι λήξεις των δανείων αυτών αναμένεται να επεκταθούν ακόμη περισσότερο από τη μέση διάρκεια ωρίμανσης 30,48 ετών που έχουν σήμερα, στο πλαίσιο της "ελάφρυνσης" του χρέους, ως εκ τούτου θεωρείται ότι μέχρι και τη τέταρτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε εποπτεία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά το τέλος του Μνημονίου "η Ευρωπαϊκή Επιτροπήπραγματοποιεί, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζατακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος-μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική του κατάσταση. Κοινοποιεί ανά εξάμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ΟΔΕ, καθώς και στο κοινοβούλιο του οικείου κράτους-μέλους, και εκτιμά ειδικότερα αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα".

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης
 με τις συστάσεις για τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, το κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα βρίσκεται αντιμέτωπο με τσουχτερά πρόστιμα από την Κομισιόν, παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακόμη και άρση της καταβολής διαρθρωτικών κονδυλίωναπό τα ταμεία Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, αφού η εκταμίευση κοινοτικών πόρων από το 2014 και μετά θα εξαρτάται – σε μεγάλο βαθμό – από την τήρηση μακροοικονομικών κριτηρίων.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸