Φθινοπωρινός περίπατος στα ψηλά της Χαλκιδικής

Την ταύτιση της Χαλκιδικής μόνο με εικόνες και μνήμες από γαλαζοπράσινα νερά και αμμοστρωμένες πευκόφυτες ακρογιαλιές διαψεύδει ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος της, ο Χολομώντας, που συναγωνίζεται επάξια τον Αθω, ως το δεύτερο υψηλότερο βουνό του νομού. Η υπέροχη φύση της περιοχής εκπλήσσει, καθώς ξεσκεπάζει το κρυμμένο για πολλούς πρόσωπο της Χαλκιδικής.


Από υψόμετρο 1.160 μέτρων η κορυφή του όρους, στο κέντρο του νομού, διακρίνει ολακάθαρα στα νότια και τα «τρία πόδια» της Χαλκιδικής να εισχωρούν και να απολήγουν στο Αιγαίο πέλαγος.

Σε όλη του την έκταση το βουνό είναι κατάφυτο, πνιγμένο στις βελανιδιές, στα πεύκα, στα έλατα, στις οξιές και στις κουμαριές, ενώ την ατμόσφαιρα γλυκαίνουν οι μυρωδιές των αρωματικών φυτών. Μάλιστα, ένα μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια και οι περιπατητικές διαδρομές του προσφέρονται αυτήν την εποχή για μονοήμερες εξορμήσεις, αφού απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόνον 65 χλμ., για αγροτουρισμό ή για εναλλακτικού τύπου διακοπές, συνδυασμένες με περιβαλλοντική εκπαίδευση, αφού σε όλο του το μέγεθος κρύβει έναν ολόκληρο θησαυρό βιοποικιλότητας. Στις κρυμμένες γωνιές του κρυφοκοιτούν ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λαγοί, λύκοι, ενώ η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως σημαντική για την ορνιθοπανίδα.

Εκπρόσωπος ο Ταξιάρχης

Ο εκπρόσωπος του Χολομώντα είναι το χωριό του Ταξιάρχη, χτισμένο κάτω από την κορυφή του σε υψόμετρο 750 μ., που αποτελεί το καλύτερο σημείο εκκίνησης για τη γνωριμία με τα ψηλά της Χαλκιδικής.

Η ιστορία του συνδέεται με το Αγιον Ορος και συγκεκριμένα με τη μονή Δοχειαρίου, η οποία διατηρούσε στο χωριό το μετόχι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από τον οποίο το χωριό πήρε επίσημα το όνομά του το 1928.

Στο πανέμορφο χωριό, με τα στενά γραφικά δρομάκια, την υπέροχη πλούσια βλάστηση, τις εισόδους στα μονοπάτια του Χολομώντα, τα παλιά αρχοντικά, τα διατηρητέα κτίσματα, τις πέτρινες βρύσες, μπορείτε να απολαύσετε φαγητό, ηρεμία, καθαρό βουνίσιο αέρα, βόλτες και ξεκούραση. Οι δραστηριότητες ποικίλλουν, καθώς το βουνό δίνει κάθε είδους ευκαιρίες, όπως ιππασία, τοξοβολία, αναρρίχηση, πεζοπορία. Δεν είναι δυνατόν από αυτόν τον ορεινό θησαυρό να λείπουν και εικόνες με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, ρέματα που εντυπώνονται στη μνήμη κυρίως των μικρών παιδιών. Η επαφή με το περιβάλλον – μουσείο και τη φύση του Χολομώντα μοιάζει τόσο μακρινή στο μυαλό μας, ωστόσο είναι τόσο κοντά σε απόσταση.

Η οικονομία


Ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική ζωή του χωριού έχουν τα έλατα, φυτεμένα από τους κατοίκους στα δικά τους κτήματα, με σκοπό να κοπούν και να πουληθούν ως χριστουγεννιάτικα δένδρα. Με την καλλιέργεια ασχολούνται πάνω από 30 χρόνια, στα ελατοδάση είναι φυτεμένα πάνω από δύο εκατομμύρια δενδρύλλια, που προσφέρουν εισόδημα, προστασία των εδαφών και καταφύγιο της άγριας ζωής.

Το δάσος του ΑΠΘ

Την περιοχή του Ταξιάρχη και του Χολομώντα επέλεξε το ΑΠΘ για να φτιάξει το πανεπιστημιακό δάσος του και το δασικό μουσείο, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Το μουσειακό συγκρότημα αποτελείται από το μουσείο, την τεχνητή λίμνη και τα περιηγητικά μονοπάτια. Στο δασικό μουσείο λειτουργεί το «Εκθετήριο Προβολής Δασολογικής Επιστήμης Χλωρίδας και Πανίδας, Δασικών Εργασιών και Φυσικών Πόρων». Τα βαλσαμωμένα ζώα που κοσμούν τις βιτρίνες του μουσείου αναπαριστούν τα ζώα που υπάρχουν και ζουν ελεύθερα στο δάσος.

Το Ταμείο Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών, εφαρμόζοντας μια διαφορετική αειφόρα δασοπονική ανάπτυξη με στόχο τη διατήρηση και επαύξηση του ίδιου του δάσους, που θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τον παράγοντα άνθρωπο, δημιούργησε μεγάλο δίκτυο δασικών δρόμων Α, Β, και Γ κατηγορίας, δίκτυο αντιπυρικών ζωνών και υδροληψίας, παρατηρητήρια και σύστημα τηλεανίχνευσης με σύγχρονα μέσα για αντιπυρική θωράκιση, δύο καταφύγια άγριας ζωής έκτασης 30.000 στρεμμάτων, μεγάλο αριθμό πειραματικών επιφανειών με τη συνεργασία των εργαστηρίων της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, έργα τουριστικής προβολής, όπως περιηγητικά μονοπάτια, τεχνητή λίμνη, εξέδρες θέασης, κιόσκια, εξωραϊσμούς παρεκκλησιών κ.ά.

Στον εκθεσιακό χώρο του δασικού μουσείου, που λειτουργεί από το 2008, προβάλλονται η χλωρίδα, η πανίδα και οι φυσικοί πόροι της περιοχής. Εντός των αιθουσών του έχουν στηθεί ειδικές βιτρίνες που αναπαραστούν σκηνές δασικής διαχείρισης, παρουσιάζουν βαλσαμωμένα πουλιά και ζώα και υπάρχει πλήθος ερμαρίων με όλα τα είδη φυτών και σπόρων για την ενημέρωση των επισκεπτών αλλά και των φοιτητών στα διάφορα μαθήματα εξειδίκευσης της δασολογικής επιστήμης. Επίσης, λειτουργεί αίθουσα πολυθεάματος με προβολές ειδικού περιεχομένου και εφαρμογές σε Η/Υ με σκοπό την ενημέρωση όλων των επισκεπτών.

Γιορτή ελάτου

Ο Ταξιάρχης δέχεται επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με κάποια κάμψη το καλοκαίρι. Η γιορτή μανιταριού, που διεξάγεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, προσελκύει πολύ κόσμο, όπως και η γιορτή ελάτου, που σηματοδοτεί το ξεπροβόδισμα των ελάτων για την υποδοχή των Χριστουγέννων.

«Φέτος η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι», ανέφερε στο «Ταξιδεύω με τον ΑτΚ» ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Ταξιάρχη του δήμου Πολυγύρου, Αγγελος Ζιούπος.

«Το χωριό μας έχει κρατήσει τους κατοίκους του παρότι είναι ορεινό. Οι ομορφιές του Χολομώντα είναι ελκυστικές και οι επισκέπτες πολλοί, κυρίως το χειμώνα. Η κρίση επηρέασε κάπως την κίνηση. Το τριήμερο λ.χ. έγινε διήμερο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που έρχεται αυθημερόν. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, που θα φέρει το χωριό μας ακόμη πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, ενώ και η επερχόμενη τεράστια επένδυση που φημολογείται θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη», είπε ο κ. Ζιούπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸