Cocktail blog

Χορτοφάγο πιράνχα ένα από τα 441 νέα είδη στον Αμαζόνιο

 Ένας πίθηκος που γουργουρίζει σαν γάτα, ένα χορτοφάγο πιράνχα, μια σαύρα που μοιάζει να έχει κάνει τατουάζ με φλόγες. Είναι μερικά από τα 441 είδη που ανακαλύφθηκαν την τελευταία τετραετία στη ζούγκλα του Αμαζονίου, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα εκατοντάδες νέα έντομα και άλλα ασπόνδυλα.


«Όσο περισσότερο ψάχνουν οι επιστήμονες τόσο περισσότερα βρίσκουν» σχολιάζει ο Ντέιμιαν Φλέμινγκ, υπεύθυνος των προγραμμάτων για τον Αμαζόνιο στη WWF UK, την οργάνωση που συνέταξε τη λίστα των ανακαλύψεων. «Με δύο νέα είδη να ανακαλύπτονται κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι σαφές ότι ο υπέροχος Αμαζόνιος παραμένει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της παγκόσμιας βιοποικιλότητας».

Στη διάρκεια εκατοντάδων αποστολών από το 2010 έως το 2013, ερευνητές ανακάλυψαν 258 νέα είδη φυτών, 84 ψάρια, 58 αμφίβια, 22 ερπετά, 18 πτηνά και ένα θηλαστικό.
Ανάμεσά τους είναι ο πίθηκος Callicebus caquetensis, του οποίου τα μικρά γουργουρίζουν από ικανοποίηση όπως οι γάτες.

 Ακόμα, η σαύρα Gonatodes timidus με ασυνήθιστο χρωματισμό, η οποία ανακαλύφθηκε στο δάσος της Γουιάνας.

Νέο είδος είναι και ένας μικροσκοπικός δενδρόβιος βάτραχος. Η λατινική του ονομασία, Allobates amissibilis, σημαίνει «αυτός που ίσως χαθεί», καθώς το αμφίβιο ζει σε μια περιοχή της Γουιάνας που πρόκειται να ανοίξει για τους τουρίστες.

Τέλος, το πιράνχα Tometes camunani που τρέφεται αποκλειστικά με υδρόβια βλάστηση και απειλείται από τα φράγματα και τα ορυχεία στη βραζιλιανή πολιτεία του Παρά.

Ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο υγρό τροπικό δάσος του κόσμου, εκτιμάται ότι φιλοξενεί γύρω στα 400 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη.

Περίπου ένα στα δέκα είδη που γνωρίζει η επιστήμη ζει στο δάσος του Αμαζονίου, συνολικής έκτασης 5,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Βραζιλία, η χώρα στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της αχανούς ζούγκλας, έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά το ρυθμό αποψίλωσης, ωστόσο το ένα πέμπτο του Αμαζονίου έχει καταστραφεί.

Σύμφωνα με τη WWF, η αποδάσωση συνεχίζεται με ρυθμό γύρω στα τρία γήπεδα ποδοσφαίρου ανά λεπτό.Newsroom ΔΟΛ