Με μία αρκετά πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση η οποία συνυπολογίζει μια σειρά από παράγοντες –όπως τις ώρες ύπνου, τη θερμοκρασία, το φωτισμό ακόμη και το πάπλωμα ή την κουβέρτα- επιχειρούν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Manchester να «μετρήσουν» την ποιότητα του ύπνου σας.
Η εξίσωση έχει ως εξής:
Ποιότητα ύπνου = (Τ x Βt) + C / Ha + S + L + (H x D)
Με αποτέλεσμα 2 ή περισσότερο σημαίνει πως απολαμβάνετε υψηλής ποιότητας ύπνο, το 1 πως ο ύπνος σας είναι μέτριος και το 0 πολύ κακός.
Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε, αυτοί είναι:
Τ = Η κούραση. Από τις ώρες που πέρασαν από τον τελευταίο βραδινό ύπνο αφαιρέστε τις ώρες που κοιμηθήκατε για μεσημέρι και προσθέστε τις ώρες που καταπονηθήκατε σωματικά.
Bt = Η ώρα ύπνου. Διαιρέστε την ώρα που πήγατε για ύπνο απόψε με την ώρα που συνήθως πηγαίνετε για ύπνο.
C = Η άνεση. Υπολογίστε την κάνοντας την πρόσθεση μαξιλάρι + κλινοσκεπάσματα + στρώμα και βαθμολογώντας τα ξεχωριστά από το 1 (καθόλου άνετα) έως 5 (πολύ άνετα). Στη συνέχεια αφαιρέστε 9.
Ha = Ώρες αγρυπνίας. Είναι οι ώρες που είστε ξύπνιοι κάθε 24ωρο. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι από 16 έως 18 ώρες.
S = Ήχος. Αναφέρεται σε κάθε ήχο που νιώθετε ότι σας ενοχλεί όταν κοιμάστε. Βαθμολογήστε τον από 1 (αδιόρατος ήχος) έως 5 (πολύ δυνατός και ενοχλητικός ήχος).
L = Φως. Αφορά κάθε φως –ακόμη και το πιο μικρό και αδύναμο- μέσα στο υπνοδωμάτιο. Βαθμολογήστε από 0,1 (πολύ απαλό) έως 2 (πολύ φωτεινό).
Η = Ζέστη. Υπολογίστε πόσο πάνω (ή πόσο κάτω) από τους 16-17 βαθμούς Κελσίου (η ιδανική θερμοκρασία) είναι η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας και διαιρέστε με 10.
D = Πάπλωμα/Κουβέρτα. Υπολογίζει κατά πόσο τα βαριά κλινοσκεπάσματα είναι κατάλληλα για να διατηρείτε μια σωματική θερμοκρασία που σας επιτρέπει να κοιμάστε άνετα και κατά πόσο δεν τα διαπερνά η υγρασία. Βαθμολογήστε από 0 (τέλεια) έως 3 (ακατάλληλα - σας κάνουν να κρυώνετε ή να ζεσταίνεστε πάρα πολύ).
Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Ύπνου του πανεπιστημίου παραδέχτηκαν ότι η εξίσωση δε συμπεριλαμβάνει παράγοντες όπως η ψυχική κατάσταση του κάθε ανθρώπου, ωστόσο μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας γενικός οδηγός για να καταλάβετε τι από όσα επηρεάζουν τον ύπνο σας μπορείτε να βελτιώσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸